Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Četvrti međunarodni znanstveni skup...

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019. održava se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva. Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici govorit će i o širem europskom prostoru.

Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska.

Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice: Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa Sveučilišta u Münchenu (Tito's Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine Samary, umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”).

Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije debate, novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva. Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt Mikrosocijalizam.

Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio Rojc (radio.rojc.eu) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa.


Program i Knjiga sažetaka dostupni su na stranici skupa.


Dobrodošli!
Organizacijski odbor

 

Popis obavijesti