Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zbornik Kontinuiteti i inovacije

U rujnu je u Biblioteci CeKaPISarnica objavljen novi svezak koji je krajem mjeseca predstavljen na Petom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi. Riječ je o zborniku Kontinuiteti i inovacije, čije su urednice Anita Buhin i Tina Filipović, a suizdavači Srednja Europa iz Zagreba i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Zbornik donosi deset odabranih radova s prethodnog skupa Socijalizam na klupi, održanog 2019. godine.

Četvrti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, održan na pulskome Sveučilištu od 26. do 28. rujna 2019. na temu Kontinuiteti i inovacije, generirao je raznolikost predstavljenih radova i istraživačkih pristupa socijalizmu kao razdoblju strukturalnih transformacija i noviteta, ali i revidiranih fenomena i tradicija iz prošlih vremena. Temom skupa nastojalo se sagledati mijene i kontinuitete pojava, ideja i praksi koje su u vrijeme jednostranačkoga socijalističkog sustava na jugoslavenskome prostoru bile prisutne kao metamorfoze međuratnoga građanskog sustava ili kao rezultat revolucionarnoga prekida s tradicijom i stvaranja novih početaka. S druge strane, postavljanje predmeta istraživanja u širi vremenski kontekst omogućilo je i problemsko pristupanje manifestacijama društvenopolitičkih, ideoloških i kulturno-umjetničkih socijalističkih praksi u tranzicijskome i postsocijalističkom razdoblju. Bavljenje raznim društvenim skupinama, teorijskim konceptima, samim komunistima, medijima, kulturom, sportom, politikama sjećanja i suvremenim nostalgijama u društvu u drugačije definiranim kronologijama otvorilo je prostor novim koncepcijama i shvaćanjima socijalizma.

Autori: Nikola Baković, Lea Horvat, Goran Krnić i Marko Zubak, Dejan Segić, Dimitrije Birač, Dora Kosorčić, Oszkár Roginer, Anne Madelain, Jelena Đureinović, Tamara Petrović Trifunović i Ivana Spasić

 

Popis obavijesti