Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zimski semestar CKPIS-a: Marko Zubak

Marko Zubak prvi je gost Zimskog semestra CKPIS-a u ovoj akademskoj godini. Predavanje pod naslovom Klupska kultura zrelog i kasnog socijalizma održat će u ponedjeljak, 15. studenog 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf.

U svojevrsnoj parafrazi ili, bolje rečeno, nadopuni koncepta Sarah Thornton, socijalistička klupska kultura odnosi se na brojne i raznolike prostore namijenjene kolektivnom konzumiranju popularne glazbe, od državnih omladinskih klubova do klasičnih diskoteka, iznikle u socijalističkoj Jugoslaviji od druge polovice 1960-ih godina. Takva socijalistička klupska kultura u središtu je predavanja Marka Zubaka: što se zna o njoj, tko se njome i na koji način dosad bavio, i što nam istraživanje ovog naizgled marginalnog fenomena može reći o kompleksnim realnostima zrelog i kasnog socijalizma.

Marko Zubak završio je studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je za vrijeme studija radio u redakciji kulture na Radiju 101. Magistrirao je i doktorirao na Central European Universityju u Budimpešti s tezom o omladinskom tisku. Trenutno radi kao znanstveni istraživač na zagrebačkom Hrvatskom institutu za povijest gdje se prvenstveno bavi popularnom, alternativnom i omladinskom kulturnom i medijima u zrelom i kasnom socijalizmu. Nedavno mu je izašla monografija o omladinskom tisku (The Yugoslav Youth Press (1968-1980): Student Movements, Youth Subcultures and Alternative Communist Media, Srednja Europa, 2018), a posljednje publikacije bave se klupskom kulturom kasnog socijalizma koju proučava i u sklopu COST Action NEP4DISSENT posvećenom kulturama otpora u socijalističkim državama Istočne Europe. Autor je i dviju izložbi, Omladinski tisak kao underground press (1968-1972) te Ostati živ: Socijalistička disko kultura koje su dosad postavljene u Zagrebu, Rijeci, Puli i Beogradu, dok je surađivao na izložbama drugih muzeja od Muzeja grada Zagreba do House of European History u Bruxellesu. Predavao je na Hrvatskim studijima u Zagrebu, Central European Universityju u Budimpešti, te posljednje tri godine na Institutu za kulturnu analizu Alpen-Adria Universitäta u Klagenfurtu.

Popis obavijesti