Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zimski semestar CKPIS-a: Ildiko Erdei

Treće predavanje u Zimskom semestru CKPIS-a održat će Ildiko Erdei, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na temu Šta je nama „Pozorište u kući“? – refleksije o antropološkom istraživanju jedne televizijske serije govorit će u ponedjeljak, 13. prosinca 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf.

TV serija „Pozorište u kući“ autora Novaka Novaka, koja je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka emitovana širom jugoslovenskog televizijskog prostora, bila je prvi jugoslovenski sitkom. Kroz pet sezona emitovanja i mnogobrojne reprize zabeležila je rekordnu gledanost i uticala na reprezentaciju moderne porodice i modernog života u socijalističkoj Jugoslaviji toga vremena. Moje istraživanje ove TV serije moglo bi se nazvati istorijskom etnografijom; obuhvatilo je „socijalni prostor televizije“ unutar koga su se, u specifičnom istorijskom trenutku i društvenom okruženju – nakon studentskih protesta 1968. i neposredno nakon Titovog „Pisma“ 1972. godine – odvijali proizvodnja, cirkulacija i potrošnja/recepcija „Pozorišta“. Istraživanje je pokazalo da je seriju moguće čitati kao artefakt jednog vremena, svedočanstvo o odnosu medija (televizije), humora i politike u procesu legitimisanja poretka, ali da se ona takođe može koristiti kao izvor za razumevanje kontradikcija socijalističke modernosti na nivou svakodnevice, u „osnovnoj ćeliji društva“ – porodici.

Ildiko Erdei je redovna profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je iz oblasti antropologije potrošnje, a oblasti njenih interesovanja su studije materijalne kulture i potrošnje, mediji i nove informacione i komunikacione tehnologije, savremeni politički rituali, kulturalna ekonomija u socijalizmu i postsocijalizmu. U centru njenih istraživanja stoje pitanja odnosa moći i reprezentacije,  društvenog sećanja i zaboravljanja, odnosa potrošnje i identiteta, socijalnog raslojavanja i razlikovanja. Autorka je knjiga „Antropologija potrošnje“ (Biblioteka XX vek, 2008), "Čekajući Ikeu: potrošačka kultura u postsocijalizmu i pre njega" (SGC, 2012), "Čekajući Ikeu: od tačkica do ikeizacije" (novo, dopunjeno izdanje, Evoluta, 2018), "Moderni život u udarnom terminu: televizija, humor i politika  u socijalističkoj Jugoslaviji" (Evoluta, 2020), i više radova koji su objavljivani u domaćim i stranim publikacijama i časopisima.

Popis obavijesti