Opcije pristupačnosti Pristupačnost

6. Socijalizam na klupi, 28-30. rujna...

Šesti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi s temom Krize i reforme održava se na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 28. do 30. rujna 2023. u organizaciji sveučilišnog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Trodnevni program uključuje više od stotinu sudionika, izlaganja u 18 panela, predstavljanja triju novih knjiga iz Biblioteke CeKaPISarnica i okrugle stolove o još četiri knjige. Plenarna pozvana predavanja održat će prof. dr. sc. Lilijana Burcar (Sveučilište u Ljubljani), professor emerita Sabrina Petra Ramet (Norveško sveučilište znanosti i tehnologije, Trondheim) i prof. dr. sc. Josip Tica (Sveučilište u Zagrebu).

Izlaganja sudionika će, među ostalim, propitivati razloge za političke, društvene, financijske i druge krize i prilagodbe, kroz koje su prolazila društva državnog i tržišnog socijalizma u nastojanjima za unaprjeđivanjem sustava. Detektirat će se akteri kriza, pokušati uvidjeti jesu li one iskorištene kao prilike za značajnije preobražaje, jesu li reforme donijele napredak ili rezultirale neredom u poznatom i uhodanom poretku,  kako su krize i reforme predstavljane javnosti, kako su te procese vidjele  različite društvene skupine itd.

Skup se održava u zgradi Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, u dvorani Pula i nekoliko manjih dvorana. Održavanje Socijalizma na klupi od 2015. podupire Zaklada Rosa Luxemburg SEE.

Raspored izlaganja i druge informacije dostupni su na mrežnoj stranici skupa.

Dobrodošli!

 

 

Popis obavijesti