Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U petak, 5. travnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Stanici 50 održan je 2. Local Demo Day, završni sastanak sudionika drugog ciklusa DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija uspostavljenog na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije u sklopu projekta DA-SPACE – Open Innovation to Raise Entrepreneurship Skills and Public Private Partnership in Danube Region, Interreg Danube Transnational Programme. 

Sudionici su bili projektni timovi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, tražitelji rješenja, mladi talenti te suradnici. Tom prilikom predstavljeni su rezultati i rješenja petomjesečnog timskog rada studenata, mentorstva iz gospodrskog i javnog sektora, ko-kreacijskih procesa uz inovativne metode učenja te program poduzetničke edukacije. Na strani tražitelja rješenja, u drugom ciklusu sudjelovali su Glas Istre, Istarska razvojna agencija – IDA. Istarska razvojna turistička agencija – IRTA, Krug Travel, Studentski poduzetnički inkubator – SPIN te Turistička zajednica središnje Istre, koji su mentorirali timove mladih talenata. 

Nakon prezentacija inovativnih rezultata, od strane žirija odabran je pobjednički tim Otvorenog inovacijskog laboratorija koji će svoje rješenje predstaviti na 2. International Demo Day-u u Njemačkoj. Prvo mjesto osvojili su Nikolina Gerić, studentica na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, i Roman Ivezić, student Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ za inovativno rješenje izazova „Spin the SPIN“ Studentskog poduzetničkog inkubatora uz mentoricu dr. sc. Robertu Kontošić Pamić. Žiri su predstavljali predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Istarske županije te medija: doc. dr. sc. Sabina Lacmanović (Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“) i Sanja Dolenec, dipl. oec. (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije) u ime Sveučilišta, zatim Silvano Cukon, dipl. ing. el. i Aleksandar Major, dipl. oec u ime Istarske županije te Tatjana Kaštelan, dipl. oec. (HRT Radio Pula). Po završetku sastanka svim sudionicima podijeljeni su certifikati, odnosno potvrde o sudjelovanju u aktivnostima međunarodnog projekta DA-SPACE. Selekcija pobjedničkog tima bila je u skladu s principima Interreg programa, te predstavlja inovativno rješenje koje ispunjava ciljeve projekta DA-SPACE uz mogućnost implementacije u praksi i doprinos zajednici te razvoju inovacijskog ekosustava.

Ciljevi DA-SPACE projekta su jačanje poduzetničkih vještina i smanjenje odljeva mozgova, razvoj inovativnih sustava učenja za lokalno gospodarstvo i studente, te razvoj zajedničkog okvira i alata za društvene inovacije.

Drugim ciklusom DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija ponovno su se povezali akademski, gospodarski i javni sektor, jačale su se poduzetničke vještine mladih i povećala se mogućnost zapošljavanja kao i doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici. Drugi ciklus DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija podržan je od strane Centra za razvoj karijera, Znanstveno-tehnološkog instituta VISIO, Studentskog Centra, Studentskog zbora, Udruge mladih i diplomiranih studenata Alumni FET te Savjeta mladih Grada Pule.

Od početka projekta i tijekom održana dva ciklusa DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija sudjelovalo je ukupno 26 mladih talenata te 13 poduzeća, javnih i potpornih institucija te jedinica regionalne i lokalne samouprave, čijim je radom osmišljeno 13 inovativnih rješenja.

Odabirom pobjedničkog tima zatvoren je drugi ciklus Otvorenog inovacijskog laboratorija i u tijeku su pripreme za 2. International Demo Day koji će se održati 15. svibnja u Ulmu u Njemačkoj, a okupit će sve projektne partnere te pobjedničke timove svih otvorenih inovacijskih laboratorija zemalja sudionica u projektu DA-SPACE.

Pogledajte galeriju fotografija s događanja!

Projektni tim

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije

 

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA)
www.interreg-danube.eu/da-space

Popis obavijesti