Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dvodnevna edukacija „Train the Trainer“ održana je u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u okviru DYNAMIC projekta 10. i 11. prosinca 2020. godine. Događanje je okupilo  eminentne stručnjake iz područja znanosti i visokog obrazovanja, privatnog sektora, razvojne agencije, poduzetničkog inkubatora, industrijsko – trgovinskih komora  i ostalih zainteresiranih dionika. Više od 30 sudionika raspravljalo je o iskustvima i mogućnostima dualnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Izv. prof. dr. sc. Sven Maričić uvodnim je riječima pozdravio okupljene te uputio riječi zahvale na sudjelovanju. Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr.sc.  Ivona Peternel predstavila je izazove i problematiku dualnog obrazovanja te ulogu Sveučilišta u projektnom konzorciju.

Raspravi su se pridružili i predstavnici privatnog sektora i institucija: Dean Verbanac (Inter Soft Technologies d.o.o.), Marko Tominić (Red Martyr Entertainment), dr. Stanislav Peharec (Poliklinika Peharec), Tanja Winter (Eurokonzulting), Gordana Nikolić (Visoka poslovna škola PAR Rijeka). Weiss simulation d.o.o.

Altair ltd., iTočka d.o.o., E-kip d.o.o., ITCable d.o.o., Agendum d.o.o., Noven d.o.o., MEDils - Mediteranski institut za istraživanje života, Fizio Tech d.o.o., Eurokonzalting Pula, Tehnomont Brodogradilište Pula, Sprend d.o.o., Red Martyr Enterntainment, Metris, Istarsko veleučilište d.o.o., Startup udruga, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Predstavnik ureda zastupnika u Europskom parlamentu, Valtera Flege, Visoka poslovna škola PAR, Rijeka, Inkognito, obrt za grafički dizajn, Eclipse engineering d.o.o. te LELA, obrt za istraživanje tržišta.

Predstavnica Istarske Razvojna Agencija (IDA d.o.o.) Tamara Kiršić predstavila je djelovanje razvojne agencije i ostvarene  ciljeve kroz 21 godinu djelovanja. Predstavnica HGK ŽK Pula Koraljka Vitasović sudjelovala je na događaju, kao i Daniela Buntak (Njemačko – Hrvatska industrijska i trgovinska komora).

Tom je prilikom student Juraj Vivoda prezentirao svoje iskustvo praktičnog rada u RED FORK tvrtci, partneru na projektu te opisao svoje iskustvo.  Međunarodna dimenzija ovog događaja obilježena je predavanjem docenta Hagena Helge Hochrinnera (FH Joanneum, Graz, Austrija), koji je presdatvio austrijski model dualnog obrazovanja. Projektni menadžer Sebastien Clerc-Renaud (FH Wismar, Wismar, Njemačka) prezentirao je DYNAMIC projekt, ciljeve i utjecaj projekta. Amel Hadžipašić iz Start-Up udruge predstavio je djelovanje i projekte udruge, kao primjer neformalne  vrste  obrazovanja u kontekstu dualnog obrazovanja.

Neki od zaključaka skupa jesu kako je u fokusu dualnog obrazovanja student, koji treba biti motiviran i entuzijastičan za nove izazove te spreman učenju i prilagodbi organizacijskoj kulturi tvrtke u koju dolazi na stručnu praksu. Prezentiran rezultat provedenog istraživanja ICT strukovne grupe Istarske županije, proveden u populaciji studenata Fakulteta informatike u Puli, da 90% studenata planira napustiti Hrvatsku jest zabrinjavajući, stoga treba poduzeti radnje koje bi promijenile takav stav. Sveučilište kao projektni partner će dati prijedloge na nacionalnoj razini, kao jedan od rezultata proizašlih iz projekta DYNAMIC koji će pokušati odgovoriti na postavljene izazove. Nema uspješnih iskustava ni rezultata u sustavu dualnog obrazovanja bez uspostavljenog partnerstva privatnog sektora, sveučilišta, razvojnih i strukovnih agencija. Važno je raditi i na ranom uočavanju i usmjeravanju talenata mlađe populacije te usmjeriti pojedince u područja za koje iskazuju afinitete. Neizostavno je i usklađivanje eduakcijskih programa sa potrebama tržišta rada. 

Snimke zaslona:

Popis obavijesti