Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dana 1. veljače 2020. godine preminuo je doc. dr. sc. Dražen Alerić. Naš dragi kolega, prijatelj, vrhunski i omiljeni profesor brojnim generacijama studenata.

Dražen Alerić rođen je 2. kolovoza 1966. godine u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli upisuje 1987. godine gdje je i diplomirao pet godina kasnije. Kratko vrijeme radi na zamjeni u Srednjoj školi u Puli kao profesor ekonomske grupe predmeta nakon čega se zapošljava na radnom mjestu pripravnika u Istarskoj banci d.d. Po obavljanju pripravničkog staža i polaganju pripravničkog ispita zasniva stalni radni odnos na radnom mjestu “Organizator” u računalnom centru Banke. Za vrijeme pripravničkog staža pohađa dva informatička tečaja o upravljanju relacijskim bazama podataka te tri tečaja engleskog jezika. Svoju sklonost predavačkom radu i želju da znanje prenese drugima Dražen Alerić realizira 1996. godine kada se zapošljava u Pučkom otvorenom učilištu Pula kao predavač ekonomske grupe predmeta i voditelj informatičke škole. Za vrijeme rada u Pučkom otvorenom učilištu Pula pohađa dopunsko pedagoško-psihološko obrazovanje nastavnika na Pedagoškom fakultetu u Puli kojeg završava 1998. godine.

Na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli zapošljava se u prosincu 2000. godine kao mlađi asistent na Katedri za marketing. Uskoro upisuje znanstveni poslijediplomski studij Teorija i politika marketinga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu kojeg završava 10. siječnja 2007. godine uspješnom obranom magistarskog rada na temu “Utjecaj upravljanja odnosima s korisnicima na razinu konkurentnosti usluga kod hrvatskih davatelja usluga”. Nastavnu i znanstveno-istraživačku djelatnost Dražen Alerić nadograđuje izradom doktorske disertacije na temu “Dimenzije ukupnog zadovoljstva korisnika usluga banaka na hrvatskom bankarskom tržištu” koju uspješno brani 16. travnja 2012. godine na tadašnjem Odjelu za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ bio je nositelj, odnosno sudjelovao je u izvedbi brojnih kolegija iz područja marketinga poput Ponašanja kupaca, Marketinga proizvoda i inovacija, E-marketinga, Upravljanja odnosima sa kupcima usluga - CRM, Managementa tržišnih komunikacija, Internog marketinga i sl. Također, bio je predsjednik Odbora za marketing FET-a i mentor studentima u Studentskom poduzetničkom inkubatoru.

Osim rada na FET-u održavao je i brojna predavanja marketinške tematike u raznim institucijama koje se bave edukacijom kao što su Hrvatska gospodarska komora, Istarska razvojna agencija te brojna učilišta koja se bave edukacijom. Na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” sudjelovao je kao istraživač na znanstveno istraživačkom projektu odobrenom i financiranom od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH “Čimbenici utjecaja na konkurentnost usluga u Hrvatskoj”. 

Odmjeren, samozatajan, tih i predan radu. Takav je bio naš Dražen. Takvoga su Dražena voljeli njegovi kolege. Takvoga su Dražena obožavali njegovi studenti. Uvijek im je bio dostupan i na usluzi, spreman da ih dodatno motivira i profesionalno usmjeri. U izvođenju nastave prepoznavali su njegovu temeljitost, vrhunsku organizaciju i objeručke prihvaćali iskrenu otvorenost i spremnost za razmjenu mišljenja i suradnju. Zbog velikog doprinosa radu Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak kako za struku tako i za kompletnu istarsku znanstvenu zajednicu.

Komemoracija za Dražena održati će se u srijedu 5. veljače 2020. u 12.30 u dvorani Pula Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Posljednji ispraćaj dragog kolege i profesora biti će istog dana u 14.30 sati na Gradskom groblju u Puli (Nova kapela).

Hvala ti na svemu i počivao u miru.

Popis obavijesti