Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Sukladno preporuci Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u kontekstu izbijanja koronavirusa, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) savjetuje svim korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da otkažu ili odgode putovanja u talijanske regije Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Pijemont i Lazio, Hong Kong, Japan, Iran, Južnu Koreju, Singapur te kinesku pokrajinu Hubei (dalje u tekstu: pogođena područja), a za ostale kineske pokrajine također se savjetuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Nadalje, HZJZ navodi da oni koji su iz navedenih talijanskih regija došli u Hrvatsku prije 24. veljače 2020., a sveukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome nikako ne smiju ići u odgojno-obrazovne ustanove nego se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku.

Molimo sve organizacije korisnice programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da naprave reviziju svih planiranih projektnih aktivnosti te u dogovoru s projektnim partnerima otkažu ili odgode putovanja odnosno odlazne i dolazne  mobilnosti iz pogođenih područja. To se odnosi na putovanja povezana s mobilnostima učenika, studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, mladih i osoba koje rade s mladima te svih ostalih sudionika u projektima.

Na sve mobilnosti učenika, studenata, osoblja, mladih i osoba koje rade s mladima te svih ostalih sudionika projekata u sklopu programa Erasmus+ i programa Europske snage solidarnosti zbog novonastale situacije primjenjuje se za pogođena područja klauzula „više sile“. Sukladno tome, sve organizacije korisnice programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti aktivnosti planirane u takvim regijama na najfleksibilniji način. One će od AMPEU moći zatražiti primjenu "više sile" koja će se odnositi na aktivnosti i troškove povezane uz mobilnosti u pogođena područja i iz njih, a vezano za izvanrednu situaciju i nacionalne preporuke. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni, a treba ih navesti u izvještajnom obrascu.

Viša sila ne primjenjuje se za područja koja nisu pogođena koronavirusom.

Kada je riječ o nepogođenim regijama, korisničke ustanove trebaju u dogovoru s projektnim partnerima napraviti reviziju planiranih aktivnosti i odlučiti hoće li planirane aktivnosti odgoditi.

U cilju suzbijanja epidemije koronavirusa talijansko ministarstvo obrazovanja donijelo je hitne mjere kojima se odgađaju sve aktivnosti koje uključuju studijske posjete i školske ekskurzije, kako za talijanske, tako i za strane državljane.

Izuzetno je važno redovito pratiti informacije i preporuke Ministarstva europskih i vanjskih poslova, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema aktualnim informacijama HZJZ-a pod definicijom zahvaćenog područja smatraju se sljedeće države i regije: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japan, Iran, Singapur, Južna Koreja.  

 

 

Svim hrvatskim državljanima koji se trenutačno nalaze na području pogođenom zarazom ili planiraju odlazak s takvih područja preporučuje se da zatraže pomoć od veleposlanstava, konzulata ili počasnih konzulata Republike Hrvatske u toj zemlji.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.

Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECDC-a (Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti) koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:

Popis obavijesti