Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Predstavljanje 3D modela za slijepe i...

U pulskom amfiteatru je 3. prosinca održano predstavljanje 3D modela za slijepe i slabovidne osobe u okviru projekta 3D and Virtual Reality Technologies for VET. Predstavljanju, koje je vodio izv. prof. dr. sc. Sven Maričić, generalni projektni menadžer, su nazočili izv. prof. Mirjana Radetić-Paić (prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju), prof. dr. sc. Marinko Škare (prorektor za istraživanje, umjetnost i suradnju),  Višnja Radunović Popović (ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje), Daniela Panić (Medicinska škola u Puli), Zlatko Kuftić (predsjednik udruge za slijepe i slabovidne Istarske županije), dr. sc. Ivona Peternel (Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte), Ines Pruginić, Jasmin Rami. 

Cilj izrade ovog 3D modela je slijepim i slabovidnim osobama pomoći da si predoče kako zapravo izgleda Arena, zatim poticanje, posebice djece, na slaganje, što će potaknuti i dugoročno poboljšati njihov motorički i kognitivni razvoj, a sve kroz igru i zabavu. Naime, puzzle treba složiti prateći oznake na vrhu, a s obzirom da su na vrhu označene različitim kontrastnim bojama, pomoći će slabovidnima u slaganju. Uz pomoć kolegica i kolega iz struke, model je doživio brojne izvedbe do predstavljanja. S druge strane, ove puzzle dobre su i za djecu koja imaju drugačije posebne potrebe - mogu pomoći u smirivanju i koncentraciji što je vrlo koristan i zanimljiv didaktički predmet za korištenje u predškolskim ustanovama te posebno strukovnim školama, ali i ustanovama specijaliziranima za rad sa djecom. Ovo je tek jedan u nizu zanimljivih proizvoda koji se razvijaju u sklopu ERASMUS+ PROJEKTA 3D and Virtual Reality Technologies for VET, a koji mogu pomoći ranjivim skupinama te procesu podizanja strukovnih znanja, vještina i alata.

Zbog promjene epidemiološke situacije, prvotno planirano predstavljanje projekta u Školi za odgoj i obrazovanje moralo je biti premješteno na drugu lokaciju. Također prvotno planirani broj osoba koje će se obratiti javnosti i predstaviti rezultate morao je biti značajno smanjen. Iz tog razloga, studente je u izjavi za novinare predstavila predsjednica studentskog zbora Ines Pruginić. Studenti/ce koji su bili uključeni u aktivnosti izrade 3D modela: Robert Krajačić, Selma Bitić, Manuel Bratović, Ante Bačić, Karlo Polić, Mateo Gregorović, Juraj Vivoda, David Ivanek, Ivan Maretić. Na predstavljanju su govorili: prof. dr. sc. Marinko Škare putem video-linka, izv. prof. Mirjana Radetić-Paić, Zlatko Kuftić, Višnja Radunović Popović. Predstavljanje je vodio izv. prof. Sven Maričić.

Okupljenim medijima je najavljeno detaljnije predstavljanje sa svim uključenim školama i stručnjacima čim se za to steknu povoljniji epidemiološki uvjeti.

Pogledajte galeriju fotografija:

Popis obavijesti