Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Ljetna škola njemačkoga i hrvatskoga...

Interdisciplinarno i interkulturalno učenje jezika uz brojne sadržaje
 
Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" uspješno je završena Ljetna škola njemačkoga i hrvatskoga jezika koja se održavala od 17. do 30. srpnja. Četrdesetak studenata s 24 različita fakulteta iz Austrije i Hrvatske učili su tijekom Ljetne škole njemački, odnosno hrvatski jezik, upoznali kulturu i običaje dotičnih zemalja, studentski život u Puli te posjetili Filmski festival i različite druge sadržaje. Studenti su u sklopu terenske nastave posjetili i razgledali znamenitosti Vodnjana, Poreča i Rovinja te  OPG Chiavalon, vinariju Matošević i Valamar, odnosno kamp Lanternu.

Svoja iskustva i znanja o kulturama svojih zemalja izmjenjivali su družeći se u slobodno vrijeme i sudjelujući u "tandem" učenju. Svi studenti sudjelovali su u svim aktivnostima Ljetne škole te nije bilo prepreka niti za slijepog i slabočujnog studenta slavistike i politologije, Mathiasa Schmuckerschlaga uz kojeg je u cjelokupnom programu bio prof. Milan Soklić. Studentu se toliko svidjelo u Ljetnoj školi da ima namjeru sljedeće godine ponovno doći. Ljetna škole  pridonijela je poboljšanju jezične i interkulturalne kompetencije polaznika, upoznavanju kulture i običaja, znamenitosti i svakodnevnice, a učenje izvan učionice bilo je zabavno i pridonijelo je boljoj atmosferi. Na kraju ljetne škole polaznici su nakon polaganja ispita dobili potvrdu i 4 ECTS boda.

Studenti su bili jako zadovoljni zbog mogućnosti sudjelovanja u Ljetnoj školi, zajedničkog učenja i druženja. 

Student Matthias Schmuckelschlag: "Učim hrvatski, i mogu reći da sam ga dosta dobro savladao. Presretan što sam ovdje u Puli, i namjeravam doći i iduće godine. Tu je predstavljeno jako puno sadržaja, naučio sam i nekoliko riječi dijalekta, ne znam baš razlikovati vaš istarski dijalekt i onaj dalmatinski, ali sam naučio riječi škale, škalin, pirun i druge. Organizatori  su sve savršeno pripremili."

Studentica Nina Drobac, studentica matematike na PMF-u, kaže da je već učila njemački jezik, ali nigdje ga nije mogla tako dobro naučiti kao ovdje, s izvornim govornicima. Veli  da postoje sličnosti između matematike i njemačkog jezika, da je njemački jezik "organiziran", poput matematike. Namjerava, saznajemo, i dalje učiti njemački, ali  posvetiti se potom i talijanskom.

Marija Gabelica, studentica germanistike s Filozofskog fakulteta u Splitu: "Ljetna škola 2022. godine za mene je bila predivno iskustvo. Sudjelovala sam u aktivnoj interakciji s govornicima njemačkog jezika. Također, naučila sam puno novih riječi i tako proširila svoj vokabular. Svidjela mi se i organizacija same nastave, ali ipak mi se najviše svidio izlet u gradove Poreč i Rovinj. Ljetna škola pružila mi je mogućnost poboljšati znanje svog njemačkog jezika i sa sigurnošću mogu reći da vidim napredak u odnosu na početak škole."

Nina Batovanja, "Ljetna škola u Puli ponudila mi je iskustvo usavršavanja jezika, druženja sa stranim studentima i razgledavanja Pule. Ovo mi je već druga godina ovdje i mogu reći da se stvarno isplati doći i drugi i, nadam se, treći put. Ljetnu školu preporučila bih svima koji žele učiti njemački na zabavan, potpuno opušten način."

Ana Milardović, studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu: "Oduševila me ljetna škola jer nisam očekivala od nje dobiti toliko lijepih stvari. Stekla sam nove prijatelje, znanje o austrijskoj kulturi, upoznala sam Istru. Svi su se jako trudili oko nas i prilagođavali se našim željama i kritikama. Naravno, imali smo priliku po prvi puta biti prisiljeni koristiti znanje njemačkog jezika u komunikaciji, što nas je sve bar donekle oslobodilo straha od pričanja na njemačkom. Dijelovi gramatike postali su mi jasniji, a i naučila sam još novih riječi."

Lucia Lyon, studentica Muzičke akademije u Zagrebu: "Ljetna škola je bilo predivno iskustvo koje bih vrlo radi htjela ponoviti. Rad na nastavi je bio jako zanimljiv i interaktivan. Najviše mi se svidio izlet/terenska nastava u Poreč i Rovinj gdje sam imala u mogućnost naučiti više o području, povijesti i kulturi Istre."

 

Popis obavijesti