Opcije pristupačnosti Pristupačnost

UNIPU se sa STEM Games 2023...

Još je jedno izdanje STEM Games natjecanja iza nas, a naši su se studenti u Pulu vratili sa mnoštvom dobrih rezultata. Ove se godine STEM Games natjecanje održalo od 9. do 14. svibnja u Umagu te okupilo preko 2000 studenata i 20 fakulteta iz Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Na natjecanju je sudjelovao 71 student našeg Sveučilišta te profesor Fakulteta informatike u Puli, izv.prof.dr.sc. Tihomir Orehovački, koji je ujedno i koordinator natjecanja na Sveučilištu.

Naši su studenti pokazali zavidno znanje u Technology areni u kojoj su imali priliku rješavati složene zadatke osmišljene od strane stručnjaka iz industrije. Od samog početka natjecanja naši su se timovi držali na odličnim pozicijama, iz dana u dan napredovali na ljestvici te na kraju zauzeli odlično 5. i 12. mjesto. Iznimno smo ponosni na naše timove te na činjenicu da smo ove godine ponovno uspjeli okupiti 2 natjecateljska tima.

Jednako su uspješni bili i naši studenti u sportskom dijelu natjecanja gdje smo ove godine osvojili čak 3 medalje i to ponovno u ženskoj konkurenciji. Najuspješnija sportska ekipa bila je naša ženska rukometna ekipa koja nam je u nevjerojatnoj završnici protiv FOI-a pružila utakmicu za pamćenje. Studentice su se nakon odlične izvedbe sedmeraca po drugi puta okrunile naslovom prvakinja STEM Games natjecanja.

Naša mlada ženska odbojkaška ekipa ove je godine iznenadila konkurenciju te sjajnim nastupima dogurala do borbe za 3. mjesto koje je na posljetku i osvojila pobjedom protiv FERIT-a. U muškoj konkurenciji odbojke zaustavljeni smo u četvrtfinalu gdje su naši studenti u izuzetno tijesnoj utakmici izgubili protiv ekipe FER-a. Odbojka na pijesku bila je nešto slabija, gdje su studenti svoje natjecanje završili u osmini finala dok su studentice ispale u četvrtfinalu protiv MATHOS-a.

Kao šećer na kraju spomenimo našu žensku stolnotenisku ekipu koja se i ove godine u Pulu vratila sa medaljom i to onom srebrnog sjaja. Muški je dio stolnoteniske ekipe u iznimno jakoj konkurenciji svoj nastup završio u četvrtfinalu porazom od drugoplasiranog FERIT-a.

Šahovska ekipa natjecanje je završila na 10. mjestu.

Naše već dobro poznate ekipe natjecale su se i u četiri kategorije eSports Arene: RocketLeague, FIFA 2023, League of Legends i Counter Strike: Global Offensive.

Nakon jedne pobjede i poraza u polufinalu, Rocket League ekipa svoj je put nastavila u polufinalu lower bracket-a gdje ih je nažalost zaustavio TVZ.

U disciplini League of Legends naša je ekipa osvojila 4. mjesto nakon poraza od ekipe FERIT-a, a još jedno 4. mjesto osvojili su naši predstavnici u disciplini FIFA.

Posljednjeg dana natjecanja naša se već uigrana CS:GO ekipa upisala u povijest osvojivši prvu medalju u eSports areni na STEM Gamesima i to ni više ni manje nego onu zlatnog sjaja! Ali to nije sve, naš je Milan Rakazović svojom igrom zaslužio titulu MVP-a.

Iznimno smo ponosni na sve naše studentice i studente koji su se posvetili ovom natjecanju i pobrinuli se da ovo izdanje STEM Gamesa za naše Sveučilište bude rekordno uspješno.

Pokazali smo kontinuitet u ženskom rukometu i stolnom tenisu, a potpuno iznenadili ekipe u ženskoj odbojci i CS-GO-u. Iskrene čestitke svima!

Zahvaljujemo se rektoru Sveučilišta, prof.dr.sc. Marinku Škare, Studentskom centru, Studentskom zboru, tvrtkama: Mijena, Jistra Adventures, Promocast, Alphera i DAR te svim dekanicama i dekanima sastavnica Sveučilišta što su prepoznale važnost ovog natjecanja i omogućili nam da ponovno budemo dio STEM Gamesa.

Lucia Vareško

predstavnica Sveučilišta u Nadzornom i Organizacijskom odboru STEM Games natjecanja

Popis obavijesti