Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Hrvatsko prirodoslovno društvo i Razred prirodnih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vas srdačno pozivaju na radionicu "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?" dana 19. veljače 2019. od 10 do 15 sati, Dvorana knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. 

Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem istih donijela nacionalne politike otvorenog pristupa. Otvorena znanost, pored otvorenog pristupa publikacijama, uključuje i alternativne načine izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja koji omogućavaju ponovno korištenje, otvorene istraživačke podatke, otvoreni kod, otvorene standarde, u cilju gospodarskog rasta, inovacija i razvoja društva. Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Otvorena znanost otvara put za unaprjeđeno povezivanje interdisciplinarnih istraživanja, što je ključno za rješavanje složenih istraživačkih pitanja i društvenih izazova.

Plan najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja kojim se od siječnja 2020. želi osigurati otvoreni pristup svim publikacijama trenutno je u javnoj raspravi, a tijek implementacije sugerira promjene koje izlaze iz okvira otvorenog pristupa i obuhvaćaju značajne segmente otvorene znanosti. Ostvarenje cilja kOAlicije S: "do 2020. godine znanstvene publikacije koje proizlaze iz istraživanja financiranih javnim sredstvima nacionalnih i europskih financijera moraju biti objavljene u odgovarajućim časopisima ili na odgovarajućim izdavačkim platformama u otvorenom pristupu” moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanstveno-istraživačkog rada u svim zemljama EU.

Radionica će obuhvatiti sve segmente inicijativa i planova unutar EU, od otvorenog pristupa publikacijama, preko otvorenih istraživačkih podataka i njihovoj ulozi u Europskom Otvorenom Istraživačkom Oblaku te otvorenih i alternativnih načina vrednovanja znanstveno-istraživačkog rada. Na praktičnim primjerima nastojat ćemo pokazati najbolje primjere implementacije, kao i ulogu OpenAIRE konzorcija i načina na koji osigurava potrebnu infrastrukturu i usluge za znanstvenike, financijere i znanstveno-istraživačke ustanove.

Unatoč ogromnog potencijala koje otvorena znanost nudi u jačanju konkurentnosti cjelokupnog europskog znanstveno-istraživačkog sustava, otvaranje znanosti nosi i brojne izazove kao što su zakonska ograničenja, pitanja zaštite osobnih podataka, autorskih i srodnih prava i licencija, sustava napredovanja i osiguravanja kvalitete netradicionalnih načina znanstvene komunikacije. U zajedničkoj diskusiji nastojat ćemo dati neke odgovore i procijeniti mogućnosti primjene ovih novih inicijativa u Hrvatskoj.

Više o radionici i predavačima pročitajte u pozivu:

Popis obavijesti