Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na Hrčku je implementirana COVID-19 stranica koja okuplja radove vezane uz temu COVID-19 iz različitih znanstvenih područja objavljenih u časopisima u Hrčku.

Stranici se može pristupiti putem poveznice:

Skrećemo pozornost i na Research Data Alliance (RDA) COVID-19 preporuke i smjernice za dijeljenje istraživačkih podataka koje su objavljene 30. lipnja 2020. Preporuke su rezultat rada 600 stručnjaka te daju istraživačima i data steward-ima pregled najboljih praksi vezano uz istraživačke podatke s ciljem povećanja učinkovitosti njihovog rada, a mogu poslužiti i kao nacrt za buduće hitne i izvanredne situacije.

Preporuke također sadrže smjernice i za donositelje politika, financijere, izdavače i pružatelje usluga infrastrukture za dijeljenje podataka u svrhu osiguravanja pravodobne i kvalitetne razmjene podataka.

Neki od naglasaka preporuka su:

  • važnost pravovremene (rane) i, kad je to moguće, otvorene objave i istraživačkih podataka, a ne samo radova,
  • važnosti dijeljenja istraživačkog softvera s kojim je provedena analiza istraživačkih podataka,
  • važnost izrade planova upravljanja istraživačkim podacima (DMP) rano u procesu istraživanja kako bi podaci koji se prikupe bili čim spremniji za pohranu i ponovno korištenje odnosno kako bi bili usklađeni s FAIR načelima...

RDA COVID-19 preporuke dostupne su na adresi:

Podsjećamo, RDA (https://www.rd-alliance.org) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima. Zainteresirani se besplatno mogu učlaniti u RDA i njezine radne i interesne grupe putem obrasca https://www.rd-alliance.org/user/register.

Popis obavijesti