Opcije pristupačnosti Pristupačnost

HEJDE projekt:  prof. dr. sc. Tena...

Sugovornica rujanskog izdanja Javnog dijaloga o akademskom obrazovanju novinara, koji vodi docentica dr. sc. Tijana Vukić, bila je dugogodišnja iskusna novinarka i redovna profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – prof. dr. sc. Tena Perišin. Razgovor je objavljen 6. listopada u suradnji s e-publikacijom H-Alter.

Na brojne izazove s kojima se sustav za obrazovanje novinara u Hrvatskoj suočava, Perišin odgovara konkretnim prijedlozima. Jedan fakultet s brojnim smjerovima iz komunikacijskih znanosti vidi adekvatnijim od situacije koju imamo danas - mnogo studijskih programa koji obrazuju novinare i medijske djelatnike raštrkanih po Hrvatskoj; promišljena sistematizacija radnih mjesta u medijima doprinijela bi pozicioniranju prvostupnika koje sustav još uvijek ne prepoznaje; standardizacija različitih medijskih zanimanja, inzistiranje na zapošljavanju stručnih ljudi na poslovima novinara i sprečavanje odlijevanja zaposlenih kvalitetnih novinara u odnose s javnošću, pomogli bi pozicioniranju struke, ali i održivosti akademskog sustava za obrazovanje novinara.    

Detaljnije o tome, ali i o ostalim važnim temama, možete pročitati ovdje.

Objavljen tekst dio je projekta poticanja izvrsnosti u novinarstvu Agencije za elektroničke medije u 2021. godini koji je, kao jedna od aktivnosti, pridružen međunarodnom institucionalnom znanstvenom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Popis obavijesti