Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Najvišom ocjenom zaključeno...

Znanstveni istraživački projekt ''Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar'' provodio se na Sveučilištu Jurja Dobrile (Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta) od siječnja 2018. do srpnja 2021., pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Matijašića.

Projekt su ukupnim iznosom od 3.000.000,00 kn financirali Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar, Turistička zajednica Općine Vrsar i Maistra d.d. Svi su predviđeni rezultati postignuti: u sinergiji humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti, multidisciplinarno i transdiciplinarno su istraženi arheološki lokaliteti, topografija cijele općine, istražene su mogućnosti valorizacije i prezentacije arheološke baštine, te je osmišljena i označena biciklističko-pješačka staza duž općinskog područja, od Vrsara do Kloštra.

U završnom vrednovanju projekt je dobio najvišu ocjenu. U njemu je naglašeno da  ovakvi projekti predstavljaju novi stupanj evolucije arheologije kao znanosti, jer postavljaju problematiku povijesnosti prostora kao prvorazredni strateški interes na svim razinama izvršne vlasti, te da je s jedne strane učinjen značajan pomak u poznavanju prošlosti Vrsara i okolice, a s druge strane su svi rezultati istraživanja postali vidljivi i dostupni svima zainteresiranima. Zaključuje se da je riječ o uzornom projektu koji može biti primjer slično koncipiranim znanstveno-istraživačkim projektima.

 

Popis obavijesti