Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Projekt HEJDE: izv. prof. dr. sc....

Doc. dr. sc. Tijana Vukić, voditeljica HEJDE projekta, sredinom prosinca 2021. putem jedne platforme za konferencijski poziv s izv. prof. dr. sc. Ivanom Tantom, osmim sugovornikom Javnog dijaloga o akademskom obrazovanju novinara, problematizirala je, iz perspektive studijskih programa, dvije oprečne struke novinarstvo i odnose s javnošću te izazove i posljedice njihovog preklapanja u praksi. Tekst je 23. prosinca objavljen u e-publikaciji H-Alter.

Tanta je bivši je potpredsjednik Hrvatske udruge za odnose javnošću s iskustvom rada u PR-u koji predaje kolegije iz odnosa s javnošću i novinarstva na nekoliko visokoškolskih institucija. U Hrvatskoj je previše studijskih programa koji obrazuju novinare, novinari ne bi trebali raditi na poslovima odnosa s javnošću jer za to nisu obrazovani, granica između novinarskih i PR tekstova odavno je izbrisana, a dok novinarstvo kakvo poznajemo polako nestaje jer pojedine novinarske forme više nisu u upotrebi, u poplavi senzacionalističkih medijskih sadržaja jedino kritičko novinarstvo ima budućnost, smatra Tanta. Slaže se da novinar-pojedinac treba biti u fokusu, a sve započinje adekvatnim obrazovanjem koje treba biti poticajno, problemsko i kritičko. 

Pozivamo vas da cijeli razgovor pročitate ovdje

Riječ je o devetom tekstu iz serije novinarskih radova objavljenih u okviru projekta Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara koji je u 2021. godini financirala Agencija za elektroničke medije, a koji je pridružena aktivnost trogodišnjem međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. 
 

Popis obavijesti