Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Projekt HEJDE: Zadnji razgovor o...

Elektronički intervju, koji je s umirovljenom redovitom profesoricom dr. sc. Nadom Zagrabljić Rotar krajem prosinca 2021. provela docentica Tijana Vukić, objavljen je u elektroničkoj publikaciji H-Alter 31. prosinca. To je ujedno i posljednji tekst u okviru projekta Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara koji je u prošloj godini financirala Agencija za elektroničke medije na temelju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. 

Premda je obrazovanje novinara plodna istraživačka tema u svijetu, takvih je znanstvenih radova i publikacija u Hrvatskoj premalo. Ima, međutim, članaka objavljenih u znanstvenim časopisima u Hrvatskoj i knjiga renomiranih hrvatskih izdavača koji ili posredno obrađuju taj i srodne predmete ili služe kao literatura na studijima koji obrazuju novinare. Te sadržaje primarno koriste studenti, novinari i drugi medijski djelatnici. 

Naklada Medijska istraživanja usmjerena je objavi knjiga iz komunikacijskih znanosti, a izdaje i istoimeni međunarodni znanstveno-stručni časopis za novinarstvo i medije, osnovan 1995. godine. Zgrabljić Rotar, profesorica komunikologije koja je radila na nekoliko visokoškolskih institucija u Hrvatskoj, pokretačica je časopisa i njegova glavna i odgovorna urednica koja u intervjuu, između ostaloga, progovara o razlici između novinarstva kao struke i akademske discipline, istraživačkim temama novinara-doktoranada, procesu objave znanstvenih članaka, stanju u nakladništvu u Hrvatskoj te nedostatku hrvatskog prijevoda aktualne literature iz komunikacijskih znanosti.

Članak možete u cijelosti pročitati na sljedećoj poveznici:

Kako je projektom i planirano, partnerska elektronička publikacija H-Alter je, od travnja do prosinca 2021., objavila deset tekstova - devet intervjua i uvodni tekst autorice Tijane Vukić, ujedno i voditeljice trogodišnjeg međunarodnog znanstvenog institucionalnog projekta Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE). Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara pridružen je projektu s ciljem da se inicira javna rasprava o toj višestruko važnoj višeslojnoj temi. 

Popis obavijesti