Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na konferenciji u Veneciji dogovorena...

Europski primjeri dobre prakse i modeli transnacionalne projektne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine bile su glavne teme konferencije "Fortified systems: from frontier places to European Cultural Corridors: a cultural, environmental and scientific open approach to fortified heritage", koja je protekli tjedan održana u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera u Veneciji. Na konferenciji su, uz stotinjak europskih stručnjaka koji su sudjelovali uživo ili online, kao suorganizatori sudjelovali i predstavnici pulskog Sveučilišta i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koji su predstavili dosadašnje i aktualne projekte u valorizaciji fortifikacija. 

 

Europska kulturna baština, koja uključuje bivša vojna i utvrđena područja, može pridonijeti uravnoteženijem održivom urbanom planiranju i odgovornom teritorijalnom razvoju, kvaliteti života lokalnih zajednica i pomoći u postizanju Europskog zelenog plana, Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a i europskih vrijednosti mira i demokracije. Bivša vojna baština i utvrđeni sustavi u europskim pograničnim područjima trebali bi postati novi europski kulturni koridori i prostori susreta mladih Europljana, promičući kulturu mira, solidarnosti, građanskih inicijativa, uravnoteženi kulturni i društveni razvoj, zajednički europski identitet i međukulturni dijalog. Turbulentni globalni kontekst i izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo zahtijevaju zajedničko djelovanje stručnjaka i istraživača. Smatramo da multidisciplinarno znanstveno istraživanje i europska suradnja u transnacionalnoj valorizaciji zajedničke europske baštine mogu pomoći u implementaciji najboljih praksi i pronalaženju rješenja za trenutne izazove u upravljanju višestrukim krizama s kojima se EU suočava, kao što su: klimatska kriza, energetska kriza, pandemija COVID-a i posljedična kriza javnog zdravlja, izazovi svjetskom miru, uključivanje migranata i održivi razvoj lokalnih zajednica, dijelovi su programske Deklaracije, koju su potpisali sudionici skupa na kojem je osnovan i zajednički znanstveni odbor međunarodnih istraživačkih mreža EFFORTS i Forte Cultura, koje okupljaju 200 europskih gradova s fortifikacijama, kao  multilateralni europski okvir suradnje za podnošenje projektnih prijedloga u relevantnim EU, međunarodnim i nacionalnim programima financiranja.

​​​

Bivša vojna i fortifikacijska baština predmet je brojnih europskih projekata predstavljenih na skupu, kao katalizator zelenog urbanog razvoja i kohezije te pokretač europskih društvenih vrijednosti. Izgradnja kapaciteta za javne i privatne dionike u postizanju ciljeva Europskog zelenog plana kroz prilagodbu klimatskim promjenama i društveno uključivo djelovanje glavni je cilj i aktualnih projektnih prijava u sklopu programa HORIZON, INTERREG i Erasmus+, o kojima se raspravljalo na skupu.  - Planiramo nastaviti suradnju s europskim sveučilištima, europskim institucijama i međunarodnim organizacijama, kroz daljnji razvoj znanstveno-istraživačkih aktivnosti i pripremu međunarodnih projekata, organizaciju radionica, konferencija i ljetnih škola, s ciljem prijenosa znanja i prezentacije najbolje europske prakse u upravljanju fortifikacijskom baštinom, zaključili su organizatori skupa Fiorenzo Meneghelli i Nataša Urošević. Studijski boravak u Veneciji brojna pulska delegacija iskoristila je i za sastanke s predstavnicima Sveučilišta Ca' Foscari, s kojima je dogovorena suradnja na EU projektima i združenim studijskim programima, te razmjena istraživača i studenata.

Popis obavijesti