Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Doktorska radionica 2021.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

7. DOKTORSKA RADIONICA
Mikrohistorija socijalizma

Pula, 25-28. kolovoza 2021.

Od 2015., svake godine krajem ljeta, u Puli se održava Doktorska radionica za polaznike poslijediplomskih studija povijesti i bliskih znanosti. U tome smo uspjeli i prošle godine, kada se program morao održati na daljinu, pa smo sigurni da će se radionica održati i 2021. u okolnostima koje su uslijed pandemije i dalje nepredvidive. Ovisno o mogućnostima za putovanje, radit ćemo ili u cijelosti u Puli, ili u cijelosti na daljinu, ili u miješanom obliku. Bit ćemo fleksibilni i nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje za sve sudionike.

Na radionici smo prošlih godina obrađivali različite teme iz suvremene povijesti, povijesti socijalističke Jugoslavije i širega europskog konteksta: Povijest svakodnevice u socijalističkoj Jugoslaviji; Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti; Novi čovjek za socijalističko društvo, Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci; Industrijska društva kasnoga socijalizma: europske usporedbe; Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Teme su često bile povezane s istraživačkim projektima koji se provode u CKPIS-u ili u suradnji s mrežom okupljenom oko Katedre za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu. Proteklih godina radionica je bilježila izvrstan odaziv te su na njoj sudjelovali doktorandi i predavači iz niza sveučilišta i drugih ustanova (Beč, Beograd, Berlin, Birmingham, Budimpešta, Durham, Firenca, Ghent, Giessen, Glasgow, Graz, Hamburg, Iaşi, Konstanz, Kopar, Ljubljana, Montreal, München, Nottingham, Pariz, Potsdam, Prag, Regensburg, San Diego, Sarajevo, Skopje, Sofija, Split, Varšava, Warwick, Zagreb i Pula). Podaci o svim prošlim radionicama dostupni su na našim mrežnim stranicama.

Ovogodišnja tema povezana je s istraživačkim projektom Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam), koji financira Hrvatska zaklada za znanost i kojim se promatraju društveni, kulturni, politički i ekonomski procesi na mikrorazini, u općinama koje su odabrane kao studije slučaja. Neki od predavača govorit će upravo o svojim novim istraživanjima unutar toga projekta. Međutim, tema Doktorske radionice postavljena je šire: pored jugoslavenskog prostora zanimaju nas istraživanja i propitivanja mikropovijesti u društvima državnog socijalizma u europskom i globalnom kontekstu, od kraja Drugoga svjetskog rata do 1990-ih godina. Dobrodošla su izlaganja koja donose pogled odozdo u sredinu u kojoj akteri žive i rade, pogled u prostor grada, sela, tvornice, nekog drugog kolektiva ili organizacije. Iz događaja i struktura, iz analize povijesnih epizoda i dugotrajnijih procesa, kroz raspravu ćemo izgrađivati točke susreta, kontekstualizaciju i komparaciju, te mikropovijest i studije slučaja povezivati u veću cjelinu.

POZIV ZA SUDJELOVANJE
PRIJAVNI OBRAZAC (Rok: 15. svibnja 2021.)
PROGRAM
VIDEO PRILOZI
FOTO ALBUM
H-Soz-Kult Report

Organizacijski odbor
izv. prof. dr. sc. Igor Duda
dr. sc. Anita Buhin, poslijedoktorandica
Tina Filipović, doktorandica
Sara Žerić, mag. hist.
Nemanja Stanimirović

Zahvaljujemo na potpori
Sveučilište u Puli
Filozofski fakultet u Puli

Zahvaljujemo na suradnji
Studentski centar Pula
Povijesni i pomorski muzej Istre
Punkt

Stranice prethodnih radionica dostupne su putem izbornika.