Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalizam na klupi 2021.

Peti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi
ANTIFAŠIZAM

Pula (online), 30. rujna – 2. listopada 2021.

Knjiga sažetaka (pdf) i raspored izlaganja (pdf)
   

Program uključuje 131 sudionika, 103 izlaganja u 20 sekcija, 3 pozvana predavača, 2 okrugla stola, 3 predstavljanja knjiga.

Skup se u potpunosti održava preko platforme Zoom. Sudionici i gosti moraju se registrirati posebno za svaku dvoranu barem dan prije početka skupa. Molimo vas, koristite sljedeće četiri poveznice:
    

   

Otkazivanje u zadnji tren:
Evan Sedgwick-Jell
Federico Spinetti
Marija Đorđević
Aleksandar Đenić
Nemanja Jovanović
Albert Bing
Franjo Habulin
Ivana Pantelić
Ana Radaković
Kaja Širok

Osim preko Zooma, svi plenarni dijelovi programa iz crvene Zoom dvorane dostupni su uživo na Facebook stranici CKPIS-a te kasnije istog dana na našem Youtube kanalu.

 

Povijest antifašizma seže u 1921. godinu kada je talijanski fašistički teror u Istri doveo do pobune rudara koji su proglasili Labinsku republiku te seljaka koji su u selima istočno od Pule podigli Proštinsku bunu. Stogodišnjica ovih događaja, kao i osamdeset godina od početka Narodnooslobodilačke borbe u okupiranoj Jugoslaviji, bili su povod za temu sljedećega Socijalizma na klupi. Fokus skupa bit će dvojak: usmjeren prema povijesnim događajima i njihovim kasnijim odrazima, ali i prema antifašizmu u suvremenom društvu. Povijesna nit obuhvaća reakciju na talijanski fašizam, njemački nacizam i njihove saveznike prije i tijekom Drugog svjetskog rata, sve do pobjede Antifašističke koalicije 1945. godine. Na području Jugoslavije uključuje partizanski pokret pod komunističkim vodstvom i njegovu pobjedu nad stranim i domaćim fašističkim snagama. Ta povijesna nit u temi skupa svoje je posljedice imala u politici i kulturi sjećanja – u proslavama, komemoracijama, spomenicima, istraživanju, obrazovanju i umjetnosti. Na nju se nadovezuju reinterpretacije i politički revizionizam 1990-ih i kasnije, rasprave o odnosu antifašizma i komunizma, kao i ideja o dva totalitarizma. To povijesnu nit dovodi do drugoga dijela fokusa, do suvremene tematske niti. Skup tako pozornost želi posvetiti i antifašizmu u suvremenim društvima i u politikama koje ih oblikuju, značenju antifašizma za političku ljevicu, potom antifašističkom aktivizmu i akcijama protiv desnog ekstremizma, rasizma, antisemitizma, ksenofobije, homofobije te raznih kršenja manjinskih i ljudskih prava. Nažalost, društvena jednakost i emancipacija obespravljenih skupina postoji kao problem i stotinu godina poslije prvih antifašističkih pobuna.

POZIV NA SUDJELOVANJE (pdf)
Prijavni obrazac (docx)
Rok: 1. travnja 2021.

Pozvani predavači
Darko Dukovski (Rijeka), Ivo Goldstein (Zagreb), Rastko Močnik (Ljubljana)

Programski odbor
Chiara Bonfiglioli (Cork), Ulf Brunnbauer (Regensburg), Anita Buhin (Pula), Igor Duda (Pula), Lada Duraković (Pula), Boris Koroman (Pula), Andrea Matošević (Pula), Tanja Petrović (Ljubljana)

Organizacijski odbor
Anita Buhin, Igor Duda, Lada Duraković, Tina Filipović, Boris Koroman, Andrea Matošević, Sara Žerić

Organizator
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Kontakt
ckpis.conf@gmail.com

Mjesto održavanja skupa
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli: online preko Zooma

Zahvaljujemo na potpori
Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

 

Obavijesti

5.4.21. Istekao je rok za prijavu. Hvala svima na interesu! Potvrda o prihvaćenom izlaganju slijedi do 30. travnja.

26.4.21. Pregledane su prijave i sudionicima se upućuje obavijest o prihvaćenim izlaganjima. Do 30. lipnja bit će objavljen raspored izlaganja s obavijesti o održavanju skupa uživo, na daljinu ili hibridno.

31.5.21. Iako smo se nadali poželjeti svima dobrodošlicu u Pulu, moramo se odlučiti za online održavanje skupa. S više od stotinu sudionika hibridna bi opcija organizacijski i logistički bila previše složena. Održavanje skupa u potpunosti uživo također bi bilo nemoguće zbog pandemije, ali i obnove dijelova fakultetske zgrade. Do 30. lipnja bit će objavljen raspored izlaganja.

30.6.21. Objavljen je program s rasporedom izlaganja po sekcijama.

16.9.21. Objavljena je Knjiga sažetaka s konačnim rasporedom izlaganja.

21.9.21. Ispričavamo se, izmijenjene su poveznice na narančastu, zelenu i plavu Zoom dvoranu. Ako ste se ranije registrirali, morate to učiniti ponovno za te tri dvorane. Promjene su također unesene u Knjigu sažetaka i program.

 

Objavljeni radovi
Lada Duraković, Andrea Matošević, ur., Antifašizam. Zbornik odabranih radova s Petog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 30. rujna - 2. listopada 2021., Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2023. CeKaPISarnica