Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Događanja

Planirana su predstavljanja projekta i njegovih rezultata, znanstveni skup u Puli 2022. i druga događanja.

 

Mikrosocijalizam na Kliofestu

Za program ovogodišnjeg Festivala povijesti Kliofest, koji se od 11. do 14. svibnja 2021. održava virtualno i u prostoru NSK u Zagrebu, snimljen je razgovor o istraživanju dviju projektnih tema. Voditelj projekta Igor Duda razgovarao je s Anitom Buhin i Sašom Vejzagićem o djelovanju općinskih samoupravnih interesnih zajednica za kulturu te o velikim poduzećima, njihovu položaju u lokalnoj zajednici i odnosu s općinskim vlastima. Video pod naslovom Istraživanja na projektu Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) premijerno je prikazan na Youtube kanalu Kliofesta 11. svibnja.

 

Predavanje Christiana A. Nielsena u Ljetnom semestru CKPIS-a

Christian Axboe Nielsen, istraživač na projektu i izvanredni profesor na Sveučilištu u Aarhusu u Danskoj, nastupio je 5. svibnja 2021. u sklopu ciklusa javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a. Na predavanju pod naslovom The Security Exercises “Nothing should surprise us” – a view from the municipal level in Osijek and surrounding municipalities govorio je o sustavu općenarodne obrane i društvene samozaštite (ONO I DSZ) i akcijama Ništa nas ne smije iznenaditi (NNNI) te o primjeni toga modela civilne zaštite u Osijeku i okolici 1970-ih i 1980-ih. Osijek je jedna od studija slučaja projekta Mikrosocijalizam.

 

Mikrohistorija socijalizma i Muzej susjedstva Trešnjevka

S obzirom na zajedničko zanimanje za prošlost lokalnih zajednica, bilo putem muzeološkog prikupljanja i obrade predmeta i sjećanja ili putem znanstvenog istraživanja povijesti odozdo u socijalističkom razdoblju, uspostavljena je suradnja projekta Mikrosocijalizam s Muzejom susjedstva Trešnjevka na kojem od 2018. radi kustoski kolektiv BLOK iz Zagreba, uz financiranje Europskog socijalnog fonda. Na zajedničkoj radionici 28. travnja 2021. sudjelovali su članovi oba projektna tima.

 

Predavanje Chiare Bonfiglioli u Ljetnom semestru CKPIS-a

Chiara Bonfiglioli, istraživačica na projektu i predavačica rodnih i ženskih studija na Sveučilišnom koledžu Cork u Irskoj, nastupila je 24. ožujka 2021. u sklopu ciklusa javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a. Na predavanju pod naslovom Microhistories of labour and gender in socialist Yugoslavia: the case of Duga Resa govorila je o vrijednosti arhivskih izvora za mikrohistoriju rada i roda na primjeru djelovanja Konferencije za društvenu aktivnost žena (KDAŽ) u Dugoj Resi, tamošnjoj industriji i općinskim tijelima od šezdesetih godina nadalje. Duga Resa jedna je od studija slučaja projekta Mikrosocijalizam.

 

Gostovanje u Rijeci: Mikrohistorija socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih

Dio projektnog tima virtualno je 20. siječnja 2021. gostovao kod izv. prof. dr. sc. Vjerana Pavlakovića na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u programu EPK2020 Memoryscapes. U izlaganjima je bilo riječi o djelovanju samoupravnih interesnih zajednica za kulturu, odnosu općinskih vlasti i velikih poduzeća, aktivnostima boračke organizacije kao jednog od čuvara sjećanja na NOB te o interakciji građana unutar naselja, u mjesnoj zajednici kao najmanjoj samoupravnoj jedinici. Pod zajedničkim naslovom Mikrohistorija socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih održana su četiri izlaganja: Anita Buhin – Samoupravni preobražaj kulture na lokalnoj razini, Saša Vejzagić – Općina i građevinsko poduzeće: slučaj Čakovec, Tina Filipović – Međunarodna i regionalna suradnja SUBNOR-a Zajednice općina Rijeka, Igor Duda – Mjesna zajednica kao proširena obitelj. Snimka se može pogledati na Youtube kanalu organizatora.

 

 

Treći radni sastanak

Poslije kraćih online sastanaka projektnog tima u travnju, srpnju i rujnu ove godine, 26. listopada i 2. studenog 2020. održan je treći redoviti godišnji sastanak projekta. Pored organizacijskih pitanja znatna je pozornost posvećena izlaganjima suradnika i raspravi o svim istraživačkim temama. Prilagođavajući se pandemijskim okolnostima suradnici su se u virtualnu dvoranu uključili iz Pule, Labina, Zagreba, Aarhusa i Corka.

 

Socijalizam na klupi: okrugli stol

U sklopu programa 4. međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, koji je na temu Kontinuiteti i inovacije održan u Puli 26-28. rujna 2019., u sveučilišnoj Svečanoj dvorani Tone Peruško održan je okrugli stol na kojem su suradnici na projektu govorili o svojim istraživanjima i radu tijekom prve projektne godine. Također su predstavili studije slučaja, odnosno općine koje će biti primjeri mikrohistorijskog pristupa projektnim temama. Osim sudionika skupa, okrugli stol su u izravnom prijenosu mogli pratiti i slušatelji Radija Rojc (FM i stream), a zvučni zapis dostupan je na internetu.

 

Drugi radni sastanak

Drugi radni sastanak suradnika na projektu održan je na Filozofskom fakultetu u Puli u srijedu, 25. rujna 2019. godine.

 

Predstavljanje projekta

U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli održano je predstavljanje istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam). Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Poslije pozdrava dekanice Filozofskog fakulteta Klare Buršić-Matijašić, projekt su predstavili voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o događaju na stranici Projekt u medijima.

 

Prvi radni sastanak

Prvi radni sastanak svih suradnika na projektu održan je na Filozofskom fakultetu u Puli u utorak, 18. prosinca 2018. godine.