Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Događanja

Planirana su predstavljanja projekta i njegovih rezultata, znanstveni skup u Puli 2022. i druga događanja.
 

Predavanje Chiare Bonfiglioli u Ljetnom semestru CKPIS-a

Chiara Bonfiglioli, istraživačica na projektu i predavačica rodnih i ženskih studija na Sveučilišnom koledžu Cork u Irskoj, nastupila je 24. ožujka 2021. u sklopu ciklusa javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a. Na predavanju pod naslovom Microhistories of labour and gender in socialist Yugoslavia: the case of Duga Resa govorila je o vrijednosti arhivskih izvora za mikrohistoriju rada i roda na primjeru djelovanja Konferencije za društvenu aktivnost žena (KDAŽ) u Dugoj Resi, tamošnjoj industriji i općinskim tijelima od šezdesetih godina nadalje. Duga Resa jedna je od studija slučaja projekta Mikrosocijalizam.

 

Gostovanje u Rijeci: Mikrohistorija socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih

Dio projektnog tima virtualno je 20. siječnja 2021. gostovao kod izv. prof. dr. sc. Vjerana Pavlakovića na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u programu EPK2020 Memoryscapes. U izlaganjima je bilo riječi o djelovanju samoupravnih interesnih zajednica za kulturu, odnosu općinskih vlasti i velikih poduzeća, aktivnostima boračke organizacije kao jednog od čuvara sjećanja na NOB te o interakciji građana unutar naselja, u mjesnoj zajednici kao najmanjoj samoupravnoj jedinici. Pod zajedničkim naslovom Mikrohistorija socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih održana su četiri izlaganja: Anita Buhin – Samoupravni preobražaj kulture na lokalnoj razini, Saša Vejzagić – Općina i građevinsko poduzeće: slučaj Čakovec, Tina Filipović – Međunarodna i regionalna suradnja SUBNOR-a Zajednice općina Rijeka, Igor Duda – Mjesna zajednica kao proširena obitelj. Snimka se može pogledati na Youtube kanalu organizatora.

 

Treći radni sastanak

Poslije kraćih online sastanaka projektnog tima u travnju, srpnju i rujnu ove godine, 26. listopada i 2. studenog 2020. održan je treći redoviti godišnji sastanak projekta. Pored organizacijskih pitanja znatna je pozornost posvećena izlaganjima suradnika i raspravi o svim istraživačkim temama. Prilagođavajući se pandemijskim okolnostima suradnici su se u virtualnu dvoranu uključili iz Pule, Labina, Zagreba, Aarhusa i Corka.

 

Socijalizam na klupi: okrugli stol

U sklopu programa 4. međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, koji je na temu Kontinuiteti i inovacije održan u Puli 26-28. rujna 2019., u sveučilišnoj Svečanoj dvorani Tone Peruško održan je okrugli stol na kojem su suradnici na projektu govorili o svojim istraživanjima i radu tijekom prve projektne godine. Također su predstavili studije slučaja, odnosno općine koje će biti primjeri mikrohistorijskog pristupa projektnim temama. Osim sudionika skupa, okrugli stol su u izravnom prijenosu mogli pratiti i slušatelji Radija Rojc (FM i stream), a zvučni zapis dostupan je na internetu.

 

Drugi radni sastanak

Drugi radni sastanak suradnika na projektu održan je na Filozofskom fakultetu u Puli u srijedu, 25. rujna 2019. godine.

 

Predstavljanje projekta

U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli održano je predstavljanje istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam). Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Poslije pozdrava dekanice Filozofskog fakulteta Klare Buršić-Matijašić, projekt su predstavili voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o događaju na stranici Projekt u medijima.

 

Prvi radni sastanak

Prvi radni sastanak svih suradnika na projektu održan je na Filozofskom fakultetu u Puli u utorak, 18. prosinca 2018. godine.