Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti CKPIS-a

Izložba Zvuci iz arhiva: Muzička...
U povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. lipnja 2023. u 13.00 sati u Državnom arhivu u Pazinu bit će otvorena dokumentarna izložba pod nazivom Zvuci iz arhiva: Muzička omladina Pula (1963. – 1974.) . Izložbom će se obilježiti šezdeseta obljetnica osnivanja pulske podružnice Muzičke omladine. Posvećena je iznimnim rezultatima ostvarenim u prvom desetljeću njezina rada, a sadrži arhivsko gradivo (dokumente, plakate, fotografije, članke) koje se čuva u Državnom arhivu u Pazinu, Sveučilišnoj knjižnici u Puli, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te u Arhivu Hrvatske glazbene mladeži u Zagrebu. Autorica je izložbe Lada Duraković, a nastala je  u suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Muzikologinja Lada Duraković izvanredna je profesorica i znanstvena savjetnica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Članica je i suosnivačica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. U središtu su njezina znanstvenog interesa teme vezane uz glazbu u 20. st., posebice suodnos ideologije i glazbenog života. Autorica je brojnih znanstvenih članaka te pet knjiga i urednica nekoliko zbornika i monografija. Dobrodošli! Događanja CKPIS-a  

Autor: Igor Duda
Ljetni semestar CKPIS-a: Martin Pogačar
Posljednji gost ciklusa javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a je Martin Pogačar sa Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Predavanje pod naslovom  Industrijalizacija i tehnologija sjećanja: uloga ribljih konzervi održat će u utorak, 6. lipnja 2023., u 17.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Newsletter, svibanj 2023.
Svibanjski CKPIS-ov Newsletter najavljuje pozvane predavače na 6. Socijalizmu na klupi, donosi vijesti o gostovanju muzikologinje Ane Hofman (ZRC SAZU Ljubljana) i sociologa Paula Stubbsa (Ekonomski institut, Zagreb) te o jednoj praškoj konferenciji. Također najavljuje online izlaganja u programu irskog Sveučilišta Maynooth. U stalnim su rubrikama vijesti o skupovima, novim izdanjima i stipendijama.

Autor: Igor Duda
Ljetni semestar CKPIS-a: Paul Stubbs
Novi gost ciklusa javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a je sociolog Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu. Predavanje pod naslovom  The Non-Aligned Movement and the New International Economic Order: from unity to fragmentation (Pokret nesvrstanih i novi međunarodni ekonomski poredak: od jedinstva do razlomljenosti) održat će u četvrtak, 25. svibnja 2023., u 17.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Ljetni semestar CKPIS-a: Ana Hofman
Ciklus javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a nastavlja se gostovanjem etnomuzikologinje i antropologinje Ane Hofman sa Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Program pod naslovom Solčence zahaja – kako smo kroz pjevanje učili o YU uključuje projekciju dokumentarnog filma i razgovor, a održat će se u četvrtak, 11. svibnja 2023., u 17.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Newsletter, travanj 2023.
Mjesečni CKPIS-ov Newsletter za travanj donosi vijest o gostovanju muzikologinje Jelke Vukobratović s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća na rok za prijavu na 9. Doktorsku radionicu te izvještava s okruglog stola projekta Mikrosocijalizam (s linkovima na video snimku i tv-emisiju). U stalnim su rubrikama vijesti o skupovima, novim izdanjima i stipendijama.

Ljetni semestar CKPIS-a: Jelka...
Druga gošća Ljetnog semestra CKPIS-a je Jelka Vukobratović, etnomuzikologinja i docentica na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koja će govoriti na temu  Jugotonov „prozor na zapad“: strana popularna glazba u ranoj jugoslavenskoj diskografiji . Predavanje će biti održano isključivo online u četvrtak, 13. travnja 2023., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .

Okrugli stol: Rezultati istraživačkog...
Istraživački projekt Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. ( Mikrosocijalizam , HRZZ IP-01-2018-5394) primiče se svome kraju. Suradnici se okupljaju na zadnjem radnom sastanku poslije kojega će u srijedu, 5. travnja 2023., u 12.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskoga fakulteta u Puli , za javnost održati okrugli stol na kojem će govoriti o tijeku istraživanja, polazištima i konačnim rezultatima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, ožujak 2023.
Mjesečni CKPIS-ov Newsletter za ožujak u zadnji tren još jednom podsjeća na rok za prijavu na 6. Socijalizam na klupi, donosi tek objavljeni poziv na 9. Doktorsku radionicu, bilježi gostujuća predavanja Milice Popović (s intervjuom za Radio Rojc) i Klemena Kneza, najavljuje program Ljetnog semestra CKPIS-a te okrugli stol projekta Mikrosocijalizam. U stalnim su rubrikama brojne vijesti o skupovima, novim izdanjima i stipendijama.  

Poziv za sudjelovanje na 9....
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli objavljuju poziv doktorandima za sudjelovanje na 9. Doktorskoj radionici koja će se održati u Puli, 23-26. kolovoza 2023., na temu What Was Europe? Perception, Division and Integration, 1940s-2010s . Više informacija u pozivu. Rok za prijavu je 15. svibnja 2023.

Autor: Igor Duda
Ljetni semestar CKPIS-a: Milica Popović
Ciklus predavanja Ljetni semestar CKPIS-a otvara Milica Popović sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Beču, koja će govoriti na temu Dekonstrukcija jugonostalgije – slučaj (post)jugoslavenskih političkih aktera: posljednji pioniri . Predavanje će biti održano isključivo online u četvrtak, 23. ožujka 2023., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .

Autor: Igor Duda
Najava Ljetnog semestra CKPIS-a
U ciklusu javnih predavanja Ljetni semestar CKPIS-a od ožujka do lipnja nastupit će Milica Popović, Jelka Vukobratović, Ana Hofman, Paul Stubbs i Martin Pogačar. Najava prvog predavanja slijedi uskoro. Pored ovog programa, najavljujemo i još po jedno predavanje, okrugli stol i predstavljanje knjige.

Autor: Igor Duda
Newsletter, veljača 2023.
Mjesečni CKPIS-ov Newsletter za veljaču podsjeća na rok za prijavu na 6. Socijalizam na klupi: Krize i reforme te donosi vijesti o drugim skupovima i novim izdanjima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, siječanj 2023.
Nakon obljetničke godine mjesečni CKPIS-ov Newsletter nastavlja s uobičajenim rubrikama među kojima su i vijest o predavanju Ane Petrov i podsjetnik na 6. Socijalizam na klupi: Krize i reforme, za koji se prijave primaju do 1. travnja 2023.

Autor: Igor Duda
Zimski semestar CKPIS-a: Ana Petrov
Treća gošća Zimskog semestra CKPIS-a je muzikologinja i sociologinja Ana Petrov s Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Predavanje pod naslovom K anostalgičnoj sociologiji (jugo)nostalgije održat će u četvrtak, 19. siječnja 2023., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .

Autor: Igor Duda
Newsletter, prosinac 2022.
Posljednji ovogodišnji mjesečni CKPIS-ov Newsletter donosi poziv na sudjelovanje na Šestom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi, vijest o predavanju Emila Jurcana u Zimskom semestru CKPIS-a, intervju s Igorom Stanićem kao zadnji u nizu razgovora kojima smo obilježavali desetu godišnjicu Centra te intervju s Vjeranom Pavlakovićem, povjesničarem s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.

6. Socijalizam na klupi: poziv na...
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma objavljuje poziv za prijavu na Šesti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi koji će se na temu Krize i reforme održati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 28. do 30. rujna 2023. godine. Rok za prijavu je 1. travnja. Poziv, prijavni obrazac i ostale informacije dostupni su na mrežnoj stranici konferencije .

Snimka predavanja o urbanističkom...
U organizaciji CKPIS-a na Filozofskom je fakultetu 8. prosinca 2022. nastupio arhitekt i urbanist Emil Jurcan. Tema predavanja Urbanistički razvitak Pule u socijalističkoj Jugoslaviji ove je godine bila posebno aktualna povodom referenduma o budućoj namjeni prostora uz Lungomare. Snimka izlaganja dostupna je na Youtube kanalu CKPIS-a. S predavačem su posljednjih dana razgovarali novinari pulskih medija ( Radio Rojc , Istra24 , Glas Istre ). Predavanje prati urbanistički razvoj Pule u razdoblju socijalističke Jugoslavije kroz tri povijesne faze - neposrednu poslijeratnu obnovu, formiranje samoupravnog urbanističkog modela grada te deregulaciju i liberalizaciju tog modela pred kraj postojanja socijalističkog samoupravnog sustava. Pula se u tom periodu transformirala iz napuštenog i porušenog grada u regionalni vojno-industrijski centar, a urbanističke cjeline nastale u to doba i danas su odlučujući faktor u daljnjim promjenama urbane strukture. Događanja CKPIS-a

Autor: Igor Duda
Zimski semestar CKPIS-a: Emil Jurcan
Ciklus javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a nastavlja arhitekt i urbanist Emil Jurcan temom Urbanistički razvitak Pule u socijalističkoj Jugoslaviji . Predavanje će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2022., u 17.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Newsletter, studeni 2022.
CKPIS-ov Newsletter u broju za studeni 2022. donosi najavu ciklusa predavanja Zimski semestar CKPIS-a , pregled sudjelovanja istraživača s HRZZ-ova projekta Mikrosocijalizam na ASEEES-ovim konferencijama 2018-2022. te intervju s Ivom Jelušić, poslijedoktorandicom na projektu ERC-ja u Norveškoj koja je prije nekoliko godina bila na Erasmus+ praksi u Puli. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Zimski semestar CKPIS-a: Irena Šentevska
Ciklus javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a u ovoj akademskoj godini otvara teoretičarka umjetnosti i medija Irena Šentevska. Predavanje pod naslovom Rasp(j)evani Beograd: urbani identitet i muzički video autorica istoimene monografije održat će u četvrtak, 24. studenog 2022., u 17.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .

Mikrosocijalizam na ASEEES-ovim...
Radnim i financijskim planom projekta Mikrosocijalizam predviđeno je sudjelovanje po dvoje istraživača na trima godišnjim konferencijama udruge Association for Slavic, East European and Eurasian Studies (ASEEES) koje se održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz voditelja projekta, koji organizira i prijavljuje panele s govornicima, diskutantima i moderatorima, predviđeno je da svakoga puta nastupi po netko od troje doktoranada ili poslijedoktoranada, koji od početka sudjeluju u radu projekta ili su na njemu i zaposleni, te tako steknu iskustvo sudjelovanja i izlaganja na velikom znanstvenom skupu u inozemstvu, kao i povezivanja u međunarodnom akademskom okruženju.

Autor: Igor Duda
Zimski semestar CKPIS-a
U ciklusu javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a ove akademske godine nastupit će Irena Šentevska (studeni), Emil Jurcan (prosinac) i Ana Petrov (siječanj). Najava prvog predavanja slijedi uskoro.

Autor: Igor Duda
Newsletter, listopad 2022.
CKPIS-ov Newsletter u listopadskom broju donosi kratki izvještaj sa znanstvenog skupa Mikrosocijalizam: jugoslavenske usporedbe te intervjue s Ivanom Dobrivojević Tomić s beogradskog Instituta za suvremenu povijest (ISI) i Sarom Žerić, našom volonterkom i doktorandicom u Regensburgu (IOS). U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.  

Najava znanstvenog skupa...
U organizaciji projekta Mikrosocijalizam (HRZZ) u četvrtak i petak, 27. i 28. listopada 2022., na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, održat će se znanstveni skup Mikrosocijalizam: jugoslavenske usporedbe ( program ). Svi suradnici na projektu nastupit će s rezultatima svojih istraživanja te ih usporediti s izlaganjima pozvanih kolegica i kolega koji se također bave mikrohistorijom i različitim aspektima društvene povijesti Jugoslavije. Na skupu sudjeluju Rory Archer (Graz), Chiara Bonfiglioli (Cork), Tomislav Branđolica (Zagreb), Ulf Brunnbauer (Regensburg), Anita Buhin (Lisabon), Ivana Dobrivojević Tomić (Beograd), Igor Duda (Pula), Tina Filipović (Pula), Ana Kladnik (Ljubljana), Josip Mihaljević (Zagreb), Goran Musić (Beč), Magdalena Najbar-Agičić (Koprivnica), Tanja Petrović (Ljubljana), Jelka Piškurić (Ljubljana), Jure Ramšak (Kopar), Saša Vejzagić (Zagreb), Sara Žerić (Regensburg). Skup se održava u prostorima prvog paviljona Studentskog doma.

Autor: Igor Duda
Newsletter, rujan 2022.
CKPIS-ov rujanski Newsletter donosi najavu znanstvenog skupa Mikrosocijalizam: jugoslavenske usporedbe te intervjue sa Stefanom Petrungarom sa Sveučilišta Ca' Foscari u Veneciji i našim suradnikom Sašom Vejzagićem. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, kolovoz 2022.
CKPIS-ov Newsletter za kolovoz 2022. donosi kratko izvješće i fotografije s 8. Doktorske radionice, vijest o novoj knjizi u CeKaPISarnici te intervjue s Pieterom Trochom sa Sveučilišta u Gentu i našim Borisom Koromanom. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima, natječajima, ali i jednoj zagrebačkoj izložbi.

Održana 8. Doktorska radionica...
Osma Doktorska radionica uspješno je održana od 24. do 27. kolovoza. Šesnaest doktoranada i četiri pozvana predavača izlagali su i raspravljali na temu Mikrohistorija socijalizma i postsocijalizma. Organizacijski odbor, u sastavu Igor Duda, Anita Buhin, Tina Filipović i Sara Žerić, sudionicima zahvaljuje na odazivu, a na pozdravnim riječima i podršci prorektoru Valteru Boljunčiću, prodekanu Filozofskog fakulteta Anti Matanu, predstojnici Odsjeka za povijest Ivi Milovan Delić i Damiru Agičiću, voditelju poslijediplomskog studija moderne i suvremene povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Također zahvaljujemo na suradnji Studentskom centru i Studentskom domu te Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Na stranici radionice dostupni su program i fotografije .

8. Doktorska radionica CKPIS-a i...
Od 24. do 27. kolovoza 2022. u prostoru Studentskog doma u Puli održava se 8. Doktorska radionica CKPIS-a i Odsjeka za povijest FF-a, ove godine na temu Mikrohistorija socijalizma i postsocijalizma koja proizlazi iz istraživačkog projekta Mikrosocijalizam (HRZZ). Sa svojim izlaganjima sudjeluje šesnaest doktorandica i doktoranada koji dolaze sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Beču i Budimpešti, Europskog sveučilišnog instituta u Firenci te sa sveučilišta u Beogradu, Bologni, Cambridgeu, Gentu, Grazu, Hamburgu, Lisabonu, Ljubljani, Regensburgu, Turkuu, Varšavi i Zagrebu. Pozvani predavači su Magdalena Najbar-Agičić (Sveučilište Sjever), Tanja Petrović (ZRC SAZU, Ljubljana), Pieter Troch (Sveučilište u Gentu) i Radina Vučetić (Sveučilište u Beogradu). Prve večeri Karlo Držaić, Petra Šarin i Saša Vejzagić kao suautori predstavljaju zbornik Kartografija otpora: Zagreb 1941-1945. (ur. Josip Jagić i Marko Kostanić, RLS SEE, 2022). Kao i ranijih godina, Organizacijski odbor čine Igor Duda (Pula), Anita Buhin (Pula/Lisabon), Tina Filipović (Pula/Zagreb) i Sara Žerić (Regensburg). Na potpori zahvaljujemo Sveučilištu i Filozofskom fakultetu, a na suradnji i susretljivosti Studentskom centru te Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.  

Objavljena knjiga Anite Buhin o...
Anita Buhin, naslovna docentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Puli,  suradnica CKPIS-a i poslijedoktorandica na Institutu za suvremenu povijest u Lisabonu, autorica je upravo objavljene znanstvene monografije Yugoslav Socialism "Flavoured with Sea, Flavoured with Salt": Mediterranization of Yugoslav Popular Culture in the 1950s and 1960s under Italian Influence ( CeKaPISarnica , Srednja Europa, 2022).

Autor: Igor Duda
Newsletter, srpanj 2022.
CKPIS-ov Newsletter za srpanj 2022. donosi kratko izvješće s predstavljanja projekta Mikrosocijalizam na Leibnizovu institutu za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu, izvatke s obilježavanja desete godišnjice Centra te intervju s Christianom A. Nielsenom sa Sveučilišta u Aarhusu, konzultantom na projektu Mikrosocijalizam i istraživačem jugoslavenskih tajnih službi. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.

Gostovanje na Leibnizovu institutu za...
Leibnizov institut za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu, Katedra za povijest jugoistočne i istočne Europe Sveučilišta u Regensburgu, njihova Doktorska škola i Ulf Brunnbauer, kao konzultant na projektu Mikrosocijalizam (HRZZ), 13. srpnja 2022. bili su domaćini predstavljanja odabranih i trenutnih rezultata rada na istraživanju mikrostruktura jugoslavenskog socijalizma. Poslije uvodnih riječi U. Brunnbauera i voditelja projekta Igora Dude, s izlaganjima su na daljinu nastupili Anita Buhin ( "Culture as the substance and the way of life and work": the example of two factories ), Chiara Bonfiglioli ( State socialist women's organisations and their activism on health and contraception ) i Magda Najbar-Agičić ( Local media in socialism: politics and community ) te uživo Saša Vejzagić ( Managing a large industrial system and formation of local markets in the 1970s Yugoslavia ), Tina Filipović (S ocial welfare policy and benefits for partisan veterans in late socialist municipalities ) i I. Duda ( Wishes, needs or deeds? Financing of local communities in Yugoslavia from the 1960s to the 1980s ). Rasprava s prisutnima u publici na institutu i online također je vođena hibridno. Iza CKPIS-a i IOS-a višegodišnja je uspješna projektna suradnja.

Autor: Igor Duda
Newsletter, lipanj 2022.
CKPIS-ov Newsletter za lipanj 2022. donosi fotografije i izvješće s obilježavanja desete godišnjice Centra, vijesti o drugim događanjima u Puli i Ljubljani te intervjue s Tinom Filipović i Peterom Wegenschimmelom, autorom studije o brodogradilištima Uljanik i Gdynia. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.

Gostovanje na Inštitutu za novejšo...
Istraživači na projektu Mikrosocijalizam (HRZZ) nastupili su 16. lipnja 2022. na Inštitutu za novejšo zgodovino u Ljubljani, u programu Zgodovina na Špici . Voditelj projekta Igor Duda održao je pozvano predavanje pod naslovom "We are all good people." Local Communities in Yugoslavia between Action and Bureaucracy , dok su na panelu Socialistično samoupravljanje v občini sa svojim izlaganjima nastupile Tina Filipović ( "Prisutni u svim zbivanjima": SUBNOR u političkom i društvenom životu općine u kasnom socijalizmu ) i Anita Buhin ( "Kulturološki fenomeni jednog giganta": samoupravni preobražaj kulture u brodogradilištu Uljanik ). Na panelu su sudjelovali i Jelka Piškurić te diskutant Jurij Hadalin i moderator Blaž Štangelj. Moderatorica predavanja bila je Ana Kladnik na čiji je poziv i ostvareno gostovanje u Ljubljani.

Autor: Igor Duda
Obilježeno deset godina CKPIS-a
Predstavljanjem svoje djelatnosti i okruglim stolom sveučilišni Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma proslavio je 14. lipnja 2022. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli desetogodišnjicu rada. Prisutne u velikoj čitaonici pozdravili su Robert Matijašić kao rektor u vrijeme osnivanja Centra, prodekan Filozofskog fakulteta Ante Matan, koordinator istraživačkih potpora u Hrvatskoj zakladi za znanost Dario Lečić te Krunoslav Stojaković, voditelj ureda Zaklade Rosa Luxemburg za jugoistočnu Europu. Uvodno izlaganje o dosadašnjem radu Centra održao je Igor Duda istaknuvši istraživanja i projekte, potrebu zapošljavanja mladih znanstvenika, izdavačku djelatnost, skup Socijalizam na klupi, Doktorsku radionicu, međunarodnu mrežu i Newsletter te više od stotinu javnih događanja u organizaciji Centra. Na okruglom stolu Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma sudjelovali su Damir Agičić (izdavačka kuća Srednja Europa, Zagreb), Tvrtko Jakovina (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Petrović (Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Ljubljana) i Ines Prica (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb), uz Andreu Matoševića kao moderatora. CKPIS zahvaljuje Sveučilišnoj knjižnici na gostoprimstvu, gostima i publici na sudjelovanju te kolegicama i kolegama iz brojnih europskih sveučilišta i instituta na upućenim čestitkama.

Autor: Igor Duda
Poziv: Deset godina CKPIS-a
Poslije sedam javnih online predavanja u ciklusu Ljetni semestar CKPIS-a, kojima smo predstavili dio naših istraživanja, poslije tribine održane prošloga mjeseca u sklopu Festivala povijesti Kliofest u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te poslije niza intervjua u našem mjesečnom Newsletteru (koji se nastavljaju i dalje), CKPIS u utorak, 14. lipnja 2022., u 11.00 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli zaokružuje obilježavanje desete godišnjice svojega rada ( Deset godina ). Uz predstavljanje ukupne djelatnosti Centra, održat će se i okrugli stol Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma.

Autor: Igor Duda
Najava: 10 godina CKPIS-a
CKPIS je osnovan 2012. i tijekom ove godine obilježavat ćemo njegovu desetu obljetnicu. U nizu javnih predavanja iz ciklusa Ljetni semestar CKPIS-a predstavit ćemo naša istraživanja. Najavljujemo i okrugli stol u lipnju te, na stranicama mjesečnog Newslettera , intervjue s našim istraživačima, kao i s kolegicama i kolegama s kojima smo imali priliku surađivati. Krenuli smo već u posljednjem broju Newslettera za koji su govorili Snježana Koren i Igor Duda.

Autor: Igor Duda
Projekt Mikrosocijalizam (HRZZ)
Istraživački projekt Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) provodi se od 9. studenog 2018. do 8. travnja 2023. pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Dude i uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ IP-01-2018-5394). Nakon oba prošla izvještajna razdoblja provedba projekta vrednovana je najvišom ocjenom A. Do sada su članice i članovi istraživačkog tima proveli veći dio potrebnih arhivskih i terenskih istraživanja, održali tridesetak izlaganja na znanstvenim skupovima, ostvarili više sudjelovanja u radionicama, gostujuća predavanja i druge oblike usmene diseminacije. Među planiranih dvadesetak radova za časopise, dio je objavljen, dio je u postupku recenzije i objavljivanja, a posljednju trećinu tek treba napisati. Također slijede znanstvena monografija i završni zbornik radova, kao i organizacija znanstvenog skupa. Više o polazištima, suradnicima, događanjima i provođenju istraživanja u posljednje točno tri godine, uključujući i poveznice na objavljene radove, moguće je pronaći na mrežnim stranicama projekta .

Autor: Igor Duda
Zbornik Kontinuiteti i inovacije
U rujnu je u Biblioteci CeKaPISarnica objavljen novi svezak koji je krajem mjeseca predstavljen na Petom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi. Riječ je o zborniku Kontinuiteti i inovacije , čije su urednice Anita Buhin i Tina Filipović, a suizdavači Srednja Europa iz Zagreba i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Zbornik donosi deset odabranih radova s prethodnog skupa Socijalizam na klupi, održanog 2019. godine.

Autor: Igor Duda
5. Socijalizam na klupi: Antifašizam
Nastavljajući niz dvogodišnjih konferencija započet 2013., u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) od 30. rujna do 2. listopada 2021. održava se Peti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, ovoga puta na temu Antifašizam. Program uključuje 131 sudionika, 103 izlaganja u 20 sekcija, 3 pozvana predavača, 2 okrugla stola, 3 predstavljanja knjiga. Pozvani predavači su Darko Dukovski (Rijeka), Ivo Goldstein (Zagreb) i Rastko Močnik (Ljubljana).

Autor: Igor Duda
6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 26. do 29. kolovoza 2020. održava se 6. Doktorska radionica čija je ovogodišnja tema Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Program je dostupan na mrežnoj stranici radionice. Zbog epidemioloških mjera Doktorska radionica održava se na daljinu, preko sveučilišnog sustava za e-učenje i platforme BigBlueButton. Javno su dostupna četiri predavanja pozvanih predavača. Pri ulasku u virtualnu dvoranu potrebno je upisati svoje ime. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Benefits for me, and you... and me. Yugoslav leadership and modernization efforts among the Non-aligned četvrtak, 9.15 dr. sc. Paul Stubbs, znanstveni savjetnik, Ekonomski institut, Zagreb Yugocentrism, Eurocentrism and the Study of the Non-Aligned Movement: towards a postcolonial meta-historiography? četvrtak, 18.30 dr. sc. Ivan Obadić, poslijedoktorand, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Yugoslavia and Western Europe: From Isolation to Integration (1948-1968) petak, 9.15 Maroje Mrduljaš, predavač, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Skopje after 1963 earthquake: architectural melting pot subota, 9.15 Dobrodošli! Organizacijski odbor izv. prof. dr. sc. Igor Duda dr. sc. Anita Buhin Tina Filipović, doktorandica  

Predstavljanje zbornika o prehrani u...
U suradnji CKPIS-a i Radija Rojc u srijedu, 1. srpnja 2020., u 12 sati u emisiji Dnevni u eteru predstavljen je zbornik radova Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia čiji su urednici Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić, a izdavač Srednja Europa iz Zagreba. O knjizi su govorile urednice Ruža Fotiadis i Radina Vučetić te Igor Duda kao jedan od autora. Razgovor je moderirala Anita Buhin. Emisija se može poslušati online .

Predavanje CKPIS-a: Lada Duraković,...
Lada Duraković (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, MA i CKPIS) na Youtube kanalu CKPIS-a govori o svojoj knjizi Glazba kao odgojno sredstvo u formiranju „socijalističkog čovjeka“: nastava glazbe u osnovnim školama u Hrvatskoj (1945-1965) (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2019., Muzikološke studije br. 21, CeKaPISarnica br. 13, ISBN 978-953-6090-63-1). Polusatno izlaganje zamjena je za predstavljanje knjige koje je na proljeće 2020. trebalo biti održano na pulskom sveučilištu.

Na Kliofestu predstavljen zbornik 3....
Na Festivalu povijesti Kliofest 2020., koji se održava od 12. do 15. svibnja, ove godine iznimno samo na internetu, izv. prof. dr. sc. Igor Duda je kao urednik izdanja predstavio zbornik Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate (2019.). Zbornik sadrži odabrane radove s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi. Zajedničko je izdanje izdavačke kuće Srednja Europa i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a objavljen je kao 12. svezak Biblioteke CeKaPISarnica . Video je dostupan na festivalskom Youtube kanalu.  

Zaborav i sjećanje na industrijski...
Objavom online zbirke eseja završen je dvogodišnji projekt bilateralne hrvatsko-njemačke suradnje (MZO-DAAD) Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj , na kojem su sudjelovali Igor Duda (koordinator), Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, David Žufić i Sara Žerić s hrvatske strane, te Ulf Brunnbauer (koordinator), Stefano Petrungaro, Andrew Hodges, Peter Wegenschimmel, Fatima Ajanović, Maja Lisov i Agnes Stelzer s njemačke strane. Dvije partnerske ustanove bile su Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Leibnizov Institut za istraživanje istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu. Više o projektima CKPIS-a

Predavanje CKPIS-a: Danijela Lugarić...
Svoj ciklus javnih predavanja u ovoj akademskoj godini CKPIS započinje s dr. sc. Danijelom Lugarić Vukas, docenticom na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja će u ponedjeljak, 18. studenog 2019., u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održati predavanje pod naslovom Prehrana kao metafora od sovjetskog socijalizma do (post)sovjetskog kapitalizma: "Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani" . Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Socijalizam na klupi: podcast
Krajem rujna ove godine u organizaciji CKPIS-a po četvrti je put održan dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, koji je po odazivu sudionika i kontinuitetu održavanja najveća konferencija u području humanističkih znanosti na pulskom sveučilištu te jedno od ključnih događanja za istraživače povijesti socijalističke Jugoslavije. Dio programa znanstvenog skupa dostupan je kao podcast na stranicama Radija Rojc. Poveznice na zvučne zapise i fotografije nalaze se na mrežnoj stranici skupa .

Četvrti međunarodni znanstveni skup...
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019. održava se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva. Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici govorit će i o širem europskom prostoru. Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska. Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice: Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa Sveučilišta u Münchenu (Tito's Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine Samary , umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”). Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije debate , novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva . Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt Mikrosocijalizam . Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio Rojc ( radio.rojc.eu ) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa. Program i Knjiga sažetaka dostupni su na stranici skupa. Dobrodošli! Organizacijski odbor  

Autor: Igor Duda
Biblioteka CeKaPISarnica: nova knjiga
U suradnji s izdavačkom kućom Srednja Europa, CKPIS je u biblioteci CeKaPISarnica pripremio novo izdanje. Zbornik će biti predstavljen na otvorenju 4. Socijalizma na klupi (Svečana dvorana Tone Peruško, Ronjgova 1, 26. rujna 2019., 12.15 sati). Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate Zbornik odabranih radova s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 28-30. rujna 2017. ur. Igor Duda Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2019.    

Predavanja CKPIS-a: Maroje Mrduljaš,...
U siječanjskom programu CKPIS-a s predavanjem Vjenceslav Richter: prema sintezi gostuje Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u srijedu, 16. siječnja 2019., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

CKPIS predstavlja istraživački...
U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli bit će održano predstavljanje istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) . Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Projekt će predstaviti voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o projektu na mrežnim stranicama . Dobrodošli!

Autor: Igor Duda
CKPIS poziva na 4. Socijalizam na klupi
Četvrti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi održat će se u Puli od 26. do 28. rujna 2019. na temu Kontinuiteti i inovacije. CKPIS je objavio poziv na sudjelovanje. Rok za prijavu je 1. travnja 2019. Više informacija na stranici skupa .

Predavanja CKPIS-a: Igor Stanić,...
Drugo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 21. studenog 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorand Igor Stanić nastupit će s temom Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine . Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Anita Buhin,...
Prvo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 17. listopada 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorandica Anita Buhin nastupit će s temom Jugoslavenski socijalizam "sa okusom mora, sa okusom soli". Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih . Više pod Događanjima .

Socijalistički čovjek u časopisu...
Novi broj časopisa Südost-Forschungen (76, 2017) donosi izbor radova nastalih na projektu Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (CKPIS, 2014-2017., potpora HRZZ, voditelj Igor Duda).

Autor: Igor Duda
4. Doktorska radionica CKPIS-a i FF-a
Četvrtu godinu zaredom održava se ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 29. kolovoza do 1. rujna 2018. održavat će se izlaganja i rasprave na temu "Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci". Grupu od dvadesetak sudionika čine doktorandi, predavači i gosti sa sveučilišta i instituta u Beču, Beogradu, Berlinu, Eichstättu/Ingolstadtu, Ghentu, Kopru, Montrealu, Regensburgu, Sarajevu, Warwicku, Zagrebu i Puli. Predavači su Ulf Brunnbauer, Amir Duranović, Hannes Grandits, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Marko Zubak te organizator Igor Duda. Ovogodišnja radionica odvija se u suradnji s projektom "Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru", pokrenutom na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu. Više informacija na mrežnim stranicama radionice . Dobrodošli su zainteresirani studenti i nastavnici.

Autor: Igor Duda
CKPIS-ova radionica Interpretacije grada
U suorganizaciji CKPIS-a i Inštituta za kulturne in spominske študije (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) na pulskom se Sveučilištu 14. i 15.  lipnja 2018. održava radionica "Interpretacije grada. Etnografski, historiografski i kulturološki uvidi". Program i sažeci dostupni su na stranici Događanja CKPIS-a .

Predavanja CKPIS-a: Marko Zubak,...
Lipanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma održat će dr. sc. Marko Zubak, znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Maša Kolanović,...
Svibanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Kako se kalio kapitalizam? Moralna i afektivna ekonomija hrvatske kulture devedesetih godina 20. st. održat će doc. dr. sc. Maša Kolanović s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u petak, 25. svibnja 2018., u 12.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Boris Koroman,...
Travanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Endogeni drugi u hrvatskoj književnosti – afektivna čitanja i moguće promjene u književnom polju održat će dr. sc. Boris Koroman, viši asistent u CKPIS-u i na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Puli. Predavanje će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Poziv doktorandima za sudjelovanje na...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma DOKTORSKA RADIONICA Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci Pula, 29. kolovoza - 1. rujna 2018. Poziv za sudjelovanje Rok: 15. svibnja 2018. ----- ----- ----- ----- ----- Juraj Dobrila University of Pula, Faculty of Humanities, Department of History & Centre for Cultural and Historical Research of Socialism DOCTORAL WORKSHOP Yugoslavia and the Global 1968: Contexts, Perspectives, Echoes Pula, August 29 - September 1, 2018 Call for papers Deadline: May 15, 2018

Predavanje Ive Kosmos:...
Gošća CKPIS-a u programu za ožujak je dr. sc. Iva Kosmos koja će održati predavanje pod naslovom Iz periferije u centar – postjugoslavenski pisci na internacionalnom literarnom polju . Polazeći od pretpostavke da literarne fenomene valja istraživati unutar literarnog polja (ili literarnih polja) u kojima se nalaze, predavanje će se usredotočiti na različite primjere komuniciranja postjugoslavenskih pisaca s novim kulturnim kodovima i očekivanjima „zapadnog“ čitatelja. Dr. Iva Kosmos doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu mapiranja postjugoslavenskog egzila. Trenutno je poslijedoktorandica na Institutu za studije sjećanja i kulture Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Predavanje će se održati u četvrtak, 29. ožujka 2018., u 18.00 sati u čitaonici (dv. 11, Dvorana Slavka Zlatića) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli. Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Novi projekti u CKPIS-u
Početkom 2018. u CKPIS-u započinje rad na dvama novim projektima iz programa bilateralne i multilateralne suradnje. Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj / Remembering and Forgetting Industrial Labour in the Adriatic: The Case of Istria / Das (fehlende) Gedächtnis der industriellen Arbeit im Adriaraum: Das Beispiel Istrien Dvogodišnji projekt dio je programa bilateralne suradnje Hrvatska (MZO) - Njemačka (DAAD). Partner s njemačke strane je IOS Regensburg, a suvoditelji su Ulf Brunnbauer i Igor Duda. Suradnici na projektu: HR - Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, studenti; D - Stefano Petrungaro, Peter Wegenschimmel, studenti. Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru / Jubiläumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte im post-jugoslawischen Raum Jednogodišnji projekt, koji financira DAAD, povezuje Katedru za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu s partnerskim ustanovama u Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu i Skopju. Voditelj je Hannes Grandits, a suradnici iz CKPIS-a su Igor Duda i Anita Buhin. Dio projekta bit će i već uhodana Doktorska radionica CKPIS-a i Odsjeka za povijest FFPU koja će se održati u Puli od 29. kolovoza do 1. rujna 2018.

Predavanje Franka Dote: Muška...
Siječanjski gost CKPIS-a je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989) . Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1. Više pod Događanjima .

Predavanje Miše Kapetanovića:...
U sklopu programa mjesečnih događanja Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma javno predavanje pod naslovom Krajputaška arhitektura u Bosni i Hercegovini: vernakularnost, mobilnost i postturistička vizura održat će dr. sc. Mišo Kapetanović iz Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Predavač individualnu neformalnu gradnju definira kao suvremenu vernakularnost, materijalnu kulturu postsocijalističke radničke klase i njoj pridruženih grupa te objašnjavajući graditeljsku formu i likovni jezik u neformalnoj gradnji preko koncepta mobilnosti i postturističke vizure nudi kritiku diskursu legalizacije i ilegalne gradnje. Predavanje će se održati u utorak, 5. prosinca 2017., u 17.00 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli.

Autor: Igor Duda
Nove mrežne stranice
Od početka listopada u funkciji su nove mrežne stranice Sveučilišta na kojima je u cijelosti dostupan sadržaj starih stranica CKPIS-a. Potrebni su još manji urednički zahvati kako bi sve bilo prilagođeno novim stranicama. Stare stranice su arhivirane i do daljnjega dostupne na adresi: http://arhiva.www.unipu.hr/index.php?id=ckpis