Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti CKPIS-a

Autor: Igor Duda
Newsletter, lipanj 2024.
Lipanjski Newsletter CKPIS-a donosi vijesti o gostovanju Marka Miljkovića s beogradskog Intituta ekonomskih nauka i o dostupnosti naših izdanja na mrežnoj stranici Biblioteke CeKaPISarnica. U intervjuu mjeseca razgovarali smo s Aidanom Ratchfordom, doktorandom na Sveučilištu u Glasgowu. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

CeKaPISarnica: online preuzimanje...
Na mrežnoj stranici Biblioteke CeKaPISarnica , koju čine izdanja Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, sada je moguće preuzeti pdf dokumente sa zbornicima prethodnih pet znanstvenih skupova Socijalizam na klupi koji su održani od 2013. do 2021. godine. Također je moguće preuzeti zbornik Radionica za suvremenu povijest iz 2013. godine. Od ranije su dostupne tri knjige nastale na projektu Stvaranje socijalističkoga čovjeka , objavljene 2015. i 2017., te nekoliko drugih izdanja. Zahvaljujemo Srednjoj Europi kao suizdavaču na suradnji.  

Predavanje – Marko Miljković o...
U organizaciji CKPIS-a gostujuće javno predavanje pod naslovom Kako je Tito prestao brinuti i naučio voljeti Bombu? Jugoslavenski nuklearni program 1948–1970. održat će Marko Miljković,  povjesničar i znanstveni suradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Predavanje će se održati u srijedu, 12. lipnja 2024., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Newsletter, svibanj 2024.
U svibanjskom Newsletteru CKPIS-a čitajte o gostovanjima iz Graza i Praga, gostovanjima u Grazu, Ljubljani i Zagrebu te intervju mjeseca u kojem na pitanja odgovara Oszkár Roginer-Hofmeister, projektni koordinator i analitičar u EUROPEUM Institute for European Policy. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Predavanje – Marta Harasimowicz o...
U organizaciji CKPIS-a gostujuće javno predavanje pod naslovom Nostalgija, moraliteti i druge priče o prošlosti: kako se prikazuje suvremena povijest u muzejima održat će Marta Harasimowicz, doktorandica na Karlovu sveučilištu u Pragu i istraživačica u tamošnjem Institutu češke povijesti. Predavanje će se održati u utorak, 28. svibnja 2024., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Predavanje – Hanna Stein o filmskom...
U organizaciji CKPIS-a gostujuće javno predavanje o jugoslavenskom amaterskom filmskom stvaralaštvu, pod naslovom Doing and Undoing Yugoslav Socialism with Amateur Film. Creative and Pragmatic Practices and Representations of Everyday Life in Yugoslav Ciné Club Productions of the 1960s and 1970s , održat će Hanna Stein, doktorandica na Sveučilištu u Grazu. Predavanje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2024., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Autor: Igor Duda
Newsletter, travanj 2024.
U travanjskom Newsletteru CKPIS-a čitajte o našoj međunarodnoj suradnji i predstavljanju nove knjige, kao i intervju s Leom Horvat, poslijedoktorandicom na Sveučilištu Friedricha Schillera u Jeni. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Novi sporazumi o suradnji
Na osnovi novih sporazuma o suradnji Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma povezao se s Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Institutom za nacionalnu povijest iz Skopja.  

Autor: Igor Duda
Predstavljanje knjige Anite Buhin
U suorganizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u četvrtak, 4. travnja 2024., u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici održat će se predstavljanje knjige Anite Buhin Jugoslavenski socijalizam „sa okusom mora, sa okusom soli“. Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih (Srednja Europa, Zagreb, 2024.). Pored autorice, knjigu će predstaviti Igor Duda (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) i Mišo Kapetanović (Austrijska akademija znanosti).

Autor: Igor Duda
Newsletter, ožujak 2024.
Ožujski Newsletter CKPIS-a objavljuje poziv za sudjelovanje na 10. Doktorskoj radionici CKPIS-a i Odsjeka za povijest, donosi vijest o predavanju Igora Dude u Hrvatskom školskom muzeju i predstavljanju nove knjige Anite Buhin te intervju s Draganom Modrić, sudionicom Doktorske radionice, voditeljicom programa Galerije Sikirica u Sinju i vanjskom suradnicom Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Poziv za sudjelovanje na 10....
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli objavljuju poziv doktorandima za sudjelovanje na 10. Doktorskoj radionici koja će se održati u Puli, 28-31. kolovoza 2024., na temu Why Socialism Matters? Approaches to Research of the Political Idea and the Historical Period . Više informacija u pozivu. Rok za prijavu je 15. svibnja 2024.

Autor: Igor Duda
Newsletter, veljača 2024.
Veljački broj CKPIS-ovog Newslettera najavljuje skoro objavljivanje poziva za sudjelovanje na 10. Doktorskoj radionici te donosi intervju s njezinim višestrukim sudionikom Nemanjom Radonjićem, sada docentom na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.  

Autor: Igor Duda
Newsletter, siječanj 2024.
Siječanjski broj CKPIS-ovog Newslettera donosi vijesti o nastavku predstavljanja novih izdanja Biblioteke CeKaPISarnica, ovog puta u pulskom Društvenom centru Rojc. Objavljujemo termin 10. Doktorske radionice CKPIS-a i Odsjeka za povijest FFPU. Ponovno pokrećemo rubriku s mjesečnim intervjuima, a u ovom nizu razgovarat ćemo sa sudionicima Doktorske radionice u proteklih desetak godina. U ovom broju to je Oskar Opassi sa ZRS u Kopru. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, prosinac 2023.
CKPIS-ov Newsletter za prosinac donosi vijesti o gostovanjima u Ljubljani, Skopju i Rijeci, poziv časopisa History in Flux i sažetak CKPIS-ove 2023. godine. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima. Dodatak je izvještaj o radu na projektu Mikrosocijalizam (HRZZ) od 2018. do 2023. godine.

Autor: Igor Duda
Newsletter, studeni 2023.
CKPIS-ov Newsletter za studeni donosi vijesti o predstavljanju knjiga iz Biblioteke CeKaPISarnica u Puli, Zagrebu i Beogradu te o gostujućim predavanjima. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, listopad 2023.
Listopadski CKPIS-ov Newsletter donosi vijest o predstavljanju knjiga iz projekta Mikrosocijalizam (HRZZ) na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te uobičajene stalne rubrike o budućim znanstvenim skupovima, novim izdanjima i natječajima.

Autor: Igor Duda
Newsletter, rujan 2023.
Rujanski CKPIS-ov Newsletter donosi kratki izvještaj i fotografije s upravo održanog skupa Socijalizam na klupi te vijesti o novim knjigama u Biblioteci CeKaPISarnica. U stalnim su rubrikama vijesti o skupovima, novim izdanjima i stipendijama.

Autor: Igor Duda
Predstavljanje projektnih knjiga
Na Šestom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi , koji se održava u Puli od 28. do 30. rujna 2023., bit će po prvi put predstavljene knjige koje su rezultat rada na istraživačkom projektu Mikrosocijalizam koji je od 2018. do 2023. financirala Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

Autor: Igor Duda
6. Socijalizam na klupi, 28-30. rujna...
Šesti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi s temom Krize i reforme održava se na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 28. do 30. rujna 2023. u organizaciji sveučilišnog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Autor: Igor Duda
Newsletter, kolovoz 2023.
Kolovoški CKPIS-ov Newsletter zaključuje mjesec s vijesti o upravo održanoj 9. Doktorskoj radionici CKPIS-a i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli. U stalnim su rubrikama vijesti o skupovima, novim izdanjima i stipendijama te podsjetnik na 6. Socijalizam na klupi koji se održava krajem rujna.

Započela 9. Doktorska radionica...
Od srijede, 23. kolovoza, do subote, 26. kolovoza, u prostoru Studentskog doma održava se 9. Doktorska radionica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Igor Duda
Newsletter, srpanj 2023.
Usred ljeta stiže srpanjski CKPIS-ov Newsletter s korisnim informacijama u stalnim rubrikama.

Autor: Igor Duda
Poziv: Deset godina CKPIS-a
Poslije sedam javnih online predavanja u ciklusu Ljetni semestar CKPIS-a, kojima smo predstavili dio naših istraživanja, poslije tribine održane prošloga mjeseca u sklopu Festivala povijesti Kliofest u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te poslije niza intervjua u našem mjesečnom Newsletteru (koji se nastavljaju i dalje), CKPIS u utorak, 14. lipnja 2022., u 11.00 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli zaokružuje obilježavanje desete godišnjice svojega rada ( Deset godina ). Uz predstavljanje ukupne djelatnosti Centra, održat će se i okrugli stol Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma.

Autor: Igor Duda
Najava: 10 godina CKPIS-a
CKPIS je osnovan 2012. i tijekom ove godine obilježavat ćemo njegovu desetu obljetnicu. U nizu javnih predavanja iz ciklusa Ljetni semestar CKPIS-a predstavit ćemo naša istraživanja. Najavljujemo i okrugli stol u lipnju te, na stranicama mjesečnog Newslettera , intervjue s našim istraživačima, kao i s kolegicama i kolegama s kojima smo imali priliku surađivati. Krenuli smo već u posljednjem broju Newslettera za koji su govorili Snježana Koren i Igor Duda.

Autor: Igor Duda
Projekt Mikrosocijalizam (HRZZ)
Istraživački projekt Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) provodi se od 9. studenog 2018. do 8. travnja 2023. pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Dude i uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ IP-01-2018-5394). Nakon oba prošla izvještajna razdoblja provedba projekta vrednovana je najvišom ocjenom A. Do sada su članice i članovi istraživačkog tima proveli veći dio potrebnih arhivskih i terenskih istraživanja, održali tridesetak izlaganja na znanstvenim skupovima, ostvarili više sudjelovanja u radionicama, gostujuća predavanja i druge oblike usmene diseminacije. Među planiranih dvadesetak radova za časopise, dio je objavljen, dio je u postupku recenzije i objavljivanja, a posljednju trećinu tek treba napisati. Također slijede znanstvena monografija i završni zbornik radova, kao i organizacija znanstvenog skupa. Više o polazištima, suradnicima, događanjima i provođenju istraživanja u posljednje točno tri godine, uključujući i poveznice na objavljene radove, moguće je pronaći na mrežnim stranicama projekta .

Autor: Igor Duda
Zbornik Kontinuiteti i inovacije
U rujnu je u Biblioteci CeKaPISarnica objavljen novi svezak koji je krajem mjeseca predstavljen na Petom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi. Riječ je o zborniku Kontinuiteti i inovacije , čije su urednice Anita Buhin i Tina Filipović, a suizdavači Srednja Europa iz Zagreba i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Zbornik donosi deset odabranih radova s prethodnog skupa Socijalizam na klupi, održanog 2019. godine.

Autor: Igor Duda
5. Socijalizam na klupi: Antifašizam
Nastavljajući niz dvogodišnjih konferencija započet 2013., u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) od 30. rujna do 2. listopada 2021. održava se Peti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, ovoga puta na temu Antifašizam. Program uključuje 131 sudionika, 103 izlaganja u 20 sekcija, 3 pozvana predavača, 2 okrugla stola, 3 predstavljanja knjiga. Pozvani predavači su Darko Dukovski (Rijeka), Ivo Goldstein (Zagreb) i Rastko Močnik (Ljubljana).

Autor: Igor Duda
6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 26. do 29. kolovoza 2020. održava se 6. Doktorska radionica čija je ovogodišnja tema Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Program je dostupan na mrežnoj stranici radionice. Zbog epidemioloških mjera Doktorska radionica održava se na daljinu, preko sveučilišnog sustava za e-učenje i platforme BigBlueButton. Javno su dostupna četiri predavanja pozvanih predavača. Pri ulasku u virtualnu dvoranu potrebno je upisati svoje ime. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Benefits for me, and you... and me. Yugoslav leadership and modernization efforts among the Non-aligned četvrtak, 9.15 dr. sc. Paul Stubbs, znanstveni savjetnik, Ekonomski institut, Zagreb Yugocentrism, Eurocentrism and the Study of the Non-Aligned Movement: towards a postcolonial meta-historiography? četvrtak, 18.30 dr. sc. Ivan Obadić, poslijedoktorand, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Yugoslavia and Western Europe: From Isolation to Integration (1948-1968) petak, 9.15 Maroje Mrduljaš, predavač, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Skopje after 1963 earthquake: architectural melting pot subota, 9.15 Dobrodošli! Organizacijski odbor izv. prof. dr. sc. Igor Duda dr. sc. Anita Buhin Tina Filipović, doktorandica  

Predstavljanje zbornika o prehrani u...
U suradnji CKPIS-a i Radija Rojc u srijedu, 1. srpnja 2020., u 12 sati u emisiji Dnevni u eteru predstavljen je zbornik radova Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia čiji su urednici Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić, a izdavač Srednja Europa iz Zagreba. O knjizi su govorile urednice Ruža Fotiadis i Radina Vučetić te Igor Duda kao jedan od autora. Razgovor je moderirala Anita Buhin. Emisija se može poslušati online .

Predavanje CKPIS-a: Lada Duraković,...
Lada Duraković (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, MA i CKPIS) na Youtube kanalu CKPIS-a govori o svojoj knjizi Glazba kao odgojno sredstvo u formiranju „socijalističkog čovjeka“: nastava glazbe u osnovnim školama u Hrvatskoj (1945-1965) (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2019., Muzikološke studije br. 21, CeKaPISarnica br. 13, ISBN 978-953-6090-63-1). Polusatno izlaganje zamjena je za predstavljanje knjige koje je na proljeće 2020. trebalo biti održano na pulskom sveučilištu.

Na Kliofestu predstavljen zbornik 3....
Na Festivalu povijesti Kliofest 2020., koji se održava od 12. do 15. svibnja, ove godine iznimno samo na internetu, izv. prof. dr. sc. Igor Duda je kao urednik izdanja predstavio zbornik Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate (2019.). Zbornik sadrži odabrane radove s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi. Zajedničko je izdanje izdavačke kuće Srednja Europa i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a objavljen je kao 12. svezak Biblioteke CeKaPISarnica . Video je dostupan na festivalskom Youtube kanalu.  

Zaborav i sjećanje na industrijski...
Objavom online zbirke eseja završen je dvogodišnji projekt bilateralne hrvatsko-njemačke suradnje (MZO-DAAD) Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj , na kojem su sudjelovali Igor Duda (koordinator), Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, David Žufić i Sara Žerić s hrvatske strane, te Ulf Brunnbauer (koordinator), Stefano Petrungaro, Andrew Hodges, Peter Wegenschimmel, Fatima Ajanović, Maja Lisov i Agnes Stelzer s njemačke strane. Dvije partnerske ustanove bile su Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Leibnizov Institut za istraživanje istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu. Više o projektima CKPIS-a

Predavanje CKPIS-a: Danijela Lugarić...
Svoj ciklus javnih predavanja u ovoj akademskoj godini CKPIS započinje s dr. sc. Danijelom Lugarić Vukas, docenticom na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja će u ponedjeljak, 18. studenog 2019., u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održati predavanje pod naslovom Prehrana kao metafora od sovjetskog socijalizma do (post)sovjetskog kapitalizma: "Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani" . Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Socijalizam na klupi: podcast
Krajem rujna ove godine u organizaciji CKPIS-a po četvrti je put održan dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, koji je po odazivu sudionika i kontinuitetu održavanja najveća konferencija u području humanističkih znanosti na pulskom sveučilištu te jedno od ključnih događanja za istraživače povijesti socijalističke Jugoslavije. Dio programa znanstvenog skupa dostupan je kao podcast na stranicama Radija Rojc. Poveznice na zvučne zapise i fotografije nalaze se na mrežnoj stranici skupa .

Četvrti međunarodni znanstveni skup...
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019. održava se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva. Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici govorit će i o širem europskom prostoru. Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska. Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice: Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa Sveučilišta u Münchenu (Tito's Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine Samary , umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”). Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije debate , novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva . Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt Mikrosocijalizam . Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio Rojc ( radio.rojc.eu ) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa. Program i Knjiga sažetaka dostupni su na stranici skupa. Dobrodošli! Organizacijski odbor  

Autor: Igor Duda
Biblioteka CeKaPISarnica: nova knjiga
U suradnji s izdavačkom kućom Srednja Europa, CKPIS je u biblioteci CeKaPISarnica pripremio novo izdanje. Zbornik će biti predstavljen na otvorenju 4. Socijalizma na klupi (Svečana dvorana Tone Peruško, Ronjgova 1, 26. rujna 2019., 12.15 sati). Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate Zbornik odabranih radova s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 28-30. rujna 2017. ur. Igor Duda Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2019.    

Predavanja CKPIS-a: Maroje Mrduljaš,...
U siječanjskom programu CKPIS-a s predavanjem Vjenceslav Richter: prema sintezi gostuje Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u srijedu, 16. siječnja 2019., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

CKPIS predstavlja istraživački...
U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli bit će održano predstavljanje istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) . Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Projekt će predstaviti voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o projektu na mrežnim stranicama . Dobrodošli!

Autor: Igor Duda
CKPIS poziva na 4. Socijalizam na klupi
Četvrti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi održat će se u Puli od 26. do 28. rujna 2019. na temu Kontinuiteti i inovacije. CKPIS je objavio poziv na sudjelovanje. Rok za prijavu je 1. travnja 2019. Više informacija na stranici skupa .

Predavanja CKPIS-a: Igor Stanić,...
Drugo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 21. studenog 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorand Igor Stanić nastupit će s temom Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine . Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Anita Buhin,...
Prvo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 17. listopada 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorandica Anita Buhin nastupit će s temom Jugoslavenski socijalizam "sa okusom mora, sa okusom soli". Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih . Više pod Događanjima .

Socijalistički čovjek u časopisu...
Novi broj časopisa Südost-Forschungen (76, 2017) donosi izbor radova nastalih na projektu Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (CKPIS, 2014-2017., potpora HRZZ, voditelj Igor Duda).

Autor: Igor Duda
4. Doktorska radionica CKPIS-a i FF-a
Četvrtu godinu zaredom održava se ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 29. kolovoza do 1. rujna 2018. održavat će se izlaganja i rasprave na temu "Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci". Grupu od dvadesetak sudionika čine doktorandi, predavači i gosti sa sveučilišta i instituta u Beču, Beogradu, Berlinu, Eichstättu/Ingolstadtu, Ghentu, Kopru, Montrealu, Regensburgu, Sarajevu, Warwicku, Zagrebu i Puli. Predavači su Ulf Brunnbauer, Amir Duranović, Hannes Grandits, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Marko Zubak te organizator Igor Duda. Ovogodišnja radionica odvija se u suradnji s projektom "Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru", pokrenutom na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu. Više informacija na mrežnim stranicama radionice . Dobrodošli su zainteresirani studenti i nastavnici.

Autor: Igor Duda
CKPIS-ova radionica Interpretacije grada
U suorganizaciji CKPIS-a i Inštituta za kulturne in spominske študije (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) na pulskom se Sveučilištu 14. i 15.  lipnja 2018. održava radionica "Interpretacije grada. Etnografski, historiografski i kulturološki uvidi". Program i sažeci dostupni su na stranici Događanja CKPIS-a .

Predavanja CKPIS-a: Marko Zubak,...
Lipanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma održat će dr. sc. Marko Zubak, znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Maša Kolanović,...
Svibanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Kako se kalio kapitalizam? Moralna i afektivna ekonomija hrvatske kulture devedesetih godina 20. st. održat će doc. dr. sc. Maša Kolanović s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u petak, 25. svibnja 2018., u 12.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Boris Koroman,...
Travanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Endogeni drugi u hrvatskoj književnosti – afektivna čitanja i moguće promjene u književnom polju održat će dr. sc. Boris Koroman, viši asistent u CKPIS-u i na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Puli. Predavanje će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Poziv doktorandima za sudjelovanje na...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma DOKTORSKA RADIONICA Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci Pula, 29. kolovoza - 1. rujna 2018. Poziv za sudjelovanje Rok: 15. svibnja 2018. ----- ----- ----- ----- ----- Juraj Dobrila University of Pula, Faculty of Humanities, Department of History & Centre for Cultural and Historical Research of Socialism DOCTORAL WORKSHOP Yugoslavia and the Global 1968: Contexts, Perspectives, Echoes Pula, August 29 - September 1, 2018 Call for papers Deadline: May 15, 2018

Predavanje Ive Kosmos:...
Gošća CKPIS-a u programu za ožujak je dr. sc. Iva Kosmos koja će održati predavanje pod naslovom Iz periferije u centar – postjugoslavenski pisci na internacionalnom literarnom polju . Polazeći od pretpostavke da literarne fenomene valja istraživati unutar literarnog polja (ili literarnih polja) u kojima se nalaze, predavanje će se usredotočiti na različite primjere komuniciranja postjugoslavenskih pisaca s novim kulturnim kodovima i očekivanjima „zapadnog“ čitatelja. Dr. Iva Kosmos doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu mapiranja postjugoslavenskog egzila. Trenutno je poslijedoktorandica na Institutu za studije sjećanja i kulture Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Predavanje će se održati u četvrtak, 29. ožujka 2018., u 18.00 sati u čitaonici (dv. 11, Dvorana Slavka Zlatića) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli. Više pod Događanjima .

Autor: Igor Duda
Novi projekti u CKPIS-u
Početkom 2018. u CKPIS-u započinje rad na dvama novim projektima iz programa bilateralne i multilateralne suradnje. Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj / Remembering and Forgetting Industrial Labour in the Adriatic: The Case of Istria / Das (fehlende) Gedächtnis der industriellen Arbeit im Adriaraum: Das Beispiel Istrien Dvogodišnji projekt dio je programa bilateralne suradnje Hrvatska (MZO) - Njemačka (DAAD). Partner s njemačke strane je IOS Regensburg, a suvoditelji su Ulf Brunnbauer i Igor Duda. Suradnici na projektu: HR - Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, studenti; D - Stefano Petrungaro, Peter Wegenschimmel, studenti. Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru / Jubiläumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte im post-jugoslawischen Raum Jednogodišnji projekt, koji financira DAAD, povezuje Katedru za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu s partnerskim ustanovama u Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu i Skopju. Voditelj je Hannes Grandits, a suradnici iz CKPIS-a su Igor Duda i Anita Buhin. Dio projekta bit će i već uhodana Doktorska radionica CKPIS-a i Odsjeka za povijest FFPU koja će se održati u Puli od 29. kolovoza do 1. rujna 2018.

Predavanje Franka Dote: Muška...
Siječanjski gost CKPIS-a je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989) . Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1. Više pod Događanjima .

Predavanje Miše Kapetanovića:...
U sklopu programa mjesečnih događanja Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma javno predavanje pod naslovom Krajputaška arhitektura u Bosni i Hercegovini: vernakularnost, mobilnost i postturistička vizura održat će dr. sc. Mišo Kapetanović iz Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Predavač individualnu neformalnu gradnju definira kao suvremenu vernakularnost, materijalnu kulturu postsocijalističke radničke klase i njoj pridruženih grupa te objašnjavajući graditeljsku formu i likovni jezik u neformalnoj gradnji preko koncepta mobilnosti i postturističke vizure nudi kritiku diskursu legalizacije i ilegalne gradnje. Predavanje će se održati u utorak, 5. prosinca 2017., u 17.00 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli.

Autor: Igor Duda
Nove mrežne stranice
Od početka listopada u funkciji su nove mrežne stranice Sveučilišta na kojima je u cijelosti dostupan sadržaj starih stranica CKPIS-a. Potrebni su još manji urednički zahvati kako bi sve bilo prilagođeno novim stranicama. Stare stranice su arhivirane i do daljnjega dostupne na adresi: http://arhiva.www.unipu.hr/index.php?id=ckpis