Erasmus iskustva studenata
Svi znaju da je ova 2020. godina posebna zbog COVID situacije. Mnogi studenti su se možda dvoumili prijaviti se za Erasmus+ mobilnost, ili ne. Za mene od samog početka nije bilo nikakve dvojbe. Znala sam da želim otići.
Kad bi mi netko bio rekao da će Erasmus toliko utjecati na mene i na vidike - ne bih mu vjerovala. Teško je sročiti u jedan tekst sve što sam proživjela u četiri mjeseca na svom Erasmus iskustvu, ali probat ću što bolje približiti Vam koliko je to uistinu iskustvo života koje Vas može promijeniti, jedino na bolje.
Ukratko opisati Erasmus+ iskustvo uopće nije lak zadatak. Zvuči jednostavno, ali lagano nije… Problem su uspomene koje naviru i prevladaju pa umjesto da napišem konkretan osvrt, javim se prijateljima iz raznih zemalja i prođem cijelu galeriju fotografija, prisjetim se ovog i onog; dobrog i onog manje dobrog. Svejedno, osmijeh se nesvjesno razvlači i ponovno dolazim do zaključka da sam učinila pravu stvar – s obzirom da sam upisala apsolventsku godinu, odlučila sam jedan semestar otići na sjever Poljske, u Gdańsk, proširiti vidike te usporediti pristupe naše Muzičke akademije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Muzičke akademije im. Stanisława Moniuszki u Gdańsku. Iako sam se u cijelu avanturu upustila sama, nije me bilo strah. Svima toplo preporučujem da barem jednom negdje otputuju sami.
Kada bih mogla rezimirati svoj cjelokupni život u tri najdraže stvari i iskustva koja sam dosad proživjela, Erasmus+ projekt bi definitivno bio jedan od njih. Zimski semestar (2019./2020.) provela sam u Almerii, Španjolskoj. Ne znam hoću li Vam ovim putem uspjeti predočiti svoje oduševljenje cjelokupnog iskustva, ali samo ću Vam reći da morate otići sami da bi se uvjerili u sve što čujete i pročitate – bolje od toga ne može! Inače, volim učiti razne jezike i upoznavati se s drugim kulturama, tradicijama i običajima, ali Španjolska mi je duže vrijeme bila na vrhu liste pa se nisam puno dvoumila gdje bih htjela otići na Erasmus.
Student sam prve godine diplomskog studija Fakulteta za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ smjera Management i poduzetništvo. Moje ime je Jakov Cipurić i Erasmus iskustvo započeo sam sasvim spontano i u zadnji čas.
ERASMUS+?  Ako ste u poziciji da nemate pojma šta Vam ta riječ može donijeti u vaš studentski život, ako ste tek postali student ili vas još jedan ispit dijeli do diplome u rukama i Zavoda za zapošljavanje, pročitajte ta velika slova koja sjaje, trepere, zovu vas i iskaču iz ovog dugačkog teksta pred vama. Strah, nedoumice, prepreke, brojne isprike i razmišljanja su dio donošenja odluke koja je na Vama, no moj najbolji savjet je da se odvažite i krenete, bez puno dvojbe jer kao što dobra stara kaže “Tko želi, nađe i način!” Da ne duljim dosadnim uvodom evo, kako je to kod mene bilo.
Mi smo Glorija Mrazović i Josipa Bišof, studentice diplomskog studija Kulture i turizma na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. U sklopu Erasmus+ programa razmjene u svrhu studijskog boravka, zimski semestar 2019./2020. nastavne godine provele smo na otoku Madeira.
Erasmus+ studijski boravak -...
Erasmus+ studijski boravak bio je moja višegodišnja želja koja se je ostvarila u zimskom semestru akademske godine 2019./ 2020. Kolegica Ingrid Blašković i ja odlučile smo se na zajedničku avanturu u Portugalu čije fotografije sada sjetno gledamo.
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 11. ožujka 2020. godine, organizirao je Info-dan za sve zainteresirane studente gdje su isti mogli dobiti informacije o Erasmus+ programu mobilnosti koji studentima nudi mogućnost boravka na jednoj od partner institucija u Europi u svrhu studijskog boravka ili stručne prakse.
Erasmus+ studijski boravak –...
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Benjamin Lanca, Ena Zgrebec i Tena Višnjić odlučili su se prijaviti na Erasmus+ program mobilnosti te su ljetni semestar akademske godine 2018./2019. proveli na Sveučilištu Regensburg u Njemačkoj. 
Zahvaljujući Erasmus+  mobilnosti ostvarila sam svoju želju za studiranjem i dužim boravkom u Italiji jer sam u Perugi, glavnom gradu pokrajine Umbrije, provela nezaboravnih šest mjeseci. Svoju sam mobilnost ostvarila na Università per Stranieri di Perugia iliti Sveučilištu za strance koje slovi kao ambasador Italije u svijetu, čija me je reputacija privukla da izaberem baš to sveučilište.
Moje je ime Silvija i svoju Erasmus mobilnost sam obavila u Portugalu, na Instituto Politécnico do Porto - Escola Superiror de Hotelaria e Turismo. Zašto sam izabrala baš Portugal? Pošto mene zanima turizam i ugostiteljstvo, birala sam studijske programe koji imaju drugačije kolegije u ponudi od naših fakulteta, a koji bi mogli uvelike doprinijeti mom obrazovanju.
Zadovoljna sam stupnjem znanja profesora koji su mi predavali te sam naučila puno zanimljivih stvari na Erasmusu na Muzičkoj akademiji u Gdansku i u Bratislavi. Oba grada su izuzetno lijepa, ali kod Bratislave je prednost ta što je blizu grada Beča koji je centar kulture i vrlo značajan grad za mene kao glazbenicu...
Nakon godina odlazaka na predavanja, truda, učenja, ispita, svoje studiranje odlučila sam 'završiti u stilu' te sam se odlučila za posljednji semestar akademske godine 2015./2016. u Španjolskoj, točnije u Almeriji. Zašto Španjolska? Zbog jezika, dobrih iskustava mojih prethodnika, ali i jednostavno jer je to – Španjolska. Sve što je potrebno jest izraziti želju i taj pothvat, uz veliku potporu naših profesora i koordinatora, postaje najbolje iskustvo života. Nakon ispunjavanja papirologije i prijave na natječaj, potrebno je pričekati rezultate i avantura započinje.