NOVOSTI (ZNANOST I ISTRAŽIVANJA):

UNWTO Affiliate Member


Znanost i istraživanje
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2019./2020.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske objavljuje Natječaj za dodjelu nagrada za najbolje stručne i znanstvene radove iz područja intelektualnog vlasništva s ciljem jačanja svijesti o značaju intelektualnoga vlasništva u znanstvenoj i akademskoj zajednici te poticanja na bavljenje tematikom intelektualnoga vlasništva u znanstveno-istraživačkom i akademskom radu.
U svrhu pripreme potencijalnih prijavitelja za novi Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2019. godinu Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira regionalne radionice diljem Hrvatske kako bi pomogla potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih prijedloga. 
Regionalni dani EU fondova
U petak, 26. listopada 2018. u Gradskoj vijećnici Grada Umaga (Ul. Giuseppea Garibaldija 6) s početkom u 10.00  sati  održat će se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, grada Umaga te institucija u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije. „Regionalni dani EU fondova“ obuhvatit će panel diskusiju pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojoj će sudjelovati predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom povlačenja novca iz fondova Europske unije, kao i stručna predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja" na kojima će se predstaviti aktualni i budući natječaji.
ProQuest je omogućio probni pristup na svoje zbirke ProQuest Central i SciTech Premium Collection. Potonja kolekcija obuhvaća zbirke iz područja prirodnih i tehničkih znanosti te sadržava cjelovite tekstove iz znanstvenih, trade i stručnih časopisa, tehnička izvješća, konferencijske zbornike, službene publikacije i druge materijale.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pretplatilo se na ProQuest baze podataka Health Research Premium Collection, SciTech Premium Collection i Social Science Premium Collection, a radi korištenja prilikom pisanja stručnih i znanstvenih radova te provođenja istraživanja. Za kvalitetniju upotrebu baza organiziran je web trening ( webinar ), a održat će 17. listopada 2018. godine od 11 do 12 sati.
5. Međunarodna konferencija o...
Objavljen je program za 5. Međunarodnu konferenciju o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti  PUBMET2018 , u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja ,  OpenAIRE Advance ,  European Association of Science Editors EASE i  SPARC Europe , koja će se održati od 20.-21. rujna 2018., uz predkonferencijske radionice 19. rujna 2018., na  Sveučilištu u Zadru .
Obavijest o odobrenoj financijskoj...
Na temelju Javnoga poziva za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini od 30. ožujka 2018. godine i Pravila o financijskoj potpori znanstvenim i znanstvenostručnim skupovima, znanstvenim i znanstvenostručnim udrugama te programima popularizacije znanosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će u 2018. godini financijsku potporu organizatorima 214 znanstvena i znanstvenostručna skupa te 42 škole u ukupnome iznosu od 2.735.713 kuna.
Međunarodna i multidisciplinarna...
U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije na Brijunima će se od 13. do 16. rujna 2018. godine održati međunarodna interdisciplinarna konferencija 'Borders and Crossings-a'. Međunarodni znanstveni skup posvećen kulturi i povijesti putovanja,turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodnu istraživačku mrežu sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina.  
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom (EEN) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) poziva Vas na svečanu konferenciju „Smart Factory: Digitalna Hrvatska“ povodom predstavljanja pametnih rješenja hrvatskih poduzetnika u sklopu projekta Smart Factory Hub. Konferencija će se održati u petak, 28. rujna 2018. godine u hotelu Westin (Kršnjavoga 1, Zagreb) s početkom u 9 sati.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom uprave, omogućila je novu uslugu „e-Razmjena studentskih ocjena“ na portalu e-Građani. Time se i Hrvatska pridružila mreži EMREX čija je svrha poticanje studentske mobilnosti i osnaživanje studenata  da učinkovitije kontroliraju vlastite studentske podatke i njihovu razmjenu, posebice izvan granica svoje države. Putem portala e-Građani, studenti visokih učilišta, moći će besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena u bilo kojem trenutku.
E-rječnici i e-leksikografija specijalizirani je skup zamišljen kao mjesto susretanja, upoznavanja i razmjene iskustava hrvatskih i inozemnih e-leksikografa i računalnih jezikoslovaca koji razvijaju e-alate.
EIT Godišnja Digitalna Konferencija:...
11. rujna 2018. vodeća europska inicijativa za inovacije EIT Digital održat će treću godišnju konferenciju koja će predstaviti viziju i postignuća EIT Digitala o oblikovanju digitalizacije u Europi. Prijave na konferenciju i informacije dostupne su na: https://www.eitdigital.eu/conference
Otvoren pristup na Project Muse:...
U srpnju je otvoren pristup za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu na zbirku  Basic Research Collection  u okviru baze podataka  Project Muse . Basic Research Collection je interdisciplinarna zbirka koja se sastoji od 230 znanstvenih časopisa koji pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti.
Noć istraživača u Puli (28.9.2018.)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sudjeluje u provedbi projekta European Researchers´ Night: Techno-Past Techno-Future odobren u sklopu programa Obzor 2020. Marie Sklodowska-Curie aktivnosti. Projekt koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a naše Sveučilište jedan je od partnera. Glavni cilj ovog događanja je promocija znanosti te približavanje znanosti društvu i društva znanosti. Noć istraživača održat će se dvije godine 2018. i 2019. u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku dok će Pula ugostiti Noć istraživača 2018., a Osijek 2019. godine. Pozivamo vas da se 28. rujna 2018. godine odazovete Noći istraživača u Puli u što većem broju!
COST akcija 15221, pod akronimom: We ReLaTe, je uputila poziv svim zainteresiranima na sudjelovanje u jesenskom treningu na temu razvoja kvalitativnih i kvantitativnih istraživačkih metoda, znanja i vještina. Edukacija je namijenjena akademskom osoblju svih razina. Trening će se održati od 10. do 14. rujna 2018. na Europen University of Tirana, u Albaniji. Prijave su do 15. lipnja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom „Young researchers in a highly skilled landscape“ koja će se održati 18. i 19. lipnja 2018. godine u Zagrebu u prostorima Matice hrvatske. Na konferenciji će se predstaviti i novi hrvatski ogranak Marie Curie Alumni Association.
U četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se Voogle konferencija 2018. U sklopu teme konferencije „Here we grow“ održat će se predavanja, panel diskusije, natjecanje za najbolju poduzetničku ideju i poslovni sastanci namijenjeni poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici. Konferenciju organizira Tehnološki park Varaždin pod pokroviteljstvom Europske poduzetničke mreže i Europske komisije.
Dana 3. svibnja 2018. otvoren je Poziv za dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te je za isti namijenjen ukupan iznos od 180.894.788,00 HRK bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni prijedlog podnosi se putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku. Informativna radionica za potencijalne prijavitelje održat će se 25. svibnja 2018., a rok za predaju prijave je 2. srpnja 2018.
Otvoren je natječaj Sveučilišta u Bordeauxu (Francuska) namijenjenom istraživačima u bilo kojoj fazi karijere, od R1 do R4. Prijava je on-line, zahtjeva se podrška čelinka institucije i izvrstan istraživački curriculum. Nudi se mogućnost stipendiranja plaće i troškova putovanja u trajanju od 1 do 10 mjeseci s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje i partnerstva na projektima. Natječaj je otvoren za sva znanstvena polja. Osobita područja od strateškog prioritetna Sveučilištu u Bordeauxu su medicina, arheologija, znanost o moru...
Natječaj „Partnerstvo u istraživanjima“
Hrvatska zaklada za znanost raspisala je natječaj "Partnerstvo u istraživanjima" s ciljem potpore partnerstva u istraživanjima između javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj i izvanproračunskih izvora financiranja iz zemlje i inozemstva: tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja, inozemne znanstvene organizacije itd. Financiranje koje po projektu dodjeljuje HRZZ iznosi 200.000 do 500.000 kn godišnje, a najveći ukupni iznos financiranja je 1.500.000 kn. Rokovi za prijavu su 2. srpnja i  3. prosinca 2018. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini. Financijska potpora dodjeljuje se sukladno osiguranim financijskim sredstvima u Državnome proračunu Republike Hrvatske u najvećem iznosu od 50.000,00 kuna za pojedini skup/školu, a zahtjevi se podnose zaključno s danom 4. svibnja 2018. godine.
FET Open podržava znanstvenu i tehnološku suradnju s ciljem razvoja novih tehnologija u budućnosti. Financirani projekti uključuju širok spektar aktera, uglavnom s različitih sveučilišta i istraživačkih organizacija, ali i malih i srednjih poduzeća i industrijskih partnera sa zajedničkim ciljem istraživanja novih tehnoloških mogućnosti. Sljedeći krajnji datum za podnošenje prijedloga u okviru Horizon 2020 FET Open programa za istraživanja i inovacije (RIA) je 16. svibnja 2018. godine.
Najveći interdisciplinarni znanstveni događaj u Europi posvećen istraživanju i inovaciji - EuroScience Open Forum (ESOF) -ove će se godine održati od 9. do 14. srpnja u Toulouseu, u Francuskoj. U sklopu foruma organiziran je i Science in the City Festival, s preko stotinu različitih događanja u Toulouseu i okolici, od 7. do 15. srpnja.
Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) prihvatila je dva projekta Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika (CIRLA), a glavni istraživač te voditelj oba projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić. 
Natječaj Marie Sklodowska-Curie za...
Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu, u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija, namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost pokrenule su ciklus znanstvenih predavanja kojima se predstavljaju istaknuti hrvatski znanstvenici. Cilj kolokvija je široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovije rezultate hrvatskih istraživačkih projekata. Kao voditeljica jednog od najbolje ocijenjenih projekata Zaklade, u srijedu 25. travnja u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić održati će predavanje na temu "Arheološko nalazište Monte Ricco kraj Vrsara".
Putem Euraxess mreže pristigla nam je obavijest Sveučilišta u Padovi o pozivu zainteresiranim istraživačima, s iznimnim rezultatima, da prijave MSCA Individual Fellowship. U sklopu svog hostinga, kao predpripremu u prijavi, nude dodatnu podršku u obliku obuke pod nazivom "MSCA MaRaThoN - MAster your Research and Training Needs" u sklopu kojeg će se najboljim zainteresiranim kandidatima koji se planiraju prijaviti na MSCA IF natječaj, omogućiti zajednički rad na prijavi.
U srijedu 11. travnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati u okviru tribine „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske“ održat će se stručni skup pod nazivom „Suradnja sveučilišta i gospodarstvo – primjer dobre prakse: tvrtka Tehnix d.o.o.“ . Riječ je o tribini koju Sveučilište u Zagrebu organizira zajedno s Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Vijećem za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj “Tenure Track Pilot program” koji se provodi u okviru hrvatsko-švicarske suradnje. Cilj programa je pružanje podrške uspostavi karijere izvrsnih mladih znanstvenika u osnivanju neovisne istraživačke grupe te stjecanju uvjeta i sposobnosti za buduće zapošljavanje, a financirat će se 4 do 5 neovisnih istraživačkih grupa. Obavezna je predregistracija do 20. svibnja 2018. godine do 13 sati, a natječaj je otvoren do 3. srpnja 2018. godine do 13 sati.
HRZZ otvorio program “Potpora...
Dana 29. ožujka 2018. godine Hrvatska zaklada za znanost otvorila je program “Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”, predviđen za poticanje suradnje između hrvatskih istraživača i voditelja ERC projekata s ciljem stjecanja iskustva za prijavu novih ERC projekata, a ovim će se programom financirati posjete voditeljima ERC projekta u trajanju od 3 do 4 mjeseca. Natječaj je otvoren do 2. svibnja 2018. godine do 13 sati.
Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) objavljen je poziv za prijavu zahtjeva za potporu temeljem Odluke o poticanju prijave na međunarodne kompetitivne projekte u okviru Okvirnog programa za istraživanja i inovacije Obzor 2020. Kako bi pokušali doprinijeti rješavanju izazova s kojima se suočavaju potencijalni korisnici, MZO kao nacionalno koordinacijsko tijelo za implementaciju Okvirnog programa Odlukom želi potaknuti veću učestalost prijava na pozive u okviru Obzor 2020. programa.
Dana 23. i 24. ožujka 2018. godine u Tehnološkom parku Zagreb održat će se Digital Boost konferencija na kojoj će stručnjaci predavači iz Hrvatske i Slovenije podijeliti svoja znanja i iskustva iz područja digitalnog marketinga i digitalnog poslovanja.
U listopadu 2018. godine, program „The Professional Fellows“ za tehnološke inovacije i poduzetništvo okupit će novu skupinu od 16 tehnoloških i inovacijskih lidera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije na četiri tjedna u Chicagu, pod pokroviteljstvom U.S. Department of State Bureau of Educational and Cultural Affairs. Sudionici će imati priliku raditi s organizacijama širom Chicaga, uključujući tehnološke tvrtke, vladine agencije, inovativne nevladine organizacije te sveučilišne i ostale tehnološke inkubatore.
U utorak, 23. siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu medijima je predstavljen novi znanstveni projekt Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar. Voditelj trogodišnjeg projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić, a projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar-Orsera, Turistička zajednica Općine Vrsar i tvrtka Maistra d.d. Priloge iz medija možete pogledati na poveznicama: Glas Istre: Arheološka baština i razvoj kulturnog turizma na području Vrsara TV Istra: Hrvatska zaklada za znanost prihvatila trogodišnji znanstveni projekt „Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar“ TV Nova Pula: Vijesti Istre i Kvarnera, 24.1.2018., od 12.40 Više o projektu možete saznati na poveznici: https://ffpu.unipu.hr/cirla/projekti/archaeocultour
Glasnik Hrvatske zaklade za znanost
Objavljen je novi broj Glasnika Hrvatske zaklade za znanost. Glasnik za prosinac 2017. godine možete pronaći na adresi:
Od 13. do 16. rujna 2018. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, održat će se konferencija „Borders&Crossings“ . Međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina. Pozivamo sve zainteresirane istraživače da se pridruže obilježavanju jubilarne obljetnice konferencije u rujnu 2018. u Puli i na Brijunima.