Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Znanost i istraživanja

Poziv na dostavu sažetka za...
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s Europskom komisijom (DG REGIO) i Regional Studies Association (RSA Europe) održat će konferenciju naziva  Treća zajednička konferencija o Kohezijskoj politici EU-a; Zeleno, digitalno, uključivo i pravedno: Kako Kohezijska politika može odgovoriti na nove teritorijalne izazove?   u razdoblju od 14. do 16. studenoga 2022. u Zagrebu.
Pošaljite rad za prvi broj naše nove...
Zbornik Studentski radova Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je nova interdisciplinana publikacija otvorenog tipa osmišljena kao e-izdanje koje se objavljuje jednog godišnje, a u ovisnosti u dinamici pristizanja radova postoji mogućnost i izdavanja više puta godišnje. Cilj publikacije je usmjeriti studente u znanstveno-stručni istraživački rad razvijajući time njihove profesionalne vještine i kompetencije, profesionalnost, kreativnost i odgovornost u produciranju relevantnih znanstveno-stručnih dostignuća. Osnovni motiv objavljivanja samostalnih studentskih radova, radova u koautorstvu s mentorima, nastavnicima i suradnicima iz akademske zajednice ili stručnjaka iz društvenog okruženja jest stvaranje sinergije znanstveno-nastavne izvrsnosti, istraživačkih napora i kreativnog stvaralaštva koja će potvrditi kvalitetu institucijskih procesa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Time je prepoznata mogućnost profesionalnog usavršavanja studenata, ali i daljnjeg usavršavanja znanstveno-nastavnih djelatnika hrvatske akademske zajednice.
Od danas dostupan Priručnik za...
Ključna aktivnost HEJDE projekta – mapiranje akademskog obrazovanja novinara u Europi – ušla je u sljedeću fazu. Naime, članovi projektnog tima pripremili su Priručnik za interaktivnu digitalnu aplikaciju koji je neophodan za suradnike ovog međunarodnog znanstvenog institucionalnog projekta i potreban za grupno testiranje aplikacije, aktivnosti koja prethodi glavnoj – organiziranom unosu podataka.
Licenca Sketch Enginea za UNIPU...
Sketch Engine je alat koji se koristi za korpusna, leksikološka, terminološka, traduktološka i brojna druga istraživanje. Softver je 2003. razvila tvrtka Lexical Computing Limited te ga od tada neprestano usavršava i obogaćuje novim jezičnim korpusima. Pomoću svojih algoritama Sketch Engine analizira autentične tekstove koji se ponekad sastoje i od nekoliko milijarda riječi te velikom brzinom identificira što je u nekom jeziku tipično, a što rijetko, neobično ili se može smatrati jezičnom pojavom u nastanku. Sadrži 600 pripremljenih korpusa na više od 90 jezika te tako pruža pravi reprezentativni uzorak jezika.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s Europskom komisijom (DG REGIO) i Regional Studies Association (RSA Europe) održat će konferenciju naziva Treća zajednička konferencija o Kohezijskoj politici EU-a; Zeleno, digitalno, uključivo i pravedno: Kako Kohezijska politika može odgovoriti na nove teritorijalne izazove? u razdoblju od 14. do 16. studenoga 2022. u Zagrebu.
Najava 45. Jubilarnog međunarodnog...
Ovogodišnji slogan skupa je „ICT u pametnim digitalnim ekosustavima“, a pokrit će različita područja primjene ICT-a, od mikroelektronike, elektronike, podatkovne znanosti, biomedicine, telekomunikacija, preko računala u obrazovanju, inženjerskog obrazovanja do inteligentnih i poslovnih inteligentnih sustava, robotike, digitalne ekonomije, prava i još mnoga druga područja. Ove godine skup daje poseban značaj pametnoj industriji te je oformljeno novo savjetovanje pod nazivom “Pametna industrija i digitalni ekosustavi - SIDE” koje će se održati po prvi put.
Poziv za dostavu sažetaka...
University Industry Innovation Network (UIIN) objavljuje poziv za dostavu sažetaka radova do 24. siječnja, 2022. godine. Konferencija naslova "Ideate, Innovate, Inspire, Interact" održat će se 14. i 15. lipnja, 2022. godine u Amsterdamu, Nizozemska.
Projekt HEJDE: Zadnji razgovor o...
Elektronički intervju, koji je s umirovljenom redovitom profesoricom dr. sc. Nadom Zagrabljić Rotar krajem prosinca 2021. provela docentica Tijana Vukić, objavljen je u elektroničkoj publikaciji H-Alter 31. prosinca. To je ujedno i posljednji tekst u okviru projekta Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara koji je u prošloj godini financirala Agencija za elektroničke medije na temelju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. 
Projekt HEJDE: izv. prof. dr. sc....
Doc. dr. sc. Tijana Vukić , voditeljica HEJDE projekta, sredinom prosinca 2021. putem jedne platforme za konferencijski poziv s izv. prof. dr. sc. Ivanom Tantom, osmim sugovornikom Javnog dijaloga o akademskom obrazovanju novinara, problematizirala je, iz perspektive studijskih programa, dvije oprečne struke novinarstvo i odnose s javnošću te izazove i posljedice njihovog preklapanja u praksi. Tekst je 23. prosinca objavljen u e-publikaciji H-Alter.
Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) raspisao je natječaj za dodjelu nagrada domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća koja su od trajnog značaja za Republiku Hrvatsku.
Najvišom ocjenom zaključeno...
Znanstveni istraživački projekt ''Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar'' provodio se na Sveučilištu Jurja Dobrile ( Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta ) od siječnja 2018. do srpnja 2021., pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Matijašića .
Održan znanstveno-stručni skup...
Predstavljanjem Misala kneza Novaka iz 1368., najstarijeg hrvatskog glagoljskog misala, u originalu i faksimilnom izdanju te prikazom istraživanja o modelima valorizacije glagoljaške baštine Istre u kulturnom turizmu zaključen je međunarodni znanstveno-stručni skup organiziran na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli povodom 500. godišnjice rođenja Stipana Konzula Istranina, znamenitog glagoljaša iz Buzeta.
HEJDE projekt: Javni dijalog o...
Na temu poslijediplomskog stupnja visokoškolskog obrazovanja novinara u Hrvatskoj, odnosno doktorskih studija, doc. dr. sc. Tijana Vukić je sredinom studenoga elektroničkim putem razgovarala s izvanrednom profesoricom Ivom Rosanda Žigo, voditeljicom Poslijediplomskog doktorskog studija Mediji i komunikacija na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.
Provedba projekta Mikrosocijalizam...
Istraživački projekt Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) provodi se od 9. studenog 2018. do 8. travnja 2023. pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Dude i uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ IP-01-2018-5394). Nakon oba prošla izvještajna razdoblja provedba projekta vrednovana je najvišom ocjenom A. Do sada su članice i članovi istraživačkog tima proveli veći dio potrebnih arhivskih i terenskih istraživanja, održali tridesetak izlaganja na znanstvenim skupovima, ostvarili više sudjelovanja u radionicama, gostujuća predavanja i druge oblike usmene diseminacije.
HEJDE projekt: O visokoškolskom...
Početkom studenoga, elektronička publikacija H-alter objavila je razgovor doc. dr. sc. Tijane Vukić s Tonijem Jurićem, prvostupnikom novinarstva i odnosa s javnošću i studentom diplomskog studija Mediji u Dubrovniku, koji je na internetskoj etapi Pula-Dubrovnik proveden krajem listopada putem jednog konferencijskog alata. Riječ je o šestom objavljenom intervjuu u okviru projekta Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara koji financira Agencija za elektroničke medije, a koji je pridružena aktivnost međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju ( HEJDE ) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli koji vodi doc. dr. sc. Tijana Vukić.
Poziv na online radionicu...
Online radionica pod nazivom "Making Social Science Research Transparent" u čijoj organizaciji i izvedbi sudjeluje i Hrvatski arhiv podataka za društvene znanosti (CROSSDA), u suradnji s kolegama iz konzorcija CESSDA, održati će se 11.11.2021., od 13:30 do 16:45, preko platforme Zoom. U prvom dijelu (od 13.30 do 14.30) govoriti će se o osnovnim elementima transparentnosti u istraživačkom procesu, s posebnim naglaskom na objavu istraživačkih podataka.
Obavijest o odobrenoj financijskoj...
Na temelju Javnog poziva za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2021. godini od 15. veljače 2021. godine i Kriterija za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti od 30. siječnja 2020. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelio je financijsku potporu za 224 časopisa u ukupnom iznosu od 12.102.721,00 kune.
HEJDE projekt:  prof. dr. sc. Tena...
Sugovornica rujanskog izdanja Javnog dijaloga o akademskom obrazovanju novinara, koji vodi docentica dr. sc. Tijana Vukić, bila je dugogodišnja iskusna novinarka i redovna profesorica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – prof. dr. sc. Tena Perišin. Razgovor je objavljen 6. listopada u suradnji s e-publikacijom H-Alter.
Međunarodna znanstvena konferencija...
Od 30. rujna do 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je II. Međunarodna znanstvena konferencija Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta , u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a konferencijom Rusistika u slavenskom, europskom i svjetskom kontekstu nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija se provela na daljinu preko platforme ZOOM. Poslije konferencije sudionicima su poslane potvrde o sudjelovanju, a zbornik radova s međunarodnom recenzijom je u tisku.
Nova Erasmus+ aplikacija s...
Komisija je pokrenula novu aplikaciju Erasmus+ i tako učinila novi korak u digitalizaciji programa Erasmus+. Studenti će putem nove aplikacije dostupne na svim jezicima EU-a moći koristiti digitalnu  europsku studentsku iskaznicu , koja vrijedi u cijeloj Europskoj uniji. 
Otvoren je pristup na bazu...
Evidence Based Medicine Reviews (EBMR) baza pokriva područje medicine i zdravstva sa osvrtima na aktualne teme područja, te omogućava pristup kontroliranim medicinskim istraživanjima i recenzijama članaka. Također je integrirana sa bibliografskom bazom podataka Medline. EMBR baza se sastoji od osam EBM izvora: Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Clinical Answers (CCAs), The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (DARE), Health Technology Assessments (HTA), NHS Economic Evaluation Database (NHSEED), ACP Journal Club, The Cochrane Central Register of Controlled Trials i Cochrane Methodology Register (CMR).
Međunarodna znanstvena konferencija...
Obavještavamo sudionike i zainteresiranu javnost da se radi nepredviđenih okolnosti konferencija do daljnjega odgađa. O novostima ćete, kao i do sada, biti na vrijeme obaviješteni putem mrežne stranice međunarodnog institucionalnog znanstvenog projekta "Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju" (HEJDE):
Docentica Tijana Vukić postala...
Doc. dr. sc. Tijana Vukić 7. rujna 2021. godine izabrana je za voditeljicu Privremene radne skupine Novinarsko i komunikacijsko obrazovanje (engl. Temporary Working Group Journalism and Communication Education ) prestižne međunarodne znanstvene organizacije Europskog udruženja za istraživanje komunikacija i komunikacijskog obrazovanja (engl. European Communication Research and Education Association - ECREA).
Znanstveni časopis “Economic Research...
Clarivate Analytics je kroz svoju Journal Citaiton Report (JCR) bazu podataka objavio Journal Impact Factor (JIF) za 2020. Godinu. Novi JIF izračunat je za nešto više od 20 000 časopisa iz 113 zemalja, svrstanih u sveukupno 254 predmetna područja, uključujući 38 hrvatskih časopisa (SCIE – za 33 hrvatska časopisa, SSCI – za 7 hrvatska časopisa). Ovogodišnje izdanje JCR-a uključuje po prvi put radove u postupku objavljivanja (early access), te je pokrivenost sadržaja proširena uključivanjem časopisa indeksiranih u ESCI (Emerging Sources Citation Index) I AHCI (Arts& Humanities Citation Index) citatnim indeksima (iako se za njih faktori odjeka ne izračunavaju).
Javni poziv za financijsku potporu...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje financijsku potporu nakladnicima (izdavačima) znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku za knjige koje su objavljene u godini u kojoj se raspisuje javni poziv ili planiraju biti objavljene godinu dana od prijave na javni poziv. Rok za prijave je 31. kolovoza 2021.
Javni poziv za financijsku potporu u...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje financijsku potporu organizatorima znanstvenih i znanstvenostručnih skupova/škola održanima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine. Znanstvenim i znanstvenostručnim skupom, smatra se redovito ili povremeno okupljanje znanstvenika i stručnjaka radi prezentacije rezultata znanstvenih istraživanja, razmjene iskustava i rasprave o važnim pitanjima iz pojedinog područja znanosti te donošenja smjernica i odluka u vezi s poticanjem daljnjeg razvoja znanosti i struke. Rok za prijave je 31. kolovoza 2021.
Javni poziv za financijsku potporu...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje financijsku potporu organizatorima programa popularizacije znanosti započetima u 2021. godini za aktivnosti provedene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine. Programom popularizacije znanosti smatraju se neprofitni programi i događaji kojima se promiču znanost, znanstveno-istraživački rad i/ili znanstvene metode među djecom, učenicima, mladima i u široj društvenoj zajednici. Rok za prijave je 31. kolovoza 2021.
Hrvatska zaklada za znanost objavljuje dva nova natječaja u 2021. godini. Program međunarodne suradnje u okviru inicijative Wave (SNSF) IPCH-2021-10    ( „Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti”) , otvoren je za zajedničku prijavu do 1. listopada do 17 sati, a prijava hrvatskog istraživača otvorena je do 4. listopada do 12 sati u EPP sustav.
Poziv na međunarodnu znanstvenu...
Objavljen je poziv za 72. međunarodnu znanstvenu konferenciju Economic and Social Development ESD naslova "Digital Transformation and Business" koja će se održati od 23. do 24. rujna 2021. godine na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.
Otvorene prijave za doktorsku stipendiju
Sveučilište Ben-Gurion u Negevu (Izrael) poziva studente doktorskih studija da se prijave za doktorsku stipendiju naziva Sandwich Doctorate.  Program pruža mogućnost dolaska i provođenja istraživanja na Sveučilištu u trajanju od 4 do 12 mjeseci. Prijaviti se mogu studenti doktorskih studija koji su uspješno završili barem jednu godinu studija, te koji nisu državljani Izraela, niti tamo stanuju. Prijave je moguće izvršiti do 15. srpnja, 2021. godine. Za dodatne informacije pogledajte sljedeću poveznicu ovdje .
Povećanje vidljivosti i priznatosti...
P-Rank, odnosno publication ranking indeks, ima za cilj povećanje vidljivosti i priznatosti znanstvenika sa značajnijm opsegom publikacija. P-Rank objedinjuje nekoliko rangiranja iz različitih časopisa u kojima su radovi objavljeni. Također omogućava prilagodbu rangiranja za radove koji imaju više autora, što ga izdvaja od ostalih indeksa. P-Rank omogućava više verzija rangiranja, ali u svakoj uzima u obzir radove koji su objavljeni nakon određene, odnosno promatrane godine. P-Rank omogućava prilagodbu rangiranja uz ograničavanje (izuzeće) određenih zemalja i regija, u svrhu kvalitetnijeg razumijevanja i istraživanja mogućih razlika unutar istraživačke zajednice. Zanimljivost je i mogućnost podržavanja (endorsment) znanstvenika sa aktiviranim profilom navedenog rankinga.
Predstavljen Journal Citation...
Na mrežnim stranicama Clarivate-a predstavljen je Journal Citation Indicator (JCI), novi metrički pokazatelj citatnog utjecaja recentnih izdanja časopisa koji će biti uključen u Journal Citation Reports (JCR) za 2021. godinu. Journal Citation Indicator (JCI) normizira citiranost prema različitim područjima istraživanja, čime olakšava interpretaciju i usporedbu podataka. JCI indikator uzima u obzir sve časopise iz Web of Science Core Collection baze, uključujući i one koji nemaju Journal Impact Factor (JIF), a koji će biti objavljeni u Journal Citation Reports (JCR) u lipnju 2021. godine. Journal Citation Indicator (JCI) izračunava citiranost publikacija unutar posljednje 3 godine, za razliku od Journal Impact Factora (JIF) koji izračunava citiranost publikacija za posljednje 2 godine. Time se kroz JCI indikator omogućava više vremena kako bi publikacije dosegle veću vidljivost i bolji opseg citiranosti, te je svojevrsna nadopuna JIF-u.
Probni pristup na SciVal i serija...
Hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici tvrtka Elsevier u razdoblju do 2. lipnja 2021. godine omogućava besplatan probni pristup platformi SciVal i niz webinara pripremljenih za lakše snalaženje u ovom alatu. SciVal omogućuje praćenje i analizu uspješnosti istraživačke i znanstvene produkcije, te na temelju podataka i metričkih pokazatelja koje prikuplja iz citatne baze Scopus nudi pregledan vizualni prikaz trendova i utjecaja istraživanja u različitim područjima znanosti, a pospješuje i razvijanje znanstvene suradnje kao i planiranje i optimiziranje budućih istraživačkih aktivnosti. 
Strategija zadržavanja prava i...
Rukopis je, čak i nakon recenzije, intelektualno stvaralaštvo autora. Unatoč tome, u svijetu izdavaštva su uspostavljene razne prakse kojima se pokušava spriječiti ostvarivanje prava znanstvenika da se verzija rukopisa prihvaćena za objavljivanje odmah po objavi učini dostupnom u otvorenom pristupu. U nedavno objavljenom otvorenom pismu znanstvenicima, osnivači kOAlicije S i drugi dionici akademskog izdavaštva pružili su jasan uvid u navedene prakse. U nastavku vam donosimo prijevod pisma u cijelosti.
Poziv na dostavu radova za...
Pozivamo vas da svojim radom doprinesete radu na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "13. Medijski dijalozi" koja će se održati u Puli (virtualno) od 24. do 26. rujna 2021. godine u organizaciji Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije s partnerima iz Crne Gore, Istraživačkim medijskim centrom Podgorica i međunarodnim znanstvenim časopisom "Medijski dijalozi".
Savjetovanje sa zainteresiranom...
Standardom se određuju minimalni uvjeti za izgradnju i razvoj digitalnih knjižnica, digitalnih zbirki i usluga u svim vrstama knjižnica te djelovanje Hrvatske digitalne knjižnice pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Standard utvrđuje stručne kriterije i mjerila za promicanje kvalitete digitalnih knjižnica, zbirki i usluga sukladno odredbama Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Nacionalnog plana digitalizacije kulturne baštine, uvažavajući ciljeve i zadaće digitalnih knjižnica utvrđenih IFLA-inim/UNESCO-vim Manifestom za digitalne knjižnice.
Prijava projektnih prijedloga u...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava zainteresiranu znanstvenu zajednicu da je u sklopu ovogodišnje PRIMA inicijative (Partnerstvo za istraživanja i inovacije na mediteranskom području) otvoren poziv za dostavu projektnih prijedloga.
Osiguravanje otvorenog pristupa...
Transformativnim ugovorima s izdavačima nastoji se transformirati sadašnji poslovni model temeljen na pretplati znanstvenih časopisa prema modelu objavljivanja radova u otvorenom pristupu preusmjeravanjem pretplate na pokrivanje troškova izdavanja. Novoobjavljeni izvještaj o transformativnim ugovorima daje prikaz trenutnog stanja, analizira pravne aspekte ugovora te donosi preporuke. U cilju osiguravanja otvorenog pristupa publikacijama i istraživačkim podacima, s izdavačima se pregovara kako bi se financijska sredstva s pretplate preusmjerila u naknadu za objavljivanje u otvorenom pristupu.
Hrvatska zaklada za znanost obavještava da će konzorcij CHANSE (Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe) početkom ožujka 2021. objaviti natječaj za međunarodne istraživačke projekte “Transformations: Social and Cultural Dynamics in the Digital Age”. Program je nastao zajedničkom suradnjom mreža HERA i NORFACE, a provodit će ga 27 organizacija za financiranje istraživanja iz 24 države uz koordinaciju Poljske nacionalne agencije za znanost (NCN).
U pripremi ovogodišnji Javni poziv za...
S obzirom na intenciju da se ponovno omogući kvalitetnije (su)financiranje znanstvenih časopisa i časopisa za popularizaciju znanosti koje izdaju javni znanstveni instituti i javna visoka učilišta, temeljeno na definiranim kriterijima izvrsnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o tome da se pravo prijave na ovogodišnji Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti ponovno proširi i na javne znanstvene institute i na javna visoka učilišta kao ustanove upisane u Upisnik znanstvenih organizacija.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost s rokom prijave do 15. veljače. Pozivaju se znanstveni instituti, Rektorski zbor, sveučilišni senati, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te znanstvenici i članovi akademske zajednice da pošalju prijedloge za članove Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost.
Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) raspisao je natječaj za dodjelu nagrada domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća koja su od trajnog značaja za Republiku Hrvatsku.
Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, kojim se Sveučilište Jurja Dobrile u Puli uključilo u obilježavanje ove važne obljetnice, uspješno je zaključen dogovorom da će se "zatvaranje" u sljedećih mjesec dana iskoristiti za pripremu priloga za zbornik radova i zajedničkog istraživačkog projekta.
Virtualna panel rasprava "Budući...
Prema izvješću "Procjena istraživačkog krajolika Hrvatske", koje je objavio Elsevier na osnovu provedenog istraživanja i analize zaključuje da Hrvatska uspješno povećava svoj istraživački otisak i znanstveni učinak. Podaci se odnose na razdoblje od 2014. do 2018. godine gdje je pokazano da je Hrvatska povećala učinak za 3,6%, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%. U suradnji s Hrvatskom udrugom za znanstvenu komunikaciju, Elsevier organizira virtualnu panel diskusiju "Future pathways of Croatian research". Diskusija će se održati 3. prosinca 2020. od 10 do 11:30 sati. Na stranicama panel diskusije izvještaj je dostupan u cijelosti i može se preuzeti u PDF formatu. https://www.elsevier.com/events/online-panel-discussion-croatia
Od 1. do 3. prosinca 2020. Filozofski fakultet u Puli bit će domaćin međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije“. Ova konferencija posvećena je 20. godišnjici učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i 5. godišnjici od osnivanja Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Provodi se na daljinu preko platforme ZOOM, od 1. do 3. prosinca 2020. godine.
Natječajem će se financirati temeljna i primijenjena znanstvena istraživanja koja stvaraju novo i unaprjeđuju postojeće znanje o pandemiji COVID-19 te jačanju otpornosti društva na krizne situacije, s naglaskom na čuvanje zdravlja stanovništva, održivi gospodarski oporavak i razvitak te jačanje kvalitetnog i uključivog odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj.
Znanstveno-stručni skup „500 godina...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pridružuje se svečanom obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika (1520-1575), znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije. U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile održat će se znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, na kojem će Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu izložiti raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti predstaviti svoja istraživanja i projekte.     ×      
Otvorena znanost uzima maha u Europi stvaranjem Europskog oblaka otvorene znanosti (EOSC). Jesu li društvene i humanističke znanosti spremne za EOSC? U kojoj su mjeri prakse otvorene znanosti i FAIR već prisutne u SSH? Kakvu ulogu mogu imati istraživačke infrastrukture i zajednice pojedinih znanstvenih područja u podršci učinkovitom pomaku prema otvorenoj znanosti?
Sveučilište u Splitu, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, organizira webinar na temu Natječaja za Europski zeleni plan ( Green Deal Call ). Webinar će se održati u četvrtak, 29. listopada s početkom u 11 sati. Green Deal Call posljednji je i najveći objavljeni poziv Okvirnog programa za istraživanje i razvoj -  Obzor 2020., ukupne vrijednosti 1 milijardu eura kojim će se financirati inovacijski i istraživački projekti usmjereni prema postizanju klimatski neutralne Europe.
Podsjećamo da je u okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli službeno je pristupilo proceduri dobivanja „Human Resources Strategy for Researchers“ (HRS4R) logotipa u okviru EURAXESS programa. Europska Komisija je 12. listopada 2020. godine prihvatila inicijativu pulskog Sveučilišta za započinjanjem procedure, prihvativši u potpunosti svih 40 načela Deklaracije o pristupanju „Europskojpovelji za istraživače“ i „Kodeksu o zapošljavanju istraživača“.
Europska Komisija lansirala je „Manifest za istraživače COVID-19“ s ciljem maksimizacije pristupa rezultatima istraživanja u okviru borbe COVID-19 virusa. Manifest je dio zajedničkog „odgovora na korona-krizu EU“. Sadrži smjernice i načela za korisnike EU istraživačkih financijskih sredstava za prevenciju koronavirusa, testiranje, tretiranje i cijepljenje s ciljem osiguranja dostupnosti i vidljivosti rezultata istraživanja široj javnosti. Cilj je i osigurati razvoj rješenja u borvi protiv koronavirusa diljem svijeta.
Europska Komisija objavila je krajem rujna Natječaj za zeleni plan (Green Deal Call) unutar programa Obzor 2020. Riječ je o posljednjem Pozivu programa Obzor 2020. za koji je ukupan raspoloživi iznos 1 milijarda eura. Rok za prijavu je 26. siječnja 2021. godine.
Međunarodna znanstvena konferencija...
Sveučilište Sjever, kao suorganizator, u suradnji sa Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Varšavi, Poljska i Pravnog fakulteta Sveučilišta Mohammed V u Rabatu, Maroko te "ESD conference" organizira 22. i 23. listopada 2020. godine na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru  Varaždinu 61. Međunarodnu znanstvenu konferenciju ekonomskog i socijalnog razvoja "Društveno odgovorno poslovanje u kontekstu razvoja poduzetništva i obrta" (61st International Scientific Conference on Economic and Social Development - "Corporate social responsibility in the context of the development of entrepreneurship and small businesses")
Na Hrčku je implementirana COVID-19 stranica koja okuplja radove vezane uz temu COVID-19 iz različitih znanstvenih područja objavljenih u časopisima u Hrčku.
Institut za humanističke znanosti u Beču, poljska Akademija znanosti te poljsko Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja u sklopu „ERC Mentoring Initiative“ organiziraju radionicu za prijavitelje ERC Starting i Consolidator potpora za znanstvenike s područja društveno-humanističkih znanosti. Cilj je ove radionice individualiziranim pristupom pomoći znanstvenicima koji planiraju prijaviti ERC projekt u razdoblju od 2020-2023. godine.
Na temelju Javnoga poziva Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će u 2020. godini financijsku potporu organizatorima za 107 znanstvena i znanstvenostručna skupa te 7 škola u ukupnome iznosu od 1.817.653,00 kune. Povjerenstvo za znanstvene skupove i znanstvene udruge provelo je neovisnu i stručnu prosudbu ukupno 174 uredno pristigla zahtjeva te je na temelju prijedloga Povjerenstva i u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima u Državnome proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o raspodjeli financijskih sredstava.
Natječaj za program mobilnosti pod...
Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj za program mobilnosti pod nazivom "JESH – Croatia" koji potiče znanstvenu suradnju između mladih istraživača u Hrvatskoj i njihovih partnera u Austriji kako bi dala potporu mladim znanstvenicima koji su pogođeni posljedicama pandemije bolesti COVID-19 i potresa u Zagrebu u ožujku 2020. Program je namijenjen znanstvenicima zaposlenim na znanstvenoistraživačkim ustanovama u Hrvatskoj koji su doktorirali tijekom proteklih 10 godina i koji žele istraživati na partnerskoj ustanovi u Austriji.
Projektni prijedlog “Separation of Powers for 21st Century Europe” (akronim SepaRope) odabran je za financiranje od strane stipendijske mreže NORFACE, i to pod istraživačkom temom “Democratic Governance in a Turbulent Age”. SepaRope prvi je empirijski-utemeljen projekt koji promišlja teoriju i praksu “dioba vlasti” u današnjoj Europi. Dioba vlasti na različite grane (zakonodavna, izvršna, sudbena) u procesu donošenja odluka osigurava poštivanje heterogenih društvenih preferencija te osigurava kontrolu onih koji su “na vlasti”.     ×      
Paneuropski Hackathon #EUvsVirus –...
Europska komisija u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije organizira paneuropski hackathon #EUvsVirus s ciljem povezivanja civilnog društva, inovatora, partnera i investitora diljem Europe radi razvoja inovativnih rješenja za izazove vezane uz koronavirus. HAMAG-BICRO je nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Republike Hrvatske. Hackathon će biti organiziran od 24. travnja do 26. travnja 2020., s ciljem sudjelovanja 60000 tvrtki, inovatora, nevladinih organizacija i ostalih zainteresiranih.
Javni poziv za financijsku potporu...
S obzirom na trenutačno stanje s COVID-19 virusom, produžen je rok za podnošenje prijava na Javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku u 2020. godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja je produžilo dok do 30. svibnja 2020. godine. 
Produljenje roka za podnošenje...
S obzirom na trenutačno stanje s COVID-19 virusom i posljedicama potresa od 22. ožujka 2020. godine, produžen je rok za podnošenje prijava na Javni poziv za financiranje popravaka, održavanja i nadogradnje opreme za znanstvena istraživanja upisana u bazu podataka „Šestar“ u 2020. godini do 30. svibnja 2020. godine.
Nagrade za znanstvenike u području...
Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj za dodjelu nagrade Ignaz L. Lieben 2020. Riječ je o nagradi od gotovo 36.000 dolara namijenjenoj mladim znanstvenicima koji su radili u posljednje tri godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji ili Austriji. Kandidati trebaju biti dobi do 40 godina, imati obranjenu doktorsku disertaciju te ostvarivati izvanredne doprinose u poljima molekularne biologije, kemije ili fizike. Akademije znanosti navedenih zemalja mogu predložiti kandidate ali se i kandidati mogu samostalno prijaviti. Rok prijava je 31. svibnja 2020. godine. 
S obzirom na posljedice epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i potresa koji je pogodio grad Zagreb i njegovo šire područje, svjesni smo da su određeni segmenti djelovanja znanstvenih organizacija dovedeni u pitanje. Hrvatska zaklada za znanost (dalje u tekstu: HRZZ) u nadolazećim će mjesecima posvetiti posebnu pozornost svakom upitu i zahtjevu vezanom za zastoj u istraživanjima te pronaći rješenje kojim će osigurati nastavak projekta u roku koji voditelj i čelnik organizacije smatraju mogućim.
DAAD - Njemačka služba za akademsku razmjenu i MZO objavili su Natječaj  za razmjenu sudionika u projektima između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke 2021.- 2022. Rok za prijavu je 30. lipnja 2020., a početak projektne suradnje 1. siječnja 2021. godine.
Preporuke vezane uz provedbu...
Sukladno preporuci Europske komisije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva znanosti i obrazovanja došlo je do zastoja ili odgode u provedbi bilateralnih znanstveno-istraživačkih projekata. S obzirom na epidemiološku situaciju i mjere koje se poduzimaju radi suzbijanja širenja virusa COVID-19 i zaštite zdravlja stanovništva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvažit će kašnjenja, prilagodbu i odgodu planiranih aktivnosti na ugovorenim bilateralnim znanstveno-istraživačkim projektima zbog više sile uzrokovane ovom pandemijom.
Tematski natječaj za istraživačke...
U izvanrednim i za sve aspekte društva zahtjevnim okolnostima uzrokovanim COVID-19, Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) u okviru svoje misije, daje podršku istraživačkim grupama koje mogu doprinijeti rješenju trenutno najvećih istraživačkih izazova radi spašavanja ljudskih života te čuvanja zdravlja i dobrobiti stanovništva u Republici Hrvatskoj. Posebnim HRZZ natječajem financiraju se temeljna i primijenjena istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te istraživanja koja istražuju društvene aspekte pandemije i učinak pandemije na obrazovni sustav.
Produljenje roka za podnošenje...
S obzirom na trenutačno stanje s COVID-19 virusom i posljedicama potresa od 22. ožujka 2020. godine, produžen je rok za podnošenje prijava na Javni poziv za financiranje popravaka, održavanja i nadogradnje opreme za znanstvena istraživanja upisana u bazu podataka „Šestar" u 2020. godini do 30. travnja 2020. godine.
Na natječaj se mogu prijaviti mladi znanstvenici iz područja humanističkih znanosti, društvenih znanosti i umjetničkog područja. Kandidati moraju biti hrvatski državljani upisani na poslijediplomski studij na hrvatskom sveučilištu (pri kraju studija, pred izradom doktorskoga rada) i izvrsno se služiti engleskim jezikom u govoru i pismu. Prednost imaju oni kandidati koji znaju njemački ili druge srednjoeuropske jezike te imaju objavljene znanstveno-istraživačke radove.
Prijava projektnih prijedloga u...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavještava zainteresiranu znanstvenu zajednicu da je otvoren poziv za prijavu projekata u sklopu PRIMA inicijative.
Zahvaljujemo svim istraživačima koji su sudjelovali u događanju „Istraživački podaci – što s njima?“ koje se održalo 27. veljače 2020. u Akvariju - kongresnom centar Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Sveučilišnog računskog centra (SRCE) i Sveučilišne knjižnice u Rijeci. Ovim putem želimo vas obavijestiti kako su prezentacijski materijali objavljeni i dostupni na sljedećoj poveznici:
Javni poziv za financijsku potporu u...
Produžen je rok za podnošenje prijava: 30. travnja 2020. S obzirom na trenutačno stanje s COVID-19 virusom, produžen je rok za podnošenje prijava na Javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2020. godini do 30. travnja 2020. godine. Tekst Javnog poziva i detaljnije informacije možete pronaći na  sljedećoj poveznici .
Tijekom 2019. godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) provela je niz aktivnost čiji je zajednički cilj jačanje kulture kvalitete visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj. Osim provedenih postupaka vanjskog vrednovanja visokih učilišta te drugih redovitih aktivnosti kao što je  priznavanje  inozemnih visokoškolskih  kvalifikacija , podrške radu strateških i stručnih tijela u sustavu visokog obrazovanja i znanosti u RH, poslova povezanih s prijavama na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj itd., AZVO je organizirao i niz edukacija i radionica. Tako je prošle godine nastavljen ciklus radionica Karijeriranje, namijenjen karijernim savjetnicima, a pokrenut je i ciklus radionica na temu internacionalizacije visokog obrazovanja.
Republika Hrvatska postala je krajem 2019. pridružena članica CERN-a (Europska organizacija za nuklearna istraživanja) u Ženevi. CERN je ugledni svjetski laboratorij i članstvo u njemu  velika je prilika za daljnji razvoj hrvatske znanosti i društva.
Suleyman Demirel University poziva sve zainteresirane mlade istraživače na konferenciju “International Young Scholars Workshop: Research capacity building”. Konferencija će se održati od 3. do 5. lipnja 2020. godine pri Sveučilištu u Kazahstanu. Cilj konferencije je okupiti mlade istraživače koji bi tom prilikom razmjenjivali ideje i prakse te pohađali radionice s iskusnim međunarodnim istraživačima. Radovi se mogu prijaviti u svim istraživačkim područjima.
Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu organizatorima znanstvenih i znanstvenostručnih skupova/škola održanima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. Znanstvenim i znanstvenostručnim skupom smatra se redovito ili povremeno okupljanje znanstvenika i stručnjaka radi prezentacije rezultata znanstvenih istraživanja, razmjene iskustava i rasprave o važnim pitanjima u ovome području te donošenja smjernica i odluka u vezi s poticanjem daljnjeg razvoja znanosti ili struke.
U Izmiru (Turska) će se od 13. do 15. listopada 2020. godine održati Međunarodni simpozij o ribarstvu i znanosti o moru. Simpozij se tradicionalno održava od 2003. godine te okuplja znanstvenike diljem svijeta koji rade u znanosti o moru. Cilj simpozija je okupiti odabranu grupu znanstvenika i praktičara kako bi podijelili saznanja u znanstvenim istraživanjima i novim tehnologijama putem dijaloga i diskusija koji pokrivaju širok spektar tema u područja znanosti o moru.
Stipendije MZO-a, AMPEU-a i Vlade...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH raspisuju natječaj za dvije stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2019./2020.: 1) stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (5 ili 9 mjeseci) i 2) stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci; uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili upisan doktorski studij u RH).
Korejski institut za znanost i tehnologiju (KIST) nudi stipendije za šestomjesečno stažiranje (pripremni program) za izvrsne kandidate koji se u proljetnom semestru 2021. godine namjeravaju upisati na diplomski ili poslijediplomski studij na KIST-u. Ovaj program stažiranja pomaže izvrsnim studentima da prije početka diplomskog/poslijediplomskog programa na KIST-u steknu iskustva u nekoliko specifičnih srodnih istraživačkih područja i laboratorija. Rok za prijavu je 27. ožujka 2020. godine.
Natječaj Centra za ekonomska...
Centar za ekonomska istraživanja Karlovog sveučilišta u Pragu i ove godine organizira natječaj New Economic Talent namijenjen studentima preddiplomskih studija ekonomskog usmjerenja. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti iz Hrvatske zaključno s 31. ožujka 2020., a glavna nagrada donosi 2.000 USD i mogućnost suradnje s najboljim istraživačima ovog područja.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pokrenulo je proceduru licenciranja u okviru EURAXESS programa Europske Komisije , stoga je sudjelovanje svih istraživača od neizmjerne važnosti za uspjeh samoga procesa i unapređenje postojećih procedura.   Uskoro će na vaše službene adrese stići upitnik koji vas molimo da ispunite i na taj način doprinesete ovom procesu. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pokrenulo je proceduru dobivanja HRS4R loga, a prvi korak je provođenje internog istraživanja o primijenjenosti i zastupljenosti Načela Povelje i Kodeksa EURAXESS-a u svakodnevnoj praksi na Sveučilištu. U narednim mjesecima uslijedit će izrada Akcijskog plana te Strategije ljudskih resursa za istraživače. Rezultati istraživanja bit će javno objavljeni i prezentirani.
Programom se financiraju posjeti hrvatskih znanstvenika voditeljima ERC projekata koji se trenutačno provode i provodit će se u vrijeme planirano za posjet. Trajanje posjeta je od 1 do 6 mjeseci. Nakon završetka posjeta gostujući istraživač mora podnijeti prijavu na sljedeći dostupan natječaj ERC-a. 
Scopus (Elsevier) u suradnji s FER-om organizira autorsku radionicu o znanstvenom publiciranju koja će se održati u Sivoj vijećnici 4. ožujka 2020. godine u 13 sati. Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, studentima te svima koje zanimaju teme vezane uz znanstveno istraživanje i publiciranje znanstvenih radova.
CERIC-ERIC, Srednjoeuropski konzorcij za istraživačku infrastrukturu, nudi pristup više od 50 komplementarnih instrumenata i dva laboratorija za potporu za multidisciplinarna istraživanja u svim područjima materijala, biomaterijala i nanotehnologije. Istraživači iz cijelog svijeta mogu se prijaviti za pristup besplatno, pod uvjetom da rezultati budu objavljeni i priznati od CERIC-a. CERIC također nudi potporu za mobilnost dvaju korisnika prema prijedlogu i nagrade za visokokvalitetne publikacije s otvorenim pristupom.
ECE2020 interdisciplinarna konferencija u partnerstvu s  Birkbeck Sveučilištem u Londonu , Međunarodnim akademskim forumom ( IAFOR ), Istraživačkim centrom pri školi za međunarodnu javnu politiku u Osaki ( OSIPP ) održati će se na University College London ( UCL ) od 16. do 19. srpnja 2020. godine.
Obavještavaju se svi istraživači da je u okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen  Read & Publish ugovor  koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge). Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press.
Kako bi poboljšao sučelje znanstvene politike, JRC je pokrenuo program kolaborativnog doktorskog partnerstva (CDP) radi uspostavljanja suradnje s visokim učilištima i sveučilištima iz država članica EU i zemalja povezanih s istraživačkim programom EU Horizon 2020. Partnerstva će pružiti mogućnosti usavršavanja doktorandima, s posebnim naglaskom na istraživanja za kreiranje politike.
U organizaciji  Instituta Ruđer Bošković (RBI)  održava se 31. simpozij fuzijske tehnologije ( SOFT 2020 ) koji će se održati u Dubrovniku od 20. do 25. rujna 2020. Bijenalni simpozij o tehnologiji fuzije najvažnija je konferencija na ovom polju u Europi koja okuplja gotovo 1000 znanstvenika, inženjera, predstavnika industrije i izlagača iz cijelog svijeta i fokusirana je na najnovija dostignuća u fuzijskim eksperimentima i aktivnostima. SOFT uključuje pozvane, usmene prezentacije i postere te industrijske i istraživanja i razvoj.
U sklopu projekta RDA Europe 4.0 ( Research Data Alliance ) Sveučilišni računski centar - Srce će u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka održati RDA jednodnevni događaj pod nazivom „Istraživački podaci - što s njima?“. Cilj događanja je knjižničarima, financijerima, izdavačima, znanstvenicima i istraživačima približiti ciljeve, smjernice i rezultate projekta koji je usmjeren na otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu istraživačkih podataka te ga ujedno diseminirati znanstvenoj i istraživačkoj zajednici.
Sveučilište u Rijeci i irski NUI Galway čiji su gradovi nositelji oznake Europske prijestolnice kulture 2020. informiraju zainteresiranu javnost o CHER konferenciji s temom Engaged Universities: (De)constructing the Theory, Practice and Culture of Engagement in Higher Education koja će se održati od 2. do 4. rujna 2020. u Rijeci i Opatiji. 
Deseto izdanje Međunarodne konferencije Budućnost obrazovanja održat će se 18. i 19. lipnja u Firenci u Italiji u organizaciji  Pixel International Conferences . Konferencija okuplja nastavnike, istraživače, praktičare i voditelje projekata iz cijelog svijeta kako bi podijelili svoje zaključke, stručnost i iskustva o inovativnim metodologijama podučavanja i učenja putem usmenih izlaganja, prezentacije postera i društvenih događanja.
Osma međunarodna konferencija ICSD...
Međunarodna konferecija ICSD 2020 o održivom razvoju u organizaciji  Europskog centra za održivi razvoj  i  Kanadskog instituta za tehnologiju  na temu Stvaranje jedinstvenih temelja za održivi razvoj: Istraživanje, praksa i obrazovanje, održat će se od 9. do 10. rujna 2020. godine pri Romi Eventi, Papinskom sveučilištu Gregorian u Rimu. Teme konferencije su 1) Ekonomska održivost, 2) Održivost okoliša i 3) Socio-kulturna održivost.
Ukoliko ste propustili predavanja dobitnika Nobelove nagrade za 2019. godinu ovo su dobitnici čija predavanja možete pogledati na videu: Peter Handke, Akira Yoshiro, James Peebles, Michel Mayor, William G. Kaelin Jr, M. Stanley Whittingham, Didier Queloz, Michael Kremer, Gregg L. Semenza, John Bannister Goodenough, Sir Peter J. Ratcliffe, Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Abiy Ahmed.
Deveta Međunarodna Konferencija o Novim perspektivama znanstvenog obrazovanja održati će se 19. i 20. ožujka u Grand hotelu Mediterraneo u Firenci u Italiji u organizaciji Pixel International Conferences . Događaj nudi priliku za interakciju sa stručnjacima iz područja znanosti obrazovanja iz cijeloga svijeta. Konferencija potiče transnacionalnu suradnju i dijeljenje dobrih praksi u polju inovacija znanstvenog obrazovanja. Učitelji, istraživači, praktičari i voditelji projekata iz svih krajeva svijeta pozvani su na sudjelovanje na Konferenciji.
Znanstveni i organizacijski odbori  OpenEarth 2020. pozivaju na sudjelovanje na konferenciji OpenEARTH o prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena koja će se održati 12., 13. i 14. veljače 2020. u hotelu Holliday Inn u Solunu u Grčkoj. Cilj konferencije je osvrnuti se na glavna pitanja prilagodbe klimatskim promjenama i ublažavanju tih problema u primarnom i sekundarnom sektoru kroz promicanje poljoprivredne prakse i modernih učinkovitih tehnologija, usredotočujući se uglavnom na utjecaj ugljika, otpada i vode, u cilju poticanja interesa znanstvenika i građana i informiranja istih o strategijama održivog upravljanja za balkanski poljoprivredni i agrobiznis sektor.  
„Europska noć istraživača“ u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjeg petka u mjesecu rujnu. Pet hrvatskih gradova bili su domaćini Europske noći istraživača u 2019. godini. 
Uključenost je postala strateško pitanje za brojne ustanove visokog obrazovanja u Europi, što utječe na kulture učenja i podučavanja, istraživanja i institucionalne kulture. Mnogi su poduzeli aktivnosti kako bi pronašli nove načine kako ljudima iz različitih sredina omogućiti mjesto u visokom obrazovanju. Ideja da razna okruženja za učenje mogu bolje pripremiti studente za raznoliko društvo i različita istraživačka okruženja postaje sve jača.
U jednosatom webinaru koji će se održati u utorak 10. prosinca 2019. u 14 sati  Profesor Giovanni Abramo  (Italian Research Conucil) pokazat će kako se scientometrija može primijeniti za mjerenje i uspoređivanje istraživačkih učinaka pojedinaca i istraživačkih institucija i kako se ona može primijeniti za procjenu prednosti i slabosti na razini organizacija.
Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) organizira Svjetski kongres o očuvanju prirode koji će se održati u Marseilleu u Francuskoj od 11. do 16. lipnja 2020. godine, a zajedno će ga organizirati Međunarodna unija za očuvanje prirode i grad Marseille, a domaćin susreta biti će francuska vlada. 
MZO, u sklopu priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, organizira okrugli stol na temu „Cirkulacije mozgova“, koji će se održati 27. studenoga 2019. godine u prostorijama Ministarstva, u 11 sati. Očekivano trajanje okruglog stola je tri sata, a moderirat će ga ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je brošuru pod nazivom „Akademska rangiranja“, s ciljem informiranja javnosti o najvažnijim segmentima akademskih rangiranja danas. Uz odgovor na pitanje „što su to akademska rangiranja?“, brošura nudi korisne informacije o najčešće korištenim i najpopularnijim svjetskim ljestvicama, načelima, pokazateljima  i ograničenjima rangiranja,  kao i informacije o trenutačnoj poziciji Hrvatske u međunarodnim rangiranjima te brojne druge zanimljive informacije.
U sklopu ciklusa seminara o internacionalizaciji visokog obrazovanja, u srijedu, 30. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, (konferencijska dvorana - mali amfiteatar) održat će se seminar pod nazivom Savezi „europskih sveučilišta“ i razvoj združenih studija. Cilj je seminara otvoriti raspravu o mogućnostima uključivanja visokih učilišta u saveze europskih sveučilišta te prilikama koje se tako otvaraju. O tim će temama govoriti: gđa. Tine Delva, voditeljica Odjela za visoko obrazovanje Europske komisije, g. Klemen Šubic i gđa. Maja Milas iz Nacionalne agencije Republike Slovenije za kvalitetu u visokom obrazovanju te predstavnici hrvatskih visokih učilišta: prof. dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor za međuinstitucijski suradnju i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru te prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak donijela je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2019./2020. Studentima će se dodijeljivati 3.400 državnih stipendija u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna na godišnjoj razini.
EURYDICE je objavio novu publikaciju pod nazivom „The Organisation of the Academic Year in Europe – 2019/2020“. Riječ je publikaciji koja donosi akademske kalendare s nacionalnim podacima o strukturi akademske godine (početak akademske godine, termin, praznici i razdoblja polaganja ispita). Informacije su dostupne za 38 zemalja, među kojima je i Republika Hrvatska.
IEEE u suradnji s FER-om organizira autorsku radionicu "How to get published in an IEEE journal or conference paper?" koja će se održati u Sivoj vijećnici na FER-u 10. listopada 2019. godine od 10 do 12.30 sati.
Obavještavamo vas da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proširilo mjere potpore za prijavu i sudjelovanje u  Obzor 2020. projektima  (uključujući Euratom) te promociju inicijativa vezanih uz svemir i svemirske tehnologije.    
Krajem ove godine održat će se peti po redu  Hrvatski forum o upravljanju internetom (CRO-IGF) . Svi zainteresirani slobodni su predložiti teme ovogodišnjeg Foruma do 30. rujna 2019. ispunjavanjem obrasca.
Objavljena je Šangajska lista...
Ove se godine na Šangajskoj listi (2019 Academic Ranking of World Universities) nalaze i dva hrvatska sveučilišta – zagrebačko koje se smjestilo između 401. i 500. mjesta te Sveučilište u Splitu koje se nalazi između 701. i 800. mjesta. Na prvom se mjestu, već 17. godina zaredom, nalazi Harvard, a slijede ga Stanford, Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i University of California, Berkeley.
Objavljen program 6. Međunarodne...
Obavještavamo vas da je objavljen program 6. Međunarodne konferencije o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti  PUBMET2019 , u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja ,  OpenAIRE Advance ,  European Association of Science Editors EASE  i  SPARC Europe , koja će se održati od 19. do 20. rujna 2019., uz predkonferencijske radionice 18. rujna 2018. na  Sveučilištu u Zadru .
Programom se financiraju posjeti hrvatskih znanstvenika voditeljima ERC projekata koji se trenutačno provode i provodit će se u vrijeme planirano za posjet. Trajanje posjeta je od 1 do 6 mjeseci. Nakon završetka posjeta gostujući istraživač mora podnijeti prijavu na sljedeći dostupan natječaj ERC-a. 
U članku pod nazivom "Kako 3D tehnologija ispisuje budućnost" naše se Sveučilište spominje u kontekstu uvođenja novih tehnologija poput 3D modeliranja, tiska te 3D skeniranja.
Međunarodna konferencija "Europski intelektualci na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće" započinje 3. lipnja 2019. i trajat će do 7. lipnja na Filozofskom fakultetu Sveučiilišta Jurja Dobrile u Puli. Svečano otvaranje konferencije bit će 4. lipnja u 10 sati u Svečanoj dvorani "Tone Peruško" u 10 sati. Konferencija je okupila stotinjak znanstvenika iz Hrvatske, Rusije, Gruzije, Austrije, Njemačke i Italije. Radovi sudionika konferencije recenzirani su i raspoređeni u tri knjige, na hrvatskom, ruskom i talijanskom jeziku jer su i službeni jezici konferencije hrvatski, ruski i talijanski jezik.
U srijedu 29. svibnja 2019. godine, u Hotelu Histria u Puli, održati će se radionica na temu društvenih inovacija odnosno društvenog inoviranja. Na radionicu su pozvani članovi akademske zajednice, predstavnici različitih ustanova, udruga, institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave - da sudjeluju i daju svoj doprinos, ali i upoznaju metodu Design thinking i temu društvenih inovacija.
Hrvatsko prirodoslovno društvo i Razred prirodnih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vas srdačno pozivaju na radionicu "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?" dana 19. veljače 2019. od 10 do 15 sati, Dvorana knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. 
HRZZ najavljuje raspisivanje...
Na natječaj mogu se prijaviti svi znanstvenici zaposleni na znanstvenim organizacijama upisane su u Upisnik znanstvenih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a koje ispunjavaju minimalne uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice (NN 83/10). Voditelj projekta može prijaviti projektni prijedlog isključivo u onom području ili područjima za koje je akreditirana znanstvena organizacija u kojoj je zaposlen. Jedan znanstvenik može istovremeno sudjelovati na 2 HRZZ projekta; kao suradnik na 2 projekta ili voditelj jednog projekta i suradnik na jednom projektu. Svi voditelji i suradnici HRZZ projekata koji završavaju do 31. prosinca 2019. mogu se prijaviti na natječaje u 2019. godini, sukladno uvjetima natječaja.
Digitalni objekt  skup podataka prvenstveno je namijenjen za pohranu, dugotrajno čuvanje i diseminaciju istraživačkih podataka  odnosno podataka koji su kreirani ili prikupljeni kako bi se njihovom analizom došlo do izvornih znanstvenih rezultata. Implementirana podrška za skupove podataka u Dabru omogućava pohranu sukladno  FAIR data  principima ( Findable, Accessible, Interoperable, Reusable ): svaki skup podataka opisuje se odgovarajućim skupom metapodataka, dodjeljuje mu se trajni identifikator (URN:NBN), postoje sučelja za pretraživanje, metapodaci se prosljeđuju u druge servise poput OpenAIRE portala ili Google Scholar-a, omogućeno je definiranje prava korištenja… Međutim, da bi skup podataka stvarno bio ponovno upotrebljiv ( re-usable ) nužno je da on bude uređen i dokumentiran prema standardima odgovarajućeg područja istraživanja (domenski standardi).
Natječaj je otvoren od 19.11.2018. do 21.02.2019. Dio je operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Prijavitelji su visoka učilišta, a područje je obrazovanje. Poziv je financiran iz Europskog socijalnog fonda - ESF. Opći cilj ovog poziva je povećanje zapošljivosti studenata omogućavanjem stjecanja praktičnih vještina za rad. Specifični ciljevi su unaprjeđenje stručne prakse kao obveznog ili izbornog dijela studijskog programa te jačanje kompetencija osoblja visokih učilišta za razvoj modela učenja kroz rad (work based learning) te omogućavanje stjecanja radnog iskustva studentima kroz povećanje zastupljenosti stručne prakse kao obaveznog ili izbornog dijela studijskog programa.
Program nudi potpore mladim ili iskusnijim znanstvenicima i stručnjacima, bilo iz domovine ili dijaspore, za posjete vrsnim institucijama u inozemstvu ili za posjete Republici Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja znanosti i tehnologije u Hrvatskoj. Program podupire pokretljivost znanstvenika i stručnjaka kako bi se stvorile nove vrijednosti za hrvatsku znanost, tehnologiju i gospodarstvo. Nove vrijednosti mogu biti u obliku nekog važnog stručnog doprinosa: a) povećavanju međunarodne konkurentnosti istraživanja i razvoja u Hrvatskoj kroz privlačenje stranih investicija, b) inovativnim djelatnostima koji potiču razvoj i rast hrvatskog gospodarstva, c) sudjelovanje u drugim potrebnim djelatnostima za poboljšavanje hrvatske znanstveno-tehnološka infrastrukture.
Mreža QuantERA (ERA-NET Cofund in Quantum Technologies) je 21. studenoga 2018. otvorila drugi zajednički transnacionalni poziv na podnošenje prijedloga kojim se podupiru transnacionalna istraživanja u području kvantnih tehnologija (QT). U Natječaju sudjeluju organizacije koje financiraju istraživanja iz 25 zemalja. Rok za podnošenje prijedloga je 18. veljače 2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2019./2020.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske objavljuje Natječaj za dodjelu nagrada za najbolje stručne i znanstvene radove iz područja intelektualnog vlasništva s ciljem jačanja svijesti o značaju intelektualnoga vlasništva u znanstvenoj i akademskoj zajednici te poticanja na bavljenje tematikom intelektualnoga vlasništva u znanstveno-istraživačkom i akademskom radu.
U svrhu pripreme potencijalnih prijavitelja za novi Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2019. godinu Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira regionalne radionice diljem Hrvatske kako bi pomogla potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih prijedloga. 
Regionalni dani EU fondova
U petak, 26. listopada 2018. u Gradskoj vijećnici Grada Umaga (Ul. Giuseppea Garibaldija 6) s početkom u 10.00  sati  održat će se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, grada Umaga te institucija u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije. „Regionalni dani EU fondova“ obuhvatit će panel diskusiju pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojoj će sudjelovati predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom povlačenja novca iz fondova Europske unije, kao i stručna predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja" na kojima će se predstaviti aktualni i budući natječaji.
ProQuest je omogućio probni pristup na svoje zbirke ProQuest Central i SciTech Premium Collection. Potonja kolekcija obuhvaća zbirke iz područja prirodnih i tehničkih znanosti te sadržava cjelovite tekstove iz znanstvenih, trade i stručnih časopisa, tehnička izvješća, konferencijske zbornike, službene publikacije i druge materijale.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pretplatilo se na ProQuest baze podataka Health Research Premium Collection, SciTech Premium Collection i Social Science Premium Collection, a radi korištenja prilikom pisanja stručnih i znanstvenih radova te provođenja istraživanja. Za kvalitetniju upotrebu baza organiziran je web trening ( webinar ), a održat će 17. listopada 2018. godine od 11 do 12 sati.
5. Međunarodna konferencija o...
Objavljen je program za 5. Međunarodnu konferenciju o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti  PUBMET2018 , u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja ,  OpenAIRE Advance ,  European Association of Science Editors EASE i  SPARC Europe , koja će se održati od 20.-21. rujna 2018., uz predkonferencijske radionice 19. rujna 2018., na  Sveučilištu u Zadru .
Obavijest o odobrenoj financijskoj...
Na temelju Javnoga poziva za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini od 30. ožujka 2018. godine i Pravila o financijskoj potpori znanstvenim i znanstvenostručnim skupovima, znanstvenim i znanstvenostručnim udrugama te programima popularizacije znanosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će u 2018. godini financijsku potporu organizatorima 214 znanstvena i znanstvenostručna skupa te 42 škole u ukupnome iznosu od 2.735.713 kuna.
Međunarodna i multidisciplinarna...
U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije na Brijunima će se od 13. do 16. rujna 2018. godine održati međunarodna interdisciplinarna konferencija 'Borders and Crossings-a'. Međunarodni znanstveni skup posvećen kulturi i povijesti putovanja,turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodnu istraživačku mrežu sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina.  
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom (EEN) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) poziva Vas na svečanu konferenciju „Smart Factory: Digitalna Hrvatska“ povodom predstavljanja pametnih rješenja hrvatskih poduzetnika u sklopu projekta Smart Factory Hub. Konferencija će se održati u petak, 28. rujna 2018. godine u hotelu Westin (Kršnjavoga 1, Zagreb) s početkom u 9 sati.
Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom uprave, omogućila je novu uslugu „e-Razmjena studentskih ocjena“ na portalu e-Građani. Time se i Hrvatska pridružila mreži EMREX čija je svrha poticanje studentske mobilnosti i osnaživanje studenata  da učinkovitije kontroliraju vlastite studentske podatke i njihovu razmjenu, posebice izvan granica svoje države. Putem portala e-Građani, studenti visokih učilišta, moći će besplatno zatražiti elektronički prijepis ocjena u bilo kojem trenutku.
E-rječnici i e-leksikografija specijalizirani je skup zamišljen kao mjesto susretanja, upoznavanja i razmjene iskustava hrvatskih i inozemnih e-leksikografa i računalnih jezikoslovaca koji razvijaju e-alate.
EIT Godišnja Digitalna Konferencija:...
11. rujna 2018. vodeća europska inicijativa za inovacije EIT Digital održat će treću godišnju konferenciju koja će predstaviti viziju i postignuća EIT Digitala o oblikovanju digitalizacije u Europi. Prijave na konferenciju i informacije dostupne su na: https://www.eitdigital.eu/conference
Otvoren pristup na Project Muse:...
U srpnju je otvoren pristup za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu na zbirku  Basic Research Collection  u okviru baze podataka  Project Muse . Basic Research Collection je interdisciplinarna zbirka koja se sastoji od 230 znanstvenih časopisa koji pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti.
Noć istraživača u Puli (28.9.2018.)
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sudjeluje u provedbi projekta European Researchers´ Night: Techno-Past Techno-Future odobren u sklopu programa Obzor 2020. Marie Sklodowska-Curie aktivnosti. Projekt koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a naše Sveučilište jedan je od partnera. Glavni cilj ovog događanja je promocija znanosti te približavanje znanosti društvu i društva znanosti. Noć istraživača održat će se dvije godine 2018. i 2019. u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku dok će Pula ugostiti Noć istraživača 2018., a Osijek 2019. godine. Pozivamo vas da se 28. rujna 2018. godine odazovete Noći istraživača u Puli u što većem broju!
COST akcija 15221, pod akronimom: We ReLaTe, je uputila poziv svim zainteresiranima na sudjelovanje u jesenskom treningu na temu razvoja kvalitativnih i kvantitativnih istraživačkih metoda, znanja i vještina. Edukacija je namijenjena akademskom osoblju svih razina. Trening će se održati od 10. do 14. rujna 2018. na Europen University of Tirana, u Albaniji. Prijave su do 15. lipnja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom „Young researchers in a highly skilled landscape“ koja će se održati 18. i 19. lipnja 2018. godine u Zagrebu u prostorima Matice hrvatske. Na konferenciji će se predstaviti i novi hrvatski ogranak Marie Curie Alumni Association.
U četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se Voogle konferencija 2018. U sklopu teme konferencije „Here we grow“ održat će se predavanja, panel diskusije, natjecanje za najbolju poduzetničku ideju i poslovni sastanci namijenjeni poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici. Konferenciju organizira Tehnološki park Varaždin pod pokroviteljstvom Europske poduzetničke mreže i Europske komisije.
Dana 3. svibnja 2018. otvoren je Poziv za dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te je za isti namijenjen ukupan iznos od 180.894.788,00 HRK bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektni prijedlog podnosi se putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku. Informativna radionica za potencijalne prijavitelje održat će se 25. svibnja 2018., a rok za predaju prijave je 2. srpnja 2018.
Otvoren je natječaj Sveučilišta u Bordeauxu (Francuska) namijenjenom istraživačima u bilo kojoj fazi karijere, od R1 do R4. Prijava je on-line, zahtjeva se podrška čelinka institucije i izvrstan istraživački curriculum. Nudi se mogućnost stipendiranja plaće i troškova putovanja u trajanju od 1 do 10 mjeseci s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje i partnerstva na projektima. Natječaj je otvoren za sva znanstvena polja. Osobita područja od strateškog prioritetna Sveučilištu u Bordeauxu su medicina, arheologija, znanost o moru...
Natječaj „Partnerstvo u istraživanjima“
Hrvatska zaklada za znanost raspisala je natječaj "Partnerstvo u istraživanjima" s ciljem potpore partnerstva u istraživanjima između javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj i izvanproračunskih izvora financiranja iz zemlje i inozemstva: tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja, inozemne znanstvene organizacije itd. Financiranje koje po projektu dodjeljuje HRZZ iznosi 200.000 do 500.000 kn godišnje, a najveći ukupni iznos financiranja je 1.500.000 kn. Rokovi za prijavu su 2. srpnja i  3. prosinca 2018. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2018. godini. Financijska potpora dodjeljuje se sukladno osiguranim financijskim sredstvima u Državnome proračunu Republike Hrvatske u najvećem iznosu od 50.000,00 kuna za pojedini skup/školu, a zahtjevi se podnose zaključno s danom 4. svibnja 2018. godine.
FET Open podržava znanstvenu i tehnološku suradnju s ciljem razvoja novih tehnologija u budućnosti. Financirani projekti uključuju širok spektar aktera, uglavnom s različitih sveučilišta i istraživačkih organizacija, ali i malih i srednjih poduzeća i industrijskih partnera sa zajedničkim ciljem istraživanja novih tehnoloških mogućnosti. Sljedeći krajnji datum za podnošenje prijedloga u okviru Horizon 2020 FET Open programa za istraživanja i inovacije (RIA) je 16. svibnja 2018. godine.
Najveći interdisciplinarni znanstveni događaj u Europi posvećen istraživanju i inovaciji - EuroScience Open Forum (ESOF) -ove će se godine održati od 9. do 14. srpnja u Toulouseu, u Francuskoj. U sklopu foruma organiziran je i Science in the City Festival, s preko stotinu različitih događanja u Toulouseu i okolici, od 7. do 15. srpnja.
Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) prihvatila je dva projekta Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika (CIRLA), a glavni istraživač te voditelj oba projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić. 
Natječaj Marie Sklodowska-Curie za...
Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu, u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija, namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost pokrenule su ciklus znanstvenih predavanja kojima se predstavljaju istaknuti hrvatski znanstvenici. Cilj kolokvija je široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovije rezultate hrvatskih istraživačkih projekata. Kao voditeljica jednog od najbolje ocijenjenih projekata Zaklade, u srijedu 25. travnja u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić održati će predavanje na temu "Arheološko nalazište Monte Ricco kraj Vrsara".
Putem Euraxess mreže pristigla nam je obavijest Sveučilišta u Padovi o pozivu zainteresiranim istraživačima, s iznimnim rezultatima, da prijave MSCA Individual Fellowship. U sklopu svog hostinga, kao predpripremu u prijavi, nude dodatnu podršku u obliku obuke pod nazivom "MSCA MaRaThoN - MAster your Research and Training Needs" u sklopu kojeg će se najboljim zainteresiranim kandidatima koji se planiraju prijaviti na MSCA IF natječaj, omogućiti zajednički rad na prijavi.
U srijedu 11. travnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati u okviru tribine „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske“ održat će se stručni skup pod nazivom „Suradnja sveučilišta i gospodarstvo – primjer dobre prakse: tvrtka Tehnix d.o.o.“ . Riječ je o tribini koju Sveučilište u Zagrebu organizira zajedno s Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Vijećem za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj “Tenure Track Pilot program” koji se provodi u okviru hrvatsko-švicarske suradnje. Cilj programa je pružanje podrške uspostavi karijere izvrsnih mladih znanstvenika u osnivanju neovisne istraživačke grupe te stjecanju uvjeta i sposobnosti za buduće zapošljavanje, a financirat će se 4 do 5 neovisnih istraživačkih grupa. Obavezna je predregistracija do 20. svibnja 2018. godine do 13 sati, a natječaj je otvoren do 3. srpnja 2018. godine do 13 sati.
HRZZ otvorio program “Potpora...
Dana 29. ožujka 2018. godine Hrvatska zaklada za znanost otvorila je program “Potpora istraživačima za prijavu na programe Europskog istraživačkog vijeća”, predviđen za poticanje suradnje između hrvatskih istraživača i voditelja ERC projekata s ciljem stjecanja iskustva za prijavu novih ERC projekata, a ovim će se programom financirati posjete voditeljima ERC projekta u trajanju od 3 do 4 mjeseca. Natječaj je otvoren do 2. svibnja 2018. godine do 13 sati.
Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) objavljen je poziv za prijavu zahtjeva za potporu temeljem Odluke o poticanju prijave na međunarodne kompetitivne projekte u okviru Okvirnog programa za istraživanja i inovacije Obzor 2020. Kako bi pokušali doprinijeti rješavanju izazova s kojima se suočavaju potencijalni korisnici, MZO kao nacionalno koordinacijsko tijelo za implementaciju Okvirnog programa Odlukom želi potaknuti veću učestalost prijava na pozive u okviru Obzor 2020. programa.
Dana 23. i 24. ožujka 2018. godine u Tehnološkom parku Zagreb održat će se Digital Boost konferencija na kojoj će stručnjaci predavači iz Hrvatske i Slovenije podijeliti svoja znanja i iskustva iz područja digitalnog marketinga i digitalnog poslovanja.
U listopadu 2018. godine, program „The Professional Fellows“ za tehnološke inovacije i poduzetništvo okupit će novu skupinu od 16 tehnoloških i inovacijskih lidera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije na četiri tjedna u Chicagu, pod pokroviteljstvom U.S. Department of State Bureau of Educational and Cultural Affairs. Sudionici će imati priliku raditi s organizacijama širom Chicaga, uključujući tehnološke tvrtke, vladine agencije, inovativne nevladine organizacije te sveučilišne i ostale tehnološke inkubatore.
U utorak, 23. siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu medijima je predstavljen novi znanstveni projekt Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar. Voditelj trogodišnjeg projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić, a projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar-Orsera, Turistička zajednica Općine Vrsar i tvrtka Maistra d.d. Priloge iz medija možete pogledati na poveznicama: Glas Istre: Arheološka baština i razvoj kulturnog turizma na području Vrsara TV Istra: Hrvatska zaklada za znanost prihvatila trogodišnji znanstveni projekt „Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar“ TV Nova Pula: Vijesti Istre i Kvarnera, 24.1.2018., od 12.40 Više o projektu možete saznati na poveznici: https://ffpu.unipu.hr/cirla/projekti/archaeocultour
Glasnik Hrvatske zaklade za znanost
Objavljen je novi broj Glasnika Hrvatske zaklade za znanost. Glasnik za prosinac 2017. godine možete pronaći na adresi:
Od 13. do 16. rujna 2018. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, održat će se konferencija „Borders&Crossings“ . Međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina. Pozivamo sve zainteresirane istraživače da se pridruže obilježavanju jubilarne obljetnice konferencije u rujnu 2018. u Puli i na Brijunima.